Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Πότε “πρέπει” να χαϊδεύω το σκύλο μου;

Το χάδι είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να προσφέρουμε στοργή στο σκύλο μας ή να του δείξουμε ότι μας ευχαριστεί  κάποια συμπεριφορά του. Επίσης , πολλοί από εμάς επιστρατεύουμε το χάδι απλώς και μόνο για να χαιρετήσουμε το σκύλο
μας όταν γυρνάμε απ' τη δουλειά ή όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε. Βεβαίως, δεν υπάρχει κανένα κακό σε όλα αυτά, αρκεί πρώτα να λάβουμε υπ' όψιν κάποιες από τις παρακάτω πληροφορίες.
Αυτό που οι περισσότεροι νέοι - αλλά και αρκετοί έμπειροι - ιδιοκτήτες σκύλων δε γνωρίζουν, είναι ότι τα σκυλιά βλέπουν το χάδι ως επιβράβευση, δηλαδή επικρότηση της οποιασδήποτε συμπεριφοράς έχουν ακριβώς εκείνη τη στιγμή που εμείς τα χαϊδεύουμε. Και ως γνωστόν, συμπεριφορές που επιβραβεύονται (είτε καλές είτε άσχημες) τείνουν να επαναλαμβάνονται! Για παράδειγμα, αν ο σκύλος μας αρχίσει να γαυγίζει έντονα με το που εντοπίσει κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα στο περιβάλλον (άλλο σκυλί, γάτα, αμάξι κλπ.) και εμείς σπεύσουμε να του προσφέρουμε χάδια και γλυκόλογα επειδή νομίζουμε πως έτσι θα τον ηρεμίσουμε, στην πραγματικότητα πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο! Το μόνο που καταλαβαίνει εκείνη τη στιγμή είναι ότι τον επιβραβεύουμε με το χάδι μας για αυτό ακριβώς που κάνει, δηλαδή που γαυγίζει. Οπότε, στο δικό του μυαλό, είναι σαν να του λέμε "μπράβο Βίκτωρ που γαυγίζεις στο αμάξι που περνάει, συνέχισε έτσι αγόρι μου"! Επομένως, από εδώ και στο εξής, θα έχει έναν παραπάνω λόγο να γαυγίσει όταν αντικρίσει ξανά το συγκεκριμένο ερέθισμα (που ήδη τρελαινόταν στη θέα του), θυμούμενο ότι τον είχαμε επιβραβεύσει για αυτήν τη συμπεριφορά του. Αν όμως αγνοούσαμε το ανεπιθύμητο γαύγισμα και τον χαϊδεύαμε αφού είχε σταματήσει να γαυγίζει, με τον καιρό θα μάθαινε ότι με το να πράττει έτσι δεν κερδίζει τίποτα και ότι για να λάβει το χάδι μας θα πρέπει να είναι.. ήρεμος!
 Έχοντας πει τα παραπάνω, φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί όταν εν αγνοία μας, επειδή λανθασμένα θεωρούμε πως έτσι τον καθησυχάζουμε, χαϊδεύουμε ένα σκυλί  τη στιγμή που εμφανίζει σημάδια  επιθετικότητας σε άλλα σκυλιά ή ακόμα χειρότερα σε ανθρώπους! Κάπως έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες ενώ έχουν όλες τις καλές προθέσεις, χωρίς να το συνειδητοποιούν, ανατρέφουν επιθετικά σκυλιά τα οποία από ένα σημείο και μετά γίνονται ανεξέλεγκτα και κυρίως επικίνδυνα.
Η ίδια φιλοσοφία ισχύει για οποιαδήποτε ανεπιθύμητη συμπεριφορά ενός σκύλου π.χ. όταν πηδάει πάνω μας, όταν μας δαγκώνει για να παίξει,  όταν τον φοβίζει κάτι και τρέχει να κρυφτεί στα πόδια μας κλπ. Αν λοιπόν δεν είμαστε προσεκτικοί στο πότε μπορούμε να χαϊδέψουμε (επιβραβεύσουμε) το σκύλο μας και πότε όχι, αυτό αδιαμφισβήτητα πρόκειται να του δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον. Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι καλό θα ήταν να χαϊδεύουμε το σκύλο μας, αφού πρώτα έχει κάνει κάτι που μας αρέσει (δηλαδή συμπεριφέρεται σωστά) ή όταν απλώς βρίσκεται σε ήρεμη κατάσταση π.χ. ξαπλώνει ή κάθεται χαλαρός στα πόδια μας. Με αυτόν τον τρόπο του δείχνουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι αποδεκτές και συνεπώς άξιες επιβράβευσης.
Βασίλης Ιωάννου 
Εκπαιδευτής σκύλων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου