Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους άπορους

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τρίτη 14 Ιουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους (ΤΕΒΑ).

  Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και την Π.Ε. Φλώρινας σε συνεργασία με πλήθος φορέων της Π.Ε. Φλώρινας, ενώ η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους θα διαρκέσει από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 2015.
 Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή βοήθειας σε άπορες οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε ανθρώπους που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση.
 Το σύνολο του προγράμματος αφορά σε ποσό που ανέρχεται σε περίπου 135 εκ.  ευρώ για όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 30 εκ. θα διατεθούν το 2015 και τα υπόλοιπα το 2016.
 Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά για όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Π.Ε. Φλώρινας και στα ειδικά κέντρα στον Δήμο Φλώρινας, στον Δήμο Αμυνταίου, στον Δήμο Πρεσπών και στην Κρυσταλλοπηγή.
 Στο πρωτόκολλο συνεργασίας συμμετέχουν συνολικά 20 φορείς της Π.Ε. Φλώρινας και πιο συγκεκριμένα η Π.Ε. Φλώρινας,  οι Δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, η Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας, το ΕΒΕ Φλώρινας, το Νοσοκομείο Φλώρινας, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Φλώρινας, Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αμυνταίου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αμυνταίου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πρεσπών, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγύης και Πολιτισμού του Δήμου Πρεσπών, ο Σύλλογος Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αμυνταίου και πέριξ «Η Ένωση», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με ειδικές ανάγκες του Δήμου Φλώρινας, ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Φλώρινας, ο Σύλλογος Νεφροπαθών Φλώρινας, ο Σύλλογος Πολυτέκνων Φλώρινας, το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων με τρία παιδιά Νομού Φλώρινας, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και πέριξ και ο Σύλλογος ΑμεΑ Δήμου Αμυνταίου.
 Βασικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν είναι η διανομή τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής (π.χ. ρουχισμός, είδη οικιακού καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής), η παροχή έτοιμων γευμάτων μέσω συσσιτίων για άστεγους και η παροχή μαγειρεμένων σχολικών γευμάτων στους μαθητές των σχολείων τη Π.Ε. Φλώρινας. Επιλέξιμα συνοδευτικά μέτρα περιλαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και ενδυνάμωσης, διατροφικές συμβουλές, συμβουλές υγιεινής διαβίωσης, συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού και νομικές συμβουλές, υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των παιδιών  (π.χ. πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες), κοινωνικά φροντιστήρια, υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων (π.χ. θεατρικές παραστάσεις και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά), εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές καθώς και παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.
 Όπως δήλωσε ο κ. Μπίρος, «Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλαπλές δραστηριότητες και νομίζω ότι θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από όλους τους πολίτες της Π.Ε. Φλώρινας. Με την ενεργοποίηση και την υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τις οικογένειες που χρειάζονται την υποστήριξη όλων μας αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Μετά το πέρας της συνέντευξης ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου