Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Ψωμί κι Ελιά

O προεκλογικός πυρετός βρίσκεται στο ζενίθ του  και πανελλαδικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες οργανώνουν τους συνδυασμούς τους. Παράλληλα στην ευρύτερη πολιτική σκηνή, κάνουν την εμφάνισή τους μικρότερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις  Ευρωεκλογές. Τα κόμματα αυτά μάλιστα έχουν πρωτότυπα και εύηχα ονόματα, οπως "Ελιά" , "Ποτάμι".
Ο συνιδρυτής της "Ελιάς" και νυν
αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κόπτεται και κάνει το παν για μια θέση στην εξουσία. Το Πασόκ έχει καταβαραθρωθεί, και ο ίδιος  φτιάχνει συνιστώσες και κομματίδια, προκειμένου να επιπλεύσει μετά βίας μέσα από την "ελιά", αλλά και να πείσει μια κοινωνία που υποφέρει, για τις έντιμες προθέσεις του και για το αγνό παρθένο λάδι που θα βγάλει στη συνέχεια. 'Ολοι 'ομως σχεδόν ,γνωρίζουν την καθημερινή μάχη που δίνει για τη σωτηρία των τραπεζών, βλ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΕUROBANK, με φοβερά πολιτικά παιχνίδια και συμπαιγνίες,σε βάρος των ελληνικών  οικογενειών που δεινοπαθούν και σχεδόν αγγίζουν η ξεπερνούν το όριο της φτώχειας.
Οι άνθρωποι καθημερινά χάνουν την εργασία τους,αλλά και όσοι τυγχάνουν του προνομίου αυτού-ενώ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων-αγωνίζονται πλέον μόνο για τα αναγκαία. Η ομορφιά όμως της ζωής εκτός από το απλό, έγκειται και στο περριτό, στο βαθμό βέβαια που επιτρέπει στον καθένα να ζει αξιοπρεπώς και να απολαμβάνει μια ισορροπημένη ζωή, έχοντας εξασφαλίσει τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας. Το περιττό όχι στη μορφή της υπερκατανάλωσης υλικών αγαθών,αλλα στη μορφη που επιτρέπει στον καθένα μας, ν' αντέχει τη δύσκολη καθημερινότητα με μικρά διαλείμματα ψυχαγωγίας.
΄Ολα αυτά τα αγαθά βέβαια, τα γνωρίζουν πολύ καλά οι εθνοπατέρες που μας κυβερνούν με μνημονιακές αντιλήψεις και επιβολές,τα οποια μάλιστα, τάχουν εξασφαλίσει υπέρ το δέον και με μεγάλη ευκολία για τους εαυτούς τους. Σίγουρα λοιπόν φοβούνται για την απώλεια των κεκτημένων, γιαυτό και θέλουν τους πολίτες τρομοκρατημένους, υποτακτικούς κι ευχαριστημένους με Ψωμί κι Ελιά.
Αντί όμως οι πολιτικοί να στρέφονται για φθηνούς επικοινωνιακούς λόγους στην ονοματοδοσία των κομματιδίων τους με όμορφα σύμβολα της φύσης, -όλοι γνωρίζουμε το συμβολισμό του ιερού φυτού της ελιάς-, θα ήταν προτιμότερο ν' αναζητήσουν ονόματα από το ζωικό  βασίλειο, όπως για παράδειγμα "καρχαρίας" η "χαμαιλέων", ζώα με ιδιαίτερες ιδιότητες, που ταυτίζονται απόλυτα με την αδηφάγο δίψα τους για εξουσία, και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 Με εκτίμηση,

 Σοφία Ζευγώλη

14 σχόλια:

  1. AN EΛΕΓΕΣ ΚΑΙ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΟΥΚΛΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αλήθεια, πάντα κα Ζευγώλη είχατε τις ίδιες απόψεις για τους "κυβερνώντες"; Γιατί, από όσο θυμάμαι, συχνά σας συναντούσα σε γραφεία βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, όταν οι καιροί ήταν "ζόρικοι"; να υποθέσω για εσάς. Και τώρα, όπως πολλοί πρώην φανατικοί (αχάριστοι;) ψηφοφόροι του παληού ΠΑ.ΣΟ.Κ. στρέφετε το βλέμμα σας ...αριστερότερα αναζητώντας νέους(;) σωτήρες για την Ελλάδα......Εύχομαι να μη χρειαστεί να ξαναστρέψετε το κεφάλι σας και σε άλλους ορίζοντες στο μέλλον....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν δεν έφυγαν επειδή έτσι τους κάπνισε ένα πρωί, ούτε πήγαν με τους νέους ισχυρούς. Εφυγαν γιατί τους έπνιξε η μπόχα και η δυσοδία απο την αλλαζονεία και τα σκάνδαλα. Δεν έφυγαν οι ψηφοφόροι απο το ΠΑΣΟΚ αλλά το ΠΑΣΟΚ από αυτούς που έγινε δεξιότερο της δεξιάς. Και αυτό φαίνεται από εσάς που παραμείνατε στο ΠΑΣΟΚ , επειδή έχετε συμφέροντα, και που κινείστε με δεξιούς υποψηφίους, ξεπουλώντας ιδεολογίες και αρχές, κάνοντας το πάν για μια θέση στην εξουσία, γιατί έτσι μάθατε. Η ευκολία της σύμπραξής σας με την δεξιά αναδυκνύει την δίψα για την εξουσία.Γιατί ξεχάσατε τον σοσιαλισμό και ασπαστήκατε τον νεοφιλελευθερισμό.Και πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν έφυγε το βρώμικο ΠΑΣΟΚ από το ΠΑΣΟΚ. έφυγαν αυτοι που δεν αντέχουν άλλο το ξεπούλημα των συνειδήσεων.και τώρα μιλάτε πάλι για τον άνθρωπο και την ελιά. η ελιά δεν εξαγνίζει από μόνη της σαν σύμβολο.
      αβ

      Διαγραφή
    2. Κατ'αρχάς αγαπητέ φίλε ή φίλη, αφού συναντιόμασταν σε γραφεία βουλευτών, καλό θα ήταν να γράφατε το σχόλιό σας επώνυμα. Δεύτερον δεν είναι κακό για κάποιον να ασπαστεί ή να πιστέψει μια ιδεολογία και τους ανθρώπους που την εκφράζουν κάποια χρονική στιγμή.Το ότι ανήκα σε μία συγκεκριμένη παράταξη ήταν από άποψη και καθόλου από "ζόρι", πελατειακές σχέσεις ή ικανοποίηση συμφερόντων. Ευτυχώς δεν είχα και κανένα ιδιαίτερο ζόρι και ελπίζω να μην έχω, γιατί η Αυστραλία είναι λίγο μακριά, αλλά καθόλου κακή ιδέα.
      Τρίτον οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν και μας προκαλούν να τις αντιμετωπίσουμε.Επαγγελματίας πολιτικός φυσικά δεν είμαι για να εμμένω σε στείρες και μονόπλευρες κομματικές αντιλήψεις, όπως κάνουν οι μετρ του είδους.
      Και τέλος οι ορίζοντες υπάρχουν για να τους εξερευνούμε προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως κατά συνείδηση.

      Διαγραφή
    3. για τον Ασπρίδη να μας πεις και για τα βολέματα που πάντοτε ζητούσες. αλλά έχουν γνώση οι φύλακες! σε βλέπουμε κυρία Ζευγώλη

      Διαγραφή
  3. Και τότε ρε φίλε γιατί δεν σου κάνει το νεότερο σύνθημα: ψωμι, ελιά και τρόικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. θα συμφωνήσω...κόμματα χιμπατζήδων ουρακοτάνγκων βοδιών μοσχαριών ..θα ήταν πολύ επιτυχημένος συνειρμός ο ζωολογικός κήπος των δίποδων ΖΩΩΝ που μας κυβερνάνε....Δυστυχώς και οι αγελαίοι ψηφοφόροι δεν πολυδιαφέρουν με τα ζώα που στέλνουν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για την ζωή μας, λένε οι ειδικοί επιστήμονες της ψυχολογίας των μ α ζ ώ ν αγελαίων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετική απόδοση μιάς πολύ εύστοχης σύλληψης : οι εύηχοι χαρακτηρισμοί καμουφλάρουν έντεχνα τις κίβδηλες προθέσεις . Εάν η παιδεία προπονούσε την σκέψη και την κριτική μας ικανότητα στην ορθή κατεύθυνση , η απομυθοποίηση η οποία θα προέκυπτε θα διαχώριζε τα πρόβατα εκ των εριφίων και οι επιλογές θα ήταν συνειδητές και ώριμες . Μέχρι τότε τουλάχιστον ας μην αγόμεθα και φερόμεθα εκ των ευφημισμών...Τουλάχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που κολλαει αυτο ρε φιλε? τι θες να πεις? Σε θιγει κατι στα λεγομενα του αρθρου? μας το κανεις λιανα ? γιατι πολυ ασχετο και ειρωνικό μου φαινεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε μου λετε ρε φιλαρακια... που το κακό να στρέφει καποιος αριστερότερα, όταν βλέπει το ΠΑΣΟΚ να πηγαίνει τερμα δεξια και δεν τον εκφραζει ο άκρατος και απάνθρωπος καπιταλισμος που στηρίζει?
    ¨Οταν βλεπει να φορολογείται ο μεσαίος και ο LARGE να μένει άνετος και ανέγγιχτος? Να βγάζουν εξιλαστήρια θύματα κάποιους του συστήματος για τις εντυπώσεις και οι κυβερνώντες να χουν κανει τη χώρα το μαγαζακι τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς Ανώνυμος3 Απριλίου 2014 - 11:01 μ.μ.
    Την παιδεία επίτηδες δεν την κάνουν οπως θα πρεπε για να μην βγαζει σκεπτόμενους ανθρώπους με κριτική σκέψη..αλλά ανθρώπους σε σύγχυση, όπως ακριβώς τους χρεειάζονται για να εφαρμοζουν την στενομυαλη πολιτικη τους. Αυτό που κάνουν στην παιδεία είναι επένδυση σε πρόβατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επανερχόμενος στα σχόλιά σας συνολικά.
    Γενική παρατήρηση: προφανώς και είναι θεμιτό να αλλάζει κάποιος "κομματικό ή πολιτικό" προσανατολισμό. Είναι όμως αθέμιτο να "φτύνει εκεί που κάποτε έγλυφε". Αυτό λέγεται αγνωμοσύνη.
    Επίσης. Εάν για οποιαδήποτε αλλαγή πλεύσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το κίνητρο ήταν να αποκτήσει η χώρα την ό,ποια κυβερνητική σταθερότητα, με τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται, τότε κατά τη γνώμη μου , επιτέλεσε πατριωτική πράξη.΄Οσο γι αυτούς που οδηγήθηκαν τώρα σε αριστερότερες επιλογές γιατί συνέβαλε το γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στράφηκε "δεξιότερα", τότε έπρεπε να το εγκαταλείψετε όταν το 1981 υποστήριζε "το Ελλάς και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" ή το "έξω από την Ευρώπη των μονοπωλίων" και αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Τότε όμως όλα ήταν καλά. Γιατί διορίζονταν τα "παιδιά μας" χωρίς αντικείμενα προσόντα και πολλοί τρώγανε ψωμί στο όνομα του κόμματος. Τώρα όμως το πανηγύρι τελείωσε. Και οι "άμεμπτοι" εργατοπατέρες που έσπαγαν τραπέζια και ξεγύμνωναν όσους διαφωνούσαν, κάτι που εσείς έντεχνα θέλετε να ξεχνάτε, προσέφυγαν σε νέες αγκαλιές. Αυτές που και εσείς προσφύγατε, μπας και αποκτήσετε πάλι ισχύ......Κακό πράγμα οι νοσηρές συνήθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω πω τι πράμα αυτο το παλιο Πασόκ ρε παιδί μου.. Ουτε Μαφία να ήταν με το νόμο της σιωπής.. Ρε παλλικάρια είπαμε, να βγάλετε τον χοντρό στην προεδρία οχι να τον μιμηθείτε κιόλας στο στύλ.. Εκτός αν ήσασταν ήδη έτσι οπότε τωρα απλά "σας βγαίνει" πιο ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί ΄εγινε η ΄΄Ελια''
    Για να αλλάξει Φ.Π.Α. το πασοκ που θα πτωχεύσει και να διαγραφούν ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΕΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ.Και ποιος θα τα πληρώσει αυτα.Εμείς οι άνεργοι και οι 5μηνήτες με τα 450 ευρω.
    Αρε!!!!!!ΚΚΕ που θέλετε και Π.Α.ΜΕ. μιά και ο Λαός...ΚΟΙΜΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή