Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση του Συλλόγου Κιουταχειωτών και Μικρασιατών Φλώρινας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Προσφύγων Κιουταχειωτών και Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς”, στην από 03.04.2013 συνεδρίασή του, είχε αποφασίσει -μετά από σχετική παρότρυνση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Μητρόπολη Προύσας- να καλέσει τα μέλη του και τους φίλους του Συλλόγου, προκειμένου να συνδράμουν
οικονομικά, ώστε να καταστεί εφικτή η αγορά του οικοπέδου, όπου είναι κτισμένη η Ορθόδοξη Εκκλησία των Ταξιαρχών στην Κιουτάχεια της Μικράς Ασίας. 
Κατά την περίοδο εκείνη κάτι τέτοιο φάνταζε ως εφικτό, καθώς η Ερυθρά Ημισέληνος, στης οποίας την κυριότητα άνηκε το εν λόγω οικόπεδο- συναινούσε στην πώληση προς τη Μητρόπολη Προύσας και το μόνο εμπόδιο ήταν η εύρεση των οικονομικών πόρων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή αυτή. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κινητοποιήθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο οι Σύλλογοι Μικρασιατών καλώντας τα μέλη τους ανά την Ελλάδα να καταθέσουν όσα χρήματα μπορούν προς το σκοπό αυτό.
Μετά από την πάροδο τριών ετών, χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη επί του συγκεκριμένου ζητήματος, πληροφορηθήκαμε από τον ίδιο το Μητροπολίτη Προύσας ότι, δυστυχώς, η κυριότητα του οικοπέδου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ταξιαρχών μεταβιβάστηκε από την Ερυθρά Ημισέληνο στο Τουρκικό Κράτος, το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε μία τέτοια μεταβίβαση και ότι η κυριότητα του ακινήτου αυτού θα παραμείνει στα χέρια του Τουρκικού Κράτους.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να διαθέσει το χρηματικό ποσό που είχε συγκεντρωθεί σε εργασίες συντήρησης του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά στην πόλη της Φλώρινας, εργασίες οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη στατικότητα του Ναού και τη διατήρησή του στο επιθυμητό από όλους μας επίπεδο και η ανάθεση και εκτέλεση των οποίων θα γίνει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Με την απόφασή του αυτή το Δ.Σ. θεωρεί ότι διατηρεί το πνεύμα, σύμφωνα με το οποίο συγκεντρώθηκαν τα χρήματα αυτά, συνδράμοντας συγχρόνως στη συντήρηση ενός Ναού, ο οποίος είναι απολύτως συνυφασμένος με τον ίδιο το Σύλλογο και το σύνολο των Μικρασιατών της περιοχής μας.

Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου