Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση – Εκδήλωση «Λαμόγια στο Χακί»

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11 στις 18:00 
στο καφέ «Οδός Ονείρων»
για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας

«Είχε η Χούντα σκάνδαλα; Άφησε η 7ετία γεμάτα ταμεία ή κρατικά
ελλείματα; Είχαν οι συνταγματάρχες «καθαρά χέρια»; Έκανε η Χούντα έργα με το «μυστρί» του Παττακού; Σε ποιους χάρισε τα χρέη; Ποια η σχέση με τους μεγάλους επιχειρηματίες; Αντιστάθηκε στα αμερικανικά σχέδια κ.α.»

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πολιτών Φλώρινας και οι εκδόσεις Τόπος με χαρά παρουσιάζουν το βιβλίου του Δ. Ελευθεράτου «Λαμόγια στο Χακί». Μια συντριπτική απάντηση στους παραπάνω μύθους, όσο και στους όψιμους νοσταλγούς του γύψου. 
Ο Δ. Ελευθεράτος στο βιβλίο του καταρρίπτει με στοιχεία και αριθμούς, μέσα από επίπονη και βασανιστική πρωτογενή έρευνα, ένα προς ένα τα παραπάνω ψεύδη. Σε αυτό «παρελαύνουν» όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη «θαλασσοδάνεια», κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι».

Νομοθετήματα και εξαγγελίες που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων», την οποία γνώρισε –δεκαετίες αργότερα– η Ελλάδα των Μνημονίων. «Παρελαύνουν», επίσης, λόγια και γραπτά των ίδιων των κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος. Βιτριολικές επιστολές προς τον Γ. Παπαδόπουλο, «αλληλομαχαιρώματα» και καταγγελίες, εκθέσεις της ΚΥΠ που «φακέλωνε» τους πρωταγωνιστές του ατελείωτου γλεντιού των «δανεικών κι αγύριστων» – τόσο τους δότες, όσο και τους παραλήπτες.
Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των «αμέσως πριν» με τα «αμέσως μετά», μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις «συντεταγμένες» της σύγχρονης εποχής, αλλά και πολλούς από τους «πάγιους» ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη.

***
Ο Διονύσης Ελευθεράτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο. «Μυήθηκε» στην επαγγελματική δημοσιογραφία το 1986, όταν ασχολήθηκε με το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτη. Από τότε εργάστηκε σε αρκετές εφημερίδες, κυρίως ως αρθρογράφος και σχολιογράφος επί πολιτικών, κοινωνικών αλλά και αθλητικών θεμάτων. Συνεργάστηκε επίσης με τα περιοδικά «Έψιλον» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και «Review» του Ελεύθερου Τύπου, καθώς και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Δίαυλος 10», «Ωχ FM», «Flash 9,61» και «Sport FM 94,6». Σήμερα εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο «Κόκκινο 105,5». Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του (2010): Εξουσία, τι μπάλα παίζεις; (2010).

3 σχόλια:

  1. Μιά χαρά είμασταν τότε. Τώρα μετρήστε τα σκάνδαλα , την δυστυχία και τις αυτοκτονίες των Ελλήνων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πολιτών" Φλώρινας από ποιους απαρτίζεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποια η σχέση της ΧΟΥΝΤΑΣ με τους μεγάλους επιχειρηματίες ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ με κατασκευαστές -εργολήπτες δημόσιων έργων και δρόμων στην περιφέρεια της ΗΠΕΙΡΟΥ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή