Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ο Θ.Μουμουλίδης σχετικά με τις κατολισθήσεις στο Αμύνταιο και τη ΔΕΗ


  • Η μετεγκατάσταση των Αναργύρων, είναι πλέον δρομολογημένη
  • Δεν μπορεί να γίνεται εξορυκτική δραστηριότητα με εκτιμήσεις αλλά με με ασφαλή δεδομένα. Η φύση δεν ρωτάει κανέναν «ειδικό». 
  • Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας, παράλληλα με τη ΔΕΗ είναι οι αποκαταστάσεις εδαφών. Να στηριχτεί η ΔΕΗ, στη δύσκολη εποχή που εισέρχεται.

Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ, στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη, παραχώρησε ο  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης την Τρίτη 13 Ιουνίου. Στην συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των κατολισθίσεων στο ορυχείο Αμυνταίου, καθώς και οι συνέπειες τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για την ίδια τη ΔΕΗ.
Ο βουλευτής τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως δεν αρκεί να θεωρούμε ότι μπορούμε πάντα επιστημονικά να προβλέψουμε παρόμοιας εμβέλειας γεγονότα. Δυστυχώς η φύση θα παραμένει «ανυπότακτη» στις επιλογές των ανθρώπων.  Στην περίπτωση του ορυχείου Αμυνταίου, δεν πρόκειται για μια απλή κατολίσθιση αλλά για ένα ακραίο και βίαιο φυσικό φαινόμενο. Οφείλουμε  να νομοθετούμε για εξασφάλιση μεγαλύτερης ασφάλειας για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε εξορυκτικές δραστηριότητες».
«Σε μια χώρα, αλλά και περιοχή  σεισμογενή, δεν μπορεί σε απόσταση 300 ή και 500 μέτρων από κοιτοικημένες περιοχές, να επιχειρούμε εξορυκτική δραστηριότητα με ασφάλεια».
Θύμισε επίσης πως «η περιοχή έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από την καθυστέρηση των μετεγκαταστάσεων.  Είναι ώριμο πλέον να συμφωνήσουμε πως η ολοκλήρωση μετεγκατάστασης των χωριών πρέπει να προηγείται κάθε εξορυκτικής  δραστηριότητας, με αλλαγή των κανόνων ασφαλείας».
«Η μετεγκατάσταση των Αναργύρων είναι πλέον δρομολογημένη».
Κατά συνέπεια, συνέχισε ο βουλευτής «υπάρχει ένα ζήτημα λειτουργίας της εξορυκτικής δραστηριότητας, που δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και του περιβάλλοντος». Δεν είναι μόνο στην περιοχή του Αμυνταίου, αλλά και στην κοιλάδα της Εορδαίας, όπου επίσης,  υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που έχουν εξορυχθεί και αναμένουν την αποκατάστασή τους. 
Το μεγάλο παράλληλο αναπτυξιακό έργο της περιοχής μας- καθώς όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε σε προχωρημένη μεταλιγνιτική εποχή-,θα είναι το χρονοδιάγραμμα για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Πρόκειται για έργα δισεκατομμυρίων».
«Η εθνική οικονομία εξυπηρετήθηκε καθοριστικά από την περιοχή.  Με τις εξελίξεις στα ενεργειακά ζητήματα, όσο ιδανική και να είναι η διαχείριση της κρίσης, και των όποιων προβλημάτων στη ΔΕΗ, θα πρέπει να γνωρίζουμε πλέον το σαφές σχέδιο της ΔΕΗ για την περιοχή. Η ΔΕΗ αιφνιδιάζεται με τις εξελίξεις στο ορυχείο Αμυνταίου. Ωστόσο οφείλει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και εκτιμώ πως έχει την εμπειρία να το πράξει. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να στηριχτεί από όλους, με συνέπεια η λειτουργία της ΔΕΗ. Πρόκειται για εταιρεία-πυλώνα  της εθνικής οικονομίας, που «χρησιμοποιήθηκε» λάθος, από παράγοντες της περιοχής. Η ΔΕΗ σήμερα χρειάζεται το ενδιαφέρον όλων μας αλλά και σαφείς πολιτικές επιλογές. 
Η ασάφεια του παρελθόντος θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για την κυβέρνησή μας».
« Απαιτείται λοιπόν ψύχραιμη διαχείριση και διάλογος. Υπάρχει πάντα η λεπτή ισορροπία μεταξύ επιχείρησης και κοινωνίας. Καμιά εξέλιξη δεν πρέπει να είναι εις βάρος των εργαζομένων αλλά και της δρομολογημένης πλέον μετεγκατάστασης των Αναργύρων».
Κλείνοντας ο Θέμης Μουμουλίδης εξέφρασε την πάγια θέση του, πως η ΔΕΗ σε αυτές τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει, οφείλει και πρέπει να στηριχτεί και να εξελιχτεί σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική εθνική οικονομική μονάδα , απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, όπως τα φαινόμενα κάθε μορφής συνδιοικησης.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμη Μουμουλίδη
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε.Κοζάνης
Μέλους διαρκών επιτροπών Μορφωτικών 
και Ευρωπαικών Υποθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου