Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Civic Volunteering στη Φινλανδία..

Χάρη στον Όμιλο Ενεργών νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), είχαμε την δυνατότητα να ζήσουμε την μοναδική εμπειρία ενός training seminarστην Φινλανδία. Το σεμινάριο αυτό έλαβε χώρα στην Κόκολα. Μια μικρή πόλη βόρεια της φινλανδικής πρωτεύουσας. Η διάρκειά του ήταν 5 ημέρες.
Το πρόγραμμα αυτό φιλοξένησε η  VillaElba, ένα μικρό ξενοδοχειακό συγκρότημα τοποθετημένο μέσα στο δάσος με πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και σε μια τοπική λίμνη. Σε κάθε οίκημα υπήρχαν έξι άτομα που τύχαινε της περισσότερες φορές να είναι από διαφορετικές εθνικότητες, δίνοντας μας έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την συγκατοίκηση, και όχι απλώς την απλή γνωριμία, με άτομα από άλλες εθνικότητες και να γνωρίσουμε την καθημερινές τους συνήθειες.
 Τις πρώτες μέρες του προγράμματος  οι βασικές δραστηριότητες αφορούσαν τον “χτίσιμο της ομάδας” γνωστό και ως teambuilding.  Μέσα από τις δραστηριότητες ερχόμασταν σε επαφή με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες  συζητούσαμε, παίζαμε και.. χορεύαμε! Στόχος ήταν να εδραιωθεί ένα κλίμα οικειότητας μεταξύ των συμμετεχόντων και να  δημιουργηθούν τα σωστά θεμέλια και οι σωστοί κανόνες που αφορούν μια ομάδα. Σε κάθε δραστηριότητα, χωριζόμασταν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων, η επιλογή των ατόμων κάθε ομάδας ήταν τυχαία. Με αυτόν τον τρόπο όλοι γνωρίστηκαν με όλους χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση!  Υπήρχαν συνολικά 34 συμμετέχοντες διαφόρων ηλικιών από 14 διαφορετικές χώρες. Ενώ οι υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν  2, ένας Άγγλος και ένας Πολωνός.  Η μετάβαση στο κεντρικό θέμα του προγράμματος, τον εθελοντισμό, έγινε ομαλά ξεκινώντας με συζητήσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά ενός καλού πολίτη.  Στόχος μας ήταν, έπειτα από τον δημιουργία των ομάδων, η δημιουργία ενός project, ανεξαρτήτου αντικειμένου, που βασίζεται σε εθελοντές. Η ιδέα μας αυτή κυνηγούσε μια επιχορήγηση ύψους 10.000 ευρώ. Μπορεί τα λεφτά να ήταν εικονικά αλλά η συνολική παρουσίαση δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες πραγματικές παρουσιάσεις ιδεών. Έπειτα από κάθε παρουσίαση διάρκειας 7 λεπτών, ακολουθούσαν οι εύστοχες ερωτήσεις των  οδηγών (leaders) του προγράμματος μέσω των οποίων αντιλαμβανόμασταν τα “κενά” του project που είχαμε δημιουργήσει. 
Φυσικά όταν άνθρωποι από τόσες χώρες έρχονται σε επαφή είναι αδύνατον να περιοριστούν σε τυπικές συζητήσεις έτσι λοιπόν αναπτύξαμε ουσιαστικές σχέσεις ακόμα και φιλίες. Συζητήσαμε για ποικίλα θέματα ενώ  ζήσαμε μαζί τους και την μοναδική εμπειρία της βουτιάς στην παγωμένη θάλασσα απευθείας μετά την σάουνα, αγαπημένη δραστηριότητα των Φιλανδών.  Δοκιμάσαμε τοπικές γεύσεις ενώ μας έβαλαν και στο κλίμα των Χριστουγέννων μέσω μιας ιδιαίτερης  δραστηριότητας! Δεν τελείωσε όμως εδώ!  Είχαμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά το βόρειο Σέλας! Ένα θέαμα μοναδικό που δεν μπορεί να περιγραφτεί με λέξεις ούτε να αποτυπωθεί σωστά στις φωτογραφίες. Όπως μας είπαν οι Φιλανδοί υπεύθυνοι στη VillaElba, ήταν ένα μικρό θαύμα ότι καταφέραμε να δούμε αυτό το μοναδικό  θέαμα κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού 5 ημερών την στιγμή που αυτή το αντικρίζουν ελάχιστες φορές το χρόνο!
Στο ταξίδι αυτό γνωρίσαμε κόσμο, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, γελάσαμε, χορέψαμε, σκεφτήκαμε, εργαστήκαμε ομαδικά, γνωρίσαμε την κουλτούρα άλλων πολιτισμών μα πάνω απ’όλα πήραμε ιδέες και επιστρέψαμε με όρεξη για να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα.
Ματσκαλίδης Περικλής

Αντωνίου Νικολέτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου