Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Οδοιπορικό αναμνήσεων στον οικισμό Αγίου Δημητρίου Φλωρίνης

Γράφει o Λάζος ο βουνίσιος
Στις Β.Α. ( βορειανατολικές ) γειτονιές της Φλώρινας δεσπόζει η Ιερά Μονή της τελευταίας επι γής κατοικίας του αειμνήστου επισκόπου Πρεσπών Φλωρίνης και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη. Η ευρύτερη συνοικία σήμερα ονομάζεται συνοικία Αγίου Δημητρίου. Παλαιώθεν από
Τουρκοκρατίας μέχρι πρόσφατα αρχές του 21ου αιώνος ήταν γνωστή ως «τσιφλίκι ». Σήμερα (2015) συναποτελεί τον κυριότερο κορμό της πολεοδομικής επέκτασης της πόλης από το ιστορικό κέντρο (κύκλος) μέχρι α) το τέρμα της Λεωφόρου Μοναστηρίου (παλαιό στρατόπεδο πυροβολικού) , β) την αρχή της επαρχιακής οδού προς Κλαδοράχη ( νέα δημοτικά κοιμητήρια) και γ) νοτιότερα τα όρια της συνοικίας αγγίζουν την οδό 7ης Νοεμβρίου (είσοδος πόλης από Θεσσαλονίκη - βενζινάδικα).
Στις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής  ο οδοιπόρος συναντά τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Ειρήνης , δύο στρατόπεδα ( ένα Πεζικού και το εκκενωθέν παλιό πυροβολικού),δημόσια κτήρια ( αστυνομία, κτηνιατρείο, ΔΕΗ πυροσβεστική υπηρεσία ,γραφείο κτηματολογίου, γυμνάσιο, νηπιαγωγείο) , το κτήριο της εφορίας Προσκόπων, εγκαταστάσεις καθαριότητας -στάθμευσης οχημάτων του Δήμου και της Περιφερειακής ενότητας , το κτήριο της φιλαρμονικής μπάντας , πολυάριθμες νεοανεγειρόμενες η παλαιότερες μονοκατοικίες, μικρά καταστήματα η συνεργεία, όμορφες αυλές, μικρά ξεχασμένα πάρκα και δρομάκια , με κύριο άξονα την λεωφόρο Μοναστηρίου. Στην περιοχή ευρίσκεται το γηροκομείο κι αυτό έργο του αειμνήστου επισκόπου μας Αυγουστίνου Καντιώτη όπως και τα κτήρια στέγασης αρρένων του εκκλησιαστικού Λυκείου- κτήριο θηλέων (η Αγάπη). Ανάμεσα σε όλο αυτό το πολεοδομικό συγκρότημα υπάρχει και ο συνοικισμός νεοφωτίστων ( Η Αγία Ειρήνη). Θεάρεστο έργο κι αυτό του αειμνήστου επισκόπου μας Αυγουστίνου Καντιώτη.
Ο επίσκοπος μας τα χρόνια εκείνα βλέποντας στην περιοχή περιπλανώμενους εκτροφείς αλόγων στο «τσιφλίκι» να διαβιούν εις αθλίαν κατάσταση είχε την Θεία φώτιση να τους πάρει στην αγκαλιά του. Τα χρόνια εκείνα (που δεν διαφέρουν σε ορισμένες «λεπτομέρειες» από τα σημερινά) πήγε να τους πάρει μέσα στην στοργική αγκαλιά του. Τους μίλησε, τους μάζεψε άρρενες και θήλεες και ανηφόρισαν όλοι μαζί προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου εκεί στο ποτάμι πίσω από το ναό λίγο πρίν την γέφυρα ( περιοχή σημερινών γηπέδων καλαθοσφαίρισης και επιδαπέδιας αντισφαίρισης ) Εκει όπου κάθε έτος γίνεται από τον ιερέα της ενοριάς ο αγιασμός των υδάτων . Ως μία άλλη προφητική μορφή του Ιωάννου του Προδρόμου, ο Αυγουστίνος Καντιώτης τους εβάπτισε όλους Χριστιανούς Ορθοδόξους . Εκ τότε εκτίσθη ο σημερινός οικισμός η Αγία Ειρήνη όπου όλοι μαζί συμβιώνουν ειρηνικά μια αδιατάραχτη και ήσυχη ζωή στον οικισμό Αγίου Δημητρίου.
Το Πατερικό ύψιστης εθνικής, θρησκευτικής και κοινωνικής σημασίας έργο του αειμνήστου επισκόπου μας Αυγουστίνου Καντιώτη ρίζωσε βαθειά στις ψυχές των νεοφώτιστων εκείνων χριστιανών ορθοδόξων μέχρι των σημερινών απογόνων τους.
Ανήμερα των Θεοφανείων δεν διστάζουν να βουτήξουν στα παγωμένα ύδατα του ποταμού Σακουλέβα της Φλώρινας για να πιάσουν πρώτοι τον σταυρό που ρίχνει ο σημερινός Μητροπολίτης μας Θεόκλητος. Κι αυτό τους Τιμά και τους καθιστά αξιοζήλευτους πιστούς Χριστιανούς Ορθοδόξους ίσως περισσότερο από όλους εμάς του υπολοίπους .Αποτελούν οι συνάνθρωποι μας αυτοί ένα συγκινητικό παράδειγμα πιστών αφοσιωμένων ευγνωμονώντας τον αείμνηστο επίσκοπο μας για την θεάρεστη πράξη του έπραξε εις αυτούς κατά το παρελθόν.
Ο σημερινός οικισμός Αγίου Δημητρίου ίσως έχει περισσότερη ιστορία από όσα σας περιέγραψα μέσα από αναμνήσεις, διηγήσεις και βιώματα δικά μου στις ήσυχες ( ίσως και ξεχασμένες) γειτονιές της Β.Α. μεριάς της πόλης της Φλώρινας.
Καλή φώτιση σε όλους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου