Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τροχοπέδη στην υγεία, το λουκέτο των πολυιατρείων του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ

Η καταστροφική ουσία της απορρύθμισης της ΠΦΥ, με τον νόμο για το ΠΕΔΥ που ψήφισαν 152 βουλευτές και σύμμαχοι της μνημονιακής συγκυβέρνησης, αρχίζει να φαίνεται ξεκάθαρα. Στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μπαίνει λουκέτο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο μνημονιακός στόχος
της πλήρους κατεδάφισης του δημόσιου συστήματος υγείας και του κοινωνικού κράτους, το οποίο οδηγεί σε πρώτη φάση, σε ένα μερικώς ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας.
Πριν καν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ ο απαράδεκτος νόμος το υπουργείο υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βιάζονται να βάλουν λουκέτο σε όλα τα πολυιατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, στερώντας από τον κόσμο τη δυνατότητα στοιχειώδους δωρεάν δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πετώντας στο δρόμο 8.5 χιλιάδες εργαζόμενους. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών, των γιατρών και όλων των εργαζόμενων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ να μείνουν ανοικτά τα πολυιατρεία για να παρέχουν υπηρεσίες σε όποιον έχει ανάγκη. Ήδη με την  εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης, εκτός του ότι ήταν επιζήμια για τους ασθενείς από πλευράς κόστους, η κυβέρνηση  έβαλε σε πρόσθετη ταλαιπωρία τον κόσμο αφού τον αναγκάζει να ψάχνει στην κυριολεξία γιατρό για να του γράψει τα φάρμακα
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η επαναλειτουργία όλων των πολυιατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά, για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας.
Με βάση τις υπάρχουσες δομές, με τη στήριξη των υγειονομικών και όλου του λαού, θα προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος και όχι τη διάλυσή του, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με τις προγραμματικές επεξεργασίες μας.
Για μας προέχει η αναβάθμιση και εξομάλυνση της συνεργασίας μεταξύ πρωτοβάθμιας (ΠΦΥ) και δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη στιγμή που αυξάνεται η χρήση τους από το λαό, γεγονός που συνεπάγεται την οικονομική ενίσχυση και όχι τη μείωση των δαπανών για την υγεία.
Στη θέση των μνημονιακών πολιτικών υποβάθμισης των δημόσιων δομών, συνεχούς επιβάρυνσης των πολιτών για τα φάρμακα και τις υπηρεσίες υγείας, υπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ο λαός με τη στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει την ελεύθερη δωρεάν και εύκολη πρόσβαση όλων, σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης, αποκατάστασης και εξωνοσοκομειακής φροντίδας και  την κατάργηση των λιστών αναμονής.
Στη θέση των διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, προτάσσουμε  το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις σταθερές εργασιακές σχέσεις. Σκοπός της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαμορφώσει και δώσει ένα σύστημα υγείας στον πολίτη με εγγυητή το ίδιο το  κράτος, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προσδιορίσει το περιεχόμενο και τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του πληθυσμού, ανά γεωγραφική περιοχή, την αρχή της ισότητας και  την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας.
Απέναντι σε αυτήν την πολιτική κυριολεκτικής εξόντωσης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων δεν είμαστε απλά οργισμένοι αλλά και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να μπει λουκέτο στα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να συναισθανθεί το μέγεθος της ευθύνης της και να μην τολμήσει να αντιπαρατεθεί βίαια στις προσπάθειες προστασίας και λειτουργίας των δημόσιων δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. Επειδή όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τα σχέδια τους ξέρουμε πως μόνο η δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας, μπορεί να ανατρέψει στην πράξη τα καταστροφικά τους σχέδια.

Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου