Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Μεταφορών σχετικά με την προκαλούμενη ατμοσφαιρική ρύπανση από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης

Επειδή λόγω των οικονομικών συνθηκών, μεγάλος αριθμός νοικοκυριών προβαίνει στην προμήθεια καυσίμων (κυρίως λιγνίτη - ξυλίτη) για τις ανάγκες θέρμανσης κατά την χειμερινή περίοδο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χειμερινών περιόδων, οι σταθμοί του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που είναι εγκατεστημένοι σε οικισμούς που δεν καλύπτονται από δίκτυα τηλεθέρμανσης κατέγραψαν σε πολλές περιπτώσεις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων.
Επιπλέον σε αρκετές κατοικημένες περιοχές που δεν καλύπτονται από το δίκτυο παρατηρήθηκε συχνά ύπαρξη αιθαλομίχλης, μειωμένη ορατότητα, έντονη οσμή και δυσφορία κατά την αναπνοή.
Το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενισχύεται εξαιτίας της χρήσης άλλων μορφών καυσίμων,  κυρίως  ορυκτών (ξυλίτη ή κοινώς αποκαλούμενο ως «ξυλοκάρβουνο» και λιγνίτη) και άλλων μη κατάλληλων υλικών, όπως επίσης και εξαιτίας της αντικατάστασης των εγκαταστάσεων καύσης με ακατάλληλα ή μη πιστοποιημένα συστήματα.
Σας ενημερώνουμε ότι η καύση τέτοιων υλικών και η χρήση ακατάλληλων συστημάτων, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των περιοίκων λόγω ρύπανσης της ατμόσφαιρας αλλά και του ίδιου του χρήστη λόγω ρύπανσης του εσωτερικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, υπενθυμίζουμε, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. πρ. οικ. 189533/2011 (ΦΕΚ 2654/Β/9-11-11) τα μόνα επιτρεπόμενα είδη καυσίμων είναι:
1) Πετρέλαιο θέρμανσης
2) Αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και
3) Τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1).
Στα τζάκια, στις σόμπες και σε οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.
Σύμφωνα με την ίδια ΚΥΑ, στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, πρέπει να γίνεται συντήρηση, ρύθμιση της εγκατάστασης του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου, αποκλειστικά από έχοντα την προς τούτο κατάλληλη άδεια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο οποίος οφείλει να συμπληρώνει με επιμέλεια, ακρίβεια και πληρότητα και να υπογράφει το φύλλο συντήρησης.
Οι υπεύθυνοι των εγκαταστάσεων έχουν την υποχρέωση να διατηρούν με επιμέλεια επί πενταετία, τα φύλλα συντήρησης – ρύθμισης της εγκατάστασης και των εκθέσεων ελέγχων των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου, καθώς και να επιτρέπουν την είσοδο και να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου.
Η μη τήρηση των ανωτέρω επιφέρει κυρώσεις όπως προβλέπονται στον Ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.
ΠΕ Κοζάνης: τηλ. 2461351211 (email : t.py@kozani.pdm.gov.gr)
ΠΕ Καστοριάς: τηλ. 2467350266 (email : t.py@kastoria.pdm.gov.gr)
ΠΕ Γρεβενών: τηλ. 2462353195 (email : t.py@grevena.pdm.gov.gr)
ΠΕ Φλώρινας: τηλ. 2385350462 (email : t.py@florina.pdm.gov.gr)
Οι αρμόδιες υπηρεσίες μας, έχουν προγραμματίσει ελέγχους στις εγκαταστάσεις θερμάνσεις των κτιρίων, που θα αφορούν την νομιμότητα των καυσίμων και τις ποσότητες των εκπεμπόμενων ρύπων.



2 σχόλια:

  1. Τον λιγνίτη (κάρβουνο) δεν τον αναφέρει στα επιτρεπόμενα. Ειναι απαγορευμένος ως καύσιμο θέρμανσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μόλυνση από τα ορυχεία και εργοστάσια στην Δυτική Μακεδονία γιατί δεν αναφέρεται στο δελτίο τύπου; Υπάρχει σκοπιμότητα; η μόνο οι θερμάστες των σπιτιών μας "μολύνουν" το περιβάλλον ; Τι άποψη έχουν οι υπεύθυνοι για την οικολογική καταστροφή - μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας ειδικά σε χωριά η πόλεις κοντά σε εργοστάσια ορυχεία ; Ποιο σοβαρό διάβημα έκανε οποιοσδήποτε για την μόλυνση από το πεπαλαιωμένης τεχνολογίας εργοστάσιο και ορυχείο στην γειτονική πόλη Μοναστηρι στην ΠΓΔΜ ; έχετε κάνει σχετική μέτρηση της μόλυνσης του αέρα σε χωριά πλησίον της ελληνοσκοπιανής μεθορίου όπου δραστηριοποιήται το σκοπιανό εργοστάσιο; Αν όχι μην υποτιμάτε και την νοημοσύνη μας γράφοντας ότι τα καυσόξυλα τα πέλετσ και οι λιγνίτες που καίμε για να ζεσταθούμε είναι ο κύριος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος όταν την ίδια στιγμή α) μειώθηκε ο άριθμός δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και β) ειδικά σε περιοχές όπως η Φλώρινα δέν υπάρχει που θα έπρεπε να υπάρχει τηλεθέρμανση.. Εκτός κι εάν παίζετε με τις λέξεις αλλα και το μυαλό μας...μια με τα κουνούπια, μια με την αιθαλομίχλη μια με τα "καιρικά φαινόμενα" μια με τις γρίππες η τα εμβόλια. Πάει καιρός που απλός κόσμος κοιμόταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή