Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Το «Σκληρό Καρύδι» στο δημοτικό σχολείο Λεβαίας

Όλοι οι μαθητές, ανάμεσα σε αυτούς και η Αϊσέ της ιστορίας, νιώθουν καθημερινά χιλιάδες ανασφάλειες. Άλλες φεύγουν όπως ξαφνικά ήρθαν. Άλλες δυστυχώς διογκώνονται και υπάρχουν μέσα μας για χρόνια μετά την αποχώρησή μας από τις σχολικές αίθουσες. Με κάποιες όμως ερχόμαστε αρκετές φορές αντιμέτωποι. Καλούμαστε να απολογηθούμε για
καταστάσεις και πράγματα για τις οποία δεν φταίμε. Η οικονομική δυσχέρεια, ο ξεριζωμός από την πατρίδα, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, διαφορετικά ήθη και έθιμα είναι σημεία αναφοράς για αρκετούς από εμάς.
Η ηρωίδα της ιστορίας πικραίνεται από την ανώριμη συμπεριφορά των συμμαθητών της. Δεν έχει παπούτσια κατάλληλα για τη γυμναστική -παρόλο που λατρεύει το ποδόσφαιρο- και γίνεται δέκτης πειραγμάτων. Σίγουρα όμως όταν μεγαλώσει θα γίνει γυμνάστρια και θα κάνει αθόρυβα καλές πράξεις. Σαν αυτή που έκανε η δασκάλα της η κυρία Περσεφόνη, της έφερε διακριτικά ένα καινούριο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια! Η Αϊσέ δεν το βάζει κάτω… είναι σκληρό καρύδι. Δεν ξεχνά την πατρίδα της. Δεν ξεχνά τις συνήθειές της. Είναι δικαίωμά της να μη θέλει να αποποιηθεί την κουλτούρα και τις παραδόσεις της. Αϊσέ στα ελληνικά σημαίνει Ζωή. Προτιμά όμως να τη φωνάζουμε Αϊσέ, να της επιτρέπουμε να κάνει τη δική της προσευχή και να γεύεται τα πικάντικα και πεντανόστιμα φαγητά του Αφγανιστάν και στη νέα της χώρα, την Ελλάδα. Δεν θέλει να μας αλλάξει ούτε και να αλλάξει. Θέλει απλώς να συνυπάρξει μαζί μας.
Την Τρίτη 7 Ιουνίου του 2016 τα παιδιά της Δ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Λεβαίας θέλησαν να γνωρίσουν και εκείνα την περίφημη Αϊσέ! Η γλυκύτατη δασκάλα τους, η κυρία Χρυσοχοΐδου Χρύσα, μας υποδέχτηκε με τους μαθητές της οι οποίοι ανυπομονούσαν να τρυπώσουν στις σελίδες του βιβλίου. Στο δικό τους "κάστρο" μαζευτήκαμε γύρω από έναν κύκλο για να διαβάσουμε το βιβλίο «Σκληρό καρύδι» των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο και να ανταλλάξουμε προβληματισμούς.
Λίγο πριν ξεκινήσουμε τη βιβλιοφιλική δράση, ετοιμάσαμε ένα μπουγκάκι με καραμέλες και ένα γλαστράκι με ανθισμένες πετούνιες για τους οικοδεσπότες μας. Μια κίνηση που ευελπιστούμε να παρακινήσει τα παιδιά. Το να προσφέρεις κάτι είναι ένδειξη σεβασμού και πολιτισμού. Ακόμα και αν αυτό είναι ένα λουλούδι που φύτεψες μόνος σου.
Αφού διαβάσαμε, διαφωνήσαμε, συμφωνήσαμε, ήρθε η ώρα για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα λεπτά της ώρας με βάση το παραμύθι! 
Ο συγγραφέας και δημιουργός του ΒΟΟK TOUR Θεοφάνης Θεοφάνους έγραψε ένα ποίημα, με αφορμή το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών το ποδόσφαιρο, όπου έλειπαν μερικές λέξεις τις οποίες και έπρεπε να συμπληρώσουν.

Η διάσημη μπάλα

Μια μπάλα από κουβάρι φτιαγμένη
κατρακυλά χωρίς να περιμένει
στους αγρούς, στις αλάνες, στις σκάλες, στα πάρκα,
βάζει γκολ! και βουτά στ’ ακρογιάλι στη βάρκα.

Έι χοπ τραβάνε κουπί, σηκωμένα πανιά,
το κύμα τη ρίχνει σε άλλη αμμουδιά,
δυο βότσαλα είναι το νέο της τέρμα∙
φωνούλες, παλαμάκια, ζήτω λεν ξαναπέρνα!

Μετά τη συμπλήρωση των κενών καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως από μερικά κουρέλια μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη μπάλα. Βάζοντας μικρούς στόχους κατακτάς πιο εύκολα έναν μεγάλο. Στη συνέχεια ακονίσαμε τα μολύβια μας για να λύσουμε ένα μοναδικό σταυρόλεξο φτιαγμένο για τις ανάγκες της παρουσίασης. Αποκλειστικά για δυνατούς λύτες!



Για τη χαρά του παιχνιδιού! Για τη λαχτάρα της ανάγνωσης! Και για αμέτρητους άλλους βαθύτερους λόγους που γαληνεύουν την ψυχή πρέπει αυτό το καλοκαίρι όλοι να κάνουμε ένα δώρο στα παιδιά μας, στους πολίτες του αύριο… το "Σκληρό Καρύδι" πρέπει να διαβαστεί από κάθε μικρό και μεγάλο αναγνώστη.
Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου (περισσότερα για την ίδια θα βρείτε εδώ: goo.gl/cRaxD0) είναι για τους μαθητές του νομού Φλώρινας ένας ζωντανός θρύλος. Πρώτα βιώνει και μετά μεταφέρει στο χαρτί τα συναισθήματά της προσθέτοντας όσα στοιχεία μυθοπλασίας χρειάζεται ένα κείμενο, τόσα ώστε να μη θεωρείται μία απλή καταγραφή γεγονότος. Τι όμορφο να δημιουργείς φανταστικούς φίλους για τα παιδιά… τι συγκινητικό να μπορείς μέσα σε λίγες γραμμές να δημιουργείς παντού σκληρά καρύδια.

Ο καρπός του καρυδιού μόλις αποκτήσει
 όλη τη φροντίδα και την αγάπη που πρέπει, 
θωρακίζεται και φυλά στο εσωτερικό του έναν αληθινό θησαυρό.

Για το BOOK TOUR, Θεοφάνης Θεοφάνους.

Υποσημείωση:
 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο (kaleidoscope.gr/) για την ευγενική χορηγία του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου