Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

“Best of the Best” για δεύτερη φορά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Με τη διάκριση “Best of the Best” («άριστο των αρίστων») τίμησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεύτερη φορά την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών για την υλοποίηση του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία με τίτλο «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών».
Οι λίμνες των Πρεσπών κατατάσσονται ανάμεσα στους 12 σημαντικότερους υγρότοπους της Μεσογείου λόγω της σπάνιας ιχθυοπανίδας τους. Αυτή η
πτυχή της Πρέσπας, σε αντίθεση με άλλες όπως η πλούσια ορνιθοπανίδα για παράδειγμα, δεν είναι ευρέως γνωστή, αλλά η προστασία της είναι σημαντικότατη τόσο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας όσο και για την τοπική ανάπτυξη.
Στόχος του προγράμματος ήταν να ενημερώσει το κοινό για την αξία της σπάνιας ιχθυοπανίδας και τις απειλές που αντιμετωπίζει, αλλά και παράλληλα να ενθαρρύνει φορείς και πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μία σειρά επικοινωνιακών δράσεων που απευθύνονταν σε ευρύ αλλά και ειδικό κοινό. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, μία κινητή έκθεση που έκανε το γύρο της Ελλάδας, ένα ντοκιμαντέρ και ενημερωτικά έντυπα, μύησαν το ευρύ κοινό στον φυσικό πλούτο των νερών των Πρεσπών, ενώ η έκδοση «Ιχθυοπανίδα και βιώσιμη αλιεία στις Πρέσπες», οι συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς και η άσκηση πίεσης για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων, «έφεραν» στο τραπέζι το θέμα της βιώσιμης αλιείας σε συνδυασμό με την προστασία της ιχθυοπανίδας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών τιμάται με αυτό το βραβείο, μιας και το 2009 το πρόγραμμα LIFE «Προστασία και Διατήρηση ειδών πουλιών προτεραιότητας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα» απέσπασε και πάλι το βραβείο ως κορυφαίο στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία πολύ τιμητική διάκριση που κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απονέμει σε τέσσερα ή πέντε προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του χρηματοδοτικού μέσου  LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βράβευση γίνεται με κριτήρια την καλύτερη υλοποίηση και διαχείριση των έργων βάσει αρχικού πλάνου και αποτελεσμάτων.
Η υπόλοιπη χρηματοδότηση και για τα δύο προγράμματα LIFE, τα οποία υλοποίησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και απέσπασαν και τα δυο το βραβείο ως κορυφαία στην Ευρώπη, προήλθε από ιδιωτικούς πόρους που εξασφάλισε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Στην εποχή που διανύουμε όπου η αδιαφάνεια κάποιων οργανώσεων έχει στιγματίσει το σύνολο των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που επιτελούν κοινωνικό έργο, τέτοιου είδους διακρίσεις αποδεικνύουν περίτρανα τη σημαντικότητα του έργου που προσφέρουν στην κοινωνία οι ΜΚΟ όταν επιτελούν σωστά το ρόλο τους.
Η Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών βιολόγος Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Η βράβευση αυτή  μας δίνει διπλή χαρά, όχι μόνο γιατί είναι η δεύτερη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας τιμά με αυτό το βραβείο, αλλά και γιατί μέσα στο περιβάλλον απαξίωσης που έχει δημιουργηθεί για το ρόλο της Κοινωνίας Πολιτών, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχουν οργανώσεις που επιτελούν σημαντικό έργο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με την υποστήριξη της κοινωνίας και μάλιστα διακρίνονται διεθνώς για αυτό. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι περήφανη για την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αλλά και για τις δεκάδες αφανείς ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα με διαφανείς διαδικασίες προσφέροντας σημαντικότατο κοινωνικό έργο, η καθεμία στον τομέα της. Ευχαριστούμε όλους τους τοπικούς φορείς, όπως το Δήμο Πρεσπών, τους Αλιευτικούς Συνεταιρισμούς, το Δημοτικό Σχολείου Αγίου Γερμανού και όλους τους κατοίκους των Πρεσπών που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και φυσικά το ίδρυμα MAVA - Fondation pour la nature που επί χρόνια στηρίζει το έργο μας».

Περισσότερες πληροφορίες:
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947692357

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου