Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Οδηγίες για την ερασιτεχνική αλιεία

Έφτασε ο καιρός να ανοίξει και φέτος το κυνήγι-ψάρεμα της πέστροφας...ενός από τα ομορφότερα, αλλά και πιο εύθραυστα πλάσματα της υδρόβιας ζωής του τόπου μας. Η αναπαραγωγή της πέστροφα όπως και των περισσότερων ψαριών επηρεάζεται από  πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως η  θερμοκρασία, η ποσότητα του νερού, η  τροφή κ.α, με αποτέλεσμα πολλές φορές, να μην αποδίδει τον ανάλογο γόνο για την
ομαλή επιβίωση του είδους.  Ενώ θα έπρεπε να παρέχεται προστασία προς το ευαίσθητο αυτό είδος, στον τόπο μας αντίθετα, υπήρξαν πολλές φορές κρούσματα γενοκτονίας του είδους από ανεύθυνους-ανήθικους ανθρώπους που με την χρήση αθέμιτων μέσων(δίχτυα-παραγάδια-ασβέστη κ.α) κατέστρεψαν υδάτινα οικοσυστήματα που μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ...Καλούμε όλα τα μέλη του συλλόγου αλλά και πάσης φύσεως ανθρώπους-πολίτες να βοηθήσουν στη διαφύλαξη αυτού του είδους, αλλά και γενικότερα της υδρόβιας ζωής της περιοχής μας....Σας παραθέτουμε τους νόμους που ισχύουν για όλα τα εσωτερικά ύδατα της χώρας (ποτάμια,λίμνες) και σας προτείνουμε να τα εκτυπώσετε για να τα έχετε μαζί σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ελάχιστα μεγέθη που επιτρέπεται να αλιεύεται το κάθε είδος (ισχύει για όλους τους αλιείς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες και με καλαμίδι από ακτή). Αν γίνετε θεατές κάποιας παρανομίας εις βάρος της υδρόβιας ζωής αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος, καλέστε την αστυνομία και καταγγείλτε το.
Σαν ΔΣ Συλλόγου αλλά και σαν άνθρωποι και Ερασιτέχνες Αλιείς  προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες-αλιείς να απελευθερώνουν όλα τα αλιεύματα αναξερτατήτου  βάρους  που πιάνουν άμεσα, παρέχοντας τους την καλύτερη δυνατή μεταχείριση χρησιμοποιώντας μαξιλάρια απαγκίστρωσης και ειδικό αντισηπτικό για την πληγή του αγκιστριού. Έτσι θα βοηθήσουμε όλοι στην επιβίωση των ειδών καθώς και στη συνέχιση  της Ερασιτεχνικής Αλιείας  που μας φέρνει  πιο κοντά στην φύση και την υδρόβια ζωή… Στις μέρες μας πάρα πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ερασιτέχνες αλλά ελάχιστοι πράττουν ανάλογα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου