Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ανασκόπηση χρονιάς για την επιτραπέζια αντισφαίριση

Κλείνοντας το 2014 είναι ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση στο αγαπημένο μας άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Από άποψη δημοφιλίας για το 2014 το πινγκ πονγκ βρίσκεται στην 7η θέση
παγκοσμίως με 900 εκ. φιλάθλους (http://sporteology.com/top-10-popular-sports-world). Είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Ασία, αλλά και στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα η επιτραπέζια αντισφαίριση βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη. Το 2014 παρατηρούμε να δραστηριοποιούνται πάνω από 140 σωματεία διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και να συμμετέχουν ενεργά 1300 αθλητές και 500 αθλήτριες στις επίσημες διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας (http://www.httf.gr). Ανάμεσα σε αυτά είναι και ομάδες με μεγάλη ιστορία στον Ελληνικό Αθλητισμό (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Α.Ε.Κ., Ηρακλής, Πανιώνιος, Πανελλήνιος). Παράλληλα πάρα πολλοί συμπατριώτες μας ασχολούνται ερασιτεχνικά με το άθλημα συμμετέχοντας στα πρωταθλήματα βετεράνων-ανεξαρτήτων του Π.Ο.Φ.Ε.Π.Α. (900 άντρες, 50 γυναίκες). Εκατοντάδες είναι ακόμα εκείνοι που βρίσκουν ευκαιρία για διασκέδαση και άθληση σε ένα τραπέζι χωρίς να συμμετέχουν σε κάποια διοργάνωση.
Σε επίπεδο εθνικών ομάδων η Ελλάδα το 2014 γνώρισε μεγάλες επιτυχίες που κατατάσσουν τη χώρα μας στις μεγάλες δυνάμεις της επιτραπέζιας αντισφαίρισης παγκοσμίως, Η χώρα μας πανηγύρισε:
# Την είσοδο του Παναγιώτη Γκιώνη στην κορυφαία 20άδα της παγκόσμιας κατάταξης για πρώτη φορά στην καριέρα του. Την κατάκτηση της 7ης θέσης από τον ίδιο αθλητή και το πλασάρισμα στη 16άδα στο Europe Cup και το Παγκόσμιο Κύπελλο αντίστοιχα, στα οποία είχε την τιμή να πάρει πρώτη φορά μέρος.
# Την 9η θέση της εθνικής ανδρών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού και τη θετικότατη πορεία της εθνικής γυναικών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όπου έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει άνοδο στην 1η κατηγορία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών μάλιστα, επέστρεψε κάποια στιγμή στην πρώτη 10άδα του World Team Ranking.
# Τα μετάλλια όλων των αποχρώσεων από τους παίδες Στράτο Δαμιανή και Γιάννη Σγουρόπουλο σε διεθνή τουρνουά του Global Junior Circuit. Το πλασάρισμα του Κωνσταντίνου Αγγελάκη στις θέσεις 9-16 του διπλού νέων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
# Τη μεγάλη συμβολή δύο Ελλήνων διεθνών σε (πρωτοφανείς για τους ίδιους) διακρίσεις των ξένων κλαμπ, στα οποία αγωνίζονται. Βασικός ο Παναγιώτης Γκιώνης στην κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας από τη Μπορούσια Ντίσελντορφ, βασική και η Αγγελίνα Παπαδάκη στη 2η θέση της Νορμπέλο στην Α1 κατηγορία της Ιταλίας.
(πηγή: Ε.Φ.Ο.Επ.Α.)
Στην περιοχή μας η επιτραπέζια αντισφαίριση βρίσκεται επίσης σε διαρκή ανάπτυξη. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν 4 σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα και συμμετέχουν ενεργά στα πρωταθλήματα. Ο Σ.Ε.Α. Κοζάνης, ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ Μανιακίων Καστοριάς, ο Α.Σ.Ε.Α. ΣΑΡΙΣΕΣ Φλώρινας, και ο Ο.Ε.Α. Φλώρινας.
Στη Φλώρινα ασχολούνται ενεργά 30 αθλητές και 20 αθλήτριες εγγεγραμμένοι στους 2 συλλόγους, ενώ είναι πάρα πολλοί εκείνοι που παίζουν πινγκ-πονγκ ερασιτεχνικά σε διάφορες αίθουσες.
Η Φλώρινα είναι μία πόλη χωρίς μεγάλη ιστορία στο άθλημα. Έχει καταφέρει ωστόσο με πολύ μεθοδική δουλειά και μεγάλη επιμονή να καθιερωθεί στον Ελλάδα ως μία πόλη που αγαπάει και καλλιεργεί το άθλημα συστηματικά. Στα 5 χρόνια λειτουργίας των ΣΑΡΙΣΩΝ  δεκάδες παιδιά γνώρισαν την επιτραπέζια αντισφαίριση ως άθλημα. Το 2014 οι ΣΑΡΙΣΕΣ σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισαν την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Β΄ Εθνικής Δυτ. Μακεδονίας-Ηπείρου, από τη γυναικεία ομάδα, ενώ για έναν πόντο έχασαν τον τίτλο του αντίστοιχου Πρωταθλήματος για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η αντρική ομάδα πήρε την 1η θέση στον όμιλό της και τη 2η θέση στο ίδιο με τις γυναίκες πρωτάθλημα. Σε ατομικό επίπεδο οι μικροί σε ηλικία αθλητές μας βελτιούμενοι συνεχώς διακρίθηκαν στα διάφορα ατομικά πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας. Ξεχωρίζουν οι 3 προκρίσεις στην τελική φάση των κατηγοριών τους των Σουμπάση, Αντωνίου και Ρούφα την άνοιξη του 2014 καθώς και τα 4 μετάλλια που κατέκτησαν τον Ιούνιο οι Φωτιάδου, Ρούφα, Γαύρου, Ελσάμι. στο Ανοιχτό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Φλώρινας.
Το 2015 που μόλις ξεκινάει περιμένουμε η επιτραπέζια αντισφαίριση της χώρας, αλλά και της Φλώρινας να πάει ακόμα ψηλότερα. Μπορεί η χώρα μας να περνάει περιπέτειες και η χρηματοδότηση του αθλήματος να είναι πενιχρή, όμως οι άνθρωποι που αγαπούν και υπηρετούν το άθλημα από όλα τα πόστα έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και με όλες τους τις δυνάμεις να οδηγούν την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση όλο και πιο ψηλά. Είμαστε σίγουροι ότι το νέο έτος θα είναι λαμπρό για την επιτραπέζια αντισφαίριση και ιδιαίτερα για τη Φλώρινα όπου οι άνθρωποί της εργάζονται σκληρά για την ανάδειξή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου