Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υποψήφιους βουλευτές από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμυνταίου

Ο εμπορικός κόσμος του Νομού μας και της χώρας γενικότερα παρακολουθεί με έκδηλη ανησυχία την διαρκή και συνεχιζόμενη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συνεννοηθούν και το συνεχές πολιτικό αδιέξοδο το οποίο με την σειρά του προκαλεί μια σειρά πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων που δεν λύνουν αλλά επιτείνουν το πρόβλημα και διογκώνουν το οικονομικό αδιέξοδο. 

Οι προσδοκίες μας για την αποκατάσταση του σταθερού κλίματος και την επιστροφή της ομαλότητας τόσο στήν αγορά όσο και στην κοινωνία μοιάζει να δείχνουν εξωπραγματικές , αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητες, μπροστά στην απροθυμία του πολιτικού κόσμου να επιτύχει ένα minimum συνεννόησης στις κρισιμότερες στιγμές που περνάει η χώρα στην σύγχρονη ιστορία της. 
Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας εντέλει εντείνει την πίεση στην αγορά , συντελεί στην παραμονή των πιστωτικών περιορισμών , επηρεάζει τα δημόσια έσοδα και με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις στο οριστικό λουκέτο ή στην μετανάστευση , με τραγικό αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας εργοδοτών και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλά από τα δεινά που μας συμβαίνουν τα τελευταία έξι υφεσιακά χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι οι πέντε σύντομες κυβερνήσεις δεν πρόλαβαν και δεν κατάφεραν ποτέ να ολοκληρώσουν τα εφικτά και αυτονόητα. Η χώρα μας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οδεύει στις κάλπες για να ληφθεί μία απόφαση και να επιλεγεί μία Κυβέρνηση που θα καθορίσει την πορεία και το μέλλον μας , τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική μας. Όπως συμβαίνει σε κάθε πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση τα πάντα στην αγορά «παγώνουν» και οι Έλληνες τηρούν στάση αναμονής η οποία βγάζει τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία γενικότερα από τους ρυθμούς της αλλά ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία φορά. Οι Έλληνες καλούμαστε για μία ακόμη φορά να σηκώσουμε βάρος που δεν μας αναλογεί , να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη για την επιλογή του μέλλοντός μας και είναι ώρα για ψυχραιμία , ορθή κρίση , σοβαρότητα , συναίνεση και σκληρή δουλειά από τους κυβερνώντες και συλλογική υπευθυνότητα από τους πολίτες αφού η πατρίδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο.
Με πυξίδα την συμβολή στην ανάπτυξη και στην προκοπή του τόπου , των τοπικών αγορών αλλά και την επιβίωση των Μμε επιχειρήσεων και με δεδομένο ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη , στην Ευρωζώνη και όχι στην χρεωκοπία και στην απομόνωση , ο εμπορικός κόσμος πάντα προτείνει τις εθνικά ωφέλιμες λύσεις και είναι πλέον επιθυμία του συνόλου της αγοράς αλλά και της κοινωνίας να αποτραπεί με κάθε τρόπο στο μέλλον το απρόβλεπτο πολιτικό ρίσκο που σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά.
Η νέα δανειακή σύμβαση του 3ου μνημονίου έχει πολύ βαρείς όρους , αλλά μάς δίνεται τουλάχιστον η ευκαιρία για μία ακόμη και ίσως τελευταία προσπάθεια. Μοναδική επιλογή μας είναι να δουλέψουμε και να κρατήσουμε και πάλι την τύχη μας στα δικά μας χέρια.
Πιστεύουμε , λοιπόν, ότι αυτή τη φορά είναι απαραίτητο , μετά τις επερχόμενες εκλογές , να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω ώστε να υπάρξει επιτέλους η σταθεροποίηση και στην συνέχεια η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
1). Η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής και βεβαίως ορίζοντα τετραετίας , η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη που θα επανασυνδέσει τον πολιτικό κόσμο με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες , χωρίς τις αχρείαστες περιπέτειες των επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Απαιτείται πλέον η υπέρβαση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας , που υποτίθεται ότι είναι και το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών , και η άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση , συναίνεση , σύνεση και σοβαρότητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
2). Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως όλοι διαπιστώσαμε , και μάλιστα με ιδιαίτερο κόστος , δεν υπάρχουν «μαγικές συνταγές» , απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας και καθήκον του Κυβερνητικού σχήματος που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να είναι η εξισορρόπηση των απαιτήσεων των εταίρων μας με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και τις ανάγκες ρευστότητας στην αγορά ενώ ταυτόχρονα απαιτούνται προτάσεις με ισοδύναμα από «νέους πόρους χρήματος» για την σταδιακή χαλάρωση των δυσβάσταχτων όρων της νέας δανειακής σύμβασης.
3). Η επιλογή του αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας , κάτι που καμία Κυβέρνηση δεν έκανε τα τελευταία 6 χρόνια , ενώ θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει , με την χάραξη και την εφαρμογή μίας συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση , που μπορεί να περνάει και να συντονίζεται μέσα από την ίδρυση ενός μόνιμου θεσμικού οργάνου οικονομικής ανάπτυξης και μεταρρύθμισης που θα εκπονήσει άμεσα στρατηγικό σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων σε όλα τα πεδία με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων και κλάδων και των αρμόδιων Υπουργείων , προυποθέτει απαραίτητα τον ανοικτό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. 
Τα όργανα του κλάδου μας , με μπροστάρη την ΕΣΕΕ , έχουν επανειλημμένως καταθέσει επικαιροποιημένες προτάσεις για την αποτύπωση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας , την ανάταξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής μηχανής και την εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος , απαλλαγμένου από τα γραφειοκρατικά βαρίδια , τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τις αυθαιρεσίες του Δημοσίου τομέα και τις εξωπραγματικές καθυστερήσεις που κλείνουν εκκωφαντικά την πόρτα στις επενδύσεις. 
Οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας προσδοκούμε την ανάπτυξη , εκμεταλλευόμενοι όπως πάντα τα δικά μας μέσα και δυνάμεις. Η ταύτιση του ελληνικού χαρακτήρα με το επιχειρηματικό και εμπορικό δαιμόνιο και η εκμετάλλευση των υπαρκτών υποδομών και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σε παραδοσιακούς τομείς , όπως το διεθνές εμπόριο , η αγροτική παραγωγή , η ελαφρά βιομηχανία και βιοτεχνία , η ναυτιλία , ο τουρισμός , οι υπηρεσίες , αλλά και οι νέες τεχνολογίες , πολλά από αυτά αφορούν και τον Νομό μας , είναι η απάντηση για την έξοδο από την κρίση , για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Φτάνει αυτό να γίνει οργανωμένα και συντεταγμένα με συμφωνημένο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όπου θα εκτιμώνται όλα τα δεδομένα εκ των προτέρων , θα αξιολογούνται διαρκώς και θα διαμορφώνονται αναλόγως.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα καθώς έχουμε την βεβαιότητα ότι ο χρόνος αντοχής που μας έχει απομείνει είναι πλέον ελάχιστος αν όχι ανύπαρκτος και χρειάζεται απαραιτήτως επιδεξιότητα , για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις , ικανότητα , για την δημιουργία μιας καλύτερης οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής μέσα από μια ισόνομη και ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα.
4). Αναθεώρηση από την Κυβέρνηση και την Τρόικα των αδιέξοδων και αναποτελεσματικών πολιτικών που προκάλεσαν την ύφεση τα έξι τελευταία χρόνια. 
5). Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες , αναστολή του Τειρεσία για όλη την περίοδο της κρίσης και άμεση δημιουργία και λειτουργία Επενδυτικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού για ενίσχυση τών Μμε επιχειρήσεων. 
6). Επιτάχυνση των διαδικασιών και αναμόρφωση του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης μέσω επιχορηγήσεων και μηχανισμών εγγυοδοσίας καθώς και βελτίωσης των προϋποθέσεων συμμετοχής των μ.μ.ε εμπορικών επιχειρήσεων στα αντίστοιχα προγράμματα. 
9). Προώθηση πολιτικών ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων , με τη συνέχιση της στήριξης των οργάνων του κλάδου μας στο κίνημα ΄΄ Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε΄΄ με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες . Χρήματα που παράγονται πλέον με πολύ δυσκολία στην Χώρα μας καταναλώνονται με πολύ ευκολία σε άλλες χώρες και υπολογίζονται σε ύψος που φτάνει ακόμη και τις 100.000 € ημερησίως και εκτός από ελέγχους θα πρέπει να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για αντιστροφή του φαινομένου με προσέλκυση αντί εξαγωγή καταναλωτών.
10). Παροχή κινήτρων για συνέργειες ανάμεσα σε διαφορετικού τύπου Μμε Επιχειρήσεις. 
11). Ριζική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και των εν γένει διοικητικών βαρών από πλευράς του δημοσίου. 
12). Επανεκκίνηση των τοπικών αγορών με συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλάνο των Μμε του εμπορίου για κάθε περιοχή της Ελλάδας (τα στοιχεία της Γεωβάσης της ΕΣΕΕ είναι σημαντικά) , χωροταξικός σχεδιασμός της εμπορικής δραστηριότητας για κάθε πόλη , δημιουργία υπαίθριων εμπορικών κέντρων, (open mall) , σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους με ταυτόχρονη ανάδειξη των τοπικών αγορών , πιλοτικά θα εφαρμοσθεί σε πέντε πόλεις της χώρας , (Θεσσαλονίκη , Πάτρα , Λάρισα , Αλεξανδρούπολη , Πειραιά). 
13). Εφαρμογή ενός νέου , δίκαιου , σταθερού και διαχρονικού φορολογικού συστήματος , εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ , επαναφορά αφορολόγητου εισοδήματος , μακροχρόνια ρύθμιση χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα για όσο διαρκεί η κρίση , συμψηφισμός αμοιβαίων απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων και ευρύτερου Δημόσιου τομέα , καθιέρωση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας . 
14). Καταπολέμηση του διασυνοριακού παρεμπορίου και αποτελεσματική αντιμετώπισή του στα εμπορικά κέντρα των πόλεων. 
15). Διασφάλιση των αμοιβών και των θέσεων εργασίας με σταθερή και υπεύθυνη θέση στις επιχειρούμενες ανατροπές στα εργασιακά και τα μισθολογικά θέματα του ιδιωτικού τομέα και προώθηση πολιτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων μέσω φορολογικών κινήτρων. 
16). Να υπάρξει άμεσο πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των έως τώρα οφειλόμενων ληξιπρόθεσμων ποσών προς τον ΟΑΕΕ που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση με ταυτόχρονη μετάθεσή τους στο τέλος του εργασιακού βίου για τον κάθε ασφαλισμένο πού οφείλει .
17). Να αφαιρεθεί το ποσό πού αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αφού ο οφειλέτης και η οικογένειά του για όλο το χρονικό διάστημα πού οφείλει είναι αποκλεισμένος από αυτήν την παροχή .
18). Μετά το πάγωμα και την κεφαλαιοποίηση του οφειλόμενου ποσού στο ενιαίο κεφάλαιο να σταματήσουν να προστίθενται οι κάθε είδους επιβαρύνσεις .
19). Να δοθεί το δικαίωμα στους ασφαλισμένους της ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ή με βάση εισοδηματικά κριτήρια για να μπορεί ο καθένας , με βάση τις δυνατότητές του μέσα στην οικονομική κρίση , να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του ώστε να έχει το ταμείο έσοδα . 
20). Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τριάντα επτά (37) χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και να πάψει η κραυγαλέα ανισότητα που επικρατεί στο θέμα των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα .
21). Να υπάρξει άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας σε όλους και να καταργηθεί η ασφαλιστική ενημερότητα για όσο διαρκεί η κρίση . 
22). Εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του . 
Κύριοι υποψήφιοι Βουλευτές
Η προεκλογική πολιτική ασάφεια σε συνδυασμό με την πιθανή υπερβολή δηλώσεων και υποσχέσεων των επόμενων ημερών , δημιουργεί φόβο και αγωνία στους μικρομεσαίους και έχει οδηγήσει την αγορά σε "αδράνεια".
Εν τέλει , και δεδομένου ό,τι , σχεδόν αποκλειστικά , οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε πολύ μεγάλο βαθμό , θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινιστούν ξεκάθαρα και έγκαιρα οι πολιτικές που το κάθε κόμμα πρόκειται να ακολουθήσει στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου στα πλέον φλέγοντα θέματα τα οποία αποτελούν τις «πληγές» για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: 1).Φορολογία , 2) Ρευστότητα , 3) Ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ , 4) Ανεργία , 5) Ρύθμιση Λειτουργίας της αγοράς. 
Οσοι από εσάς εκλεγείτε , σας καλούμε μετεκλογικά να συμβάλλετε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση των θέσεων των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και με το μυαλό μας ήδη στην επόμενη ημέρα των εκλογών , ζητούμε την ορθή διαχείριση των προτεραιοτήτων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
Σας ευχόμαστε ένα καλό εκλογικό αγώνα και για ενημέρωσή σας σάς καταθέτουμε δημόσια αυτό το κείμενο – ανοικτή επιστολή όπου είναι καταγεγραμμένες μερικές από τις προτάσεις και τις προυποθέσεις πού κατά την γνώμη των οργάνων τού κλάδου μας μπορούν να συμβάλλουν στήν ανάδειξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής που χρειάζεται η χώρα και η οικονομία για να υπάρξει σταθεροποίηση και στην συνέχεια έξοδος από την κρίση. 
Όσοι Έλληνες μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι έχουν απομείνει είναι αποφασισμένοι να παλέψουν δυναμικά για την επιβίωσή τους και να δυναμώσουν την φωνή τους , λέγοντας σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε υπεύθυνο που αποφασίζει για εμάς , χωρίς εμάς :
ΌΧΙ στην ανασφάλεια , την αβεβαιότητα , σε νέα λουκέτα στήν αγορά και στην υφεσιακή αντίληψη. ΌΧΙ στην εξωντοτική υπερφορολόγηση του μικρομεσαίου.
ΝΑΙ στην απλοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία της αγοράς. ΝΑΙ στον σχεδιασμό ανάκαμψης και την ανάπτυξη.
ΝΑΙ στην δημιουργία μιάς παραγωγικής Ελλάδας με δουλειές για τους πολίτες της.


Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου