Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Β.Αντωνιάδης: «Το Νοσοκομείο Καστοριάς περνάει σε άλλη τροχιά. Οι πολίτες της Καστοριάς δεν πρέπει να ανησυχούν»!

«Το Νοσοκομείο Καστοριάς περνάει σε άλλη τροχιά. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι δεν πρέπει να ανησυχούν. Το σύστημα ορθοποδεί. Το Νοσοκομείο στελεχώνεται, χρηματοδοτείται με σημαντικά ποσά, γίνονται έργα ανάπτυξης. Πλέον οι πολίτες της Καστοριάς πρέπει να
φύγουν από το στάδιο της αβεβαιότητας που βρισκόταν μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας Βασίλης Αντωνιάδης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 13 Ιουνίου με αφορμή τη συμπλήρωση 11 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έγιναν αυτό το διάστημα όπως προκηρύξεις και ολοκλήρωση έργων, προμήθεια εξοπλισμού για τις κλινικές, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κα.
Συγκεκριμένα στον τομέα των έργων ανέφερε:

«Περάτωση του έργου Energy «Προγράμματος INTERREG Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013»
Το έργο «Energy» προκηρύχτηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος INTERREG Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία 2007 – 2013» στο μέτρο που αφορά την Προώθηση και προστασία των περιβαλλοντικών πόρων της περιοχής. Ξεκίνησε τον Απρίλιο 2014 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2016.
Επικεφαλής εταίρος ήταν η Διοίκηση 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας ενώ οι υπόλοιποι εταίροι ήταν το Νοσοκομείο Καστοριάς από την Ελλάδα και τα Νοσοκομεία των Αγίων Σαράντα, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου από την Αλβανία.
Ειδικότερα, στα πλαίσια του έργου, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ολοκλήρωσε την υλοποίηση δράσεων ευρείας πληροφόρησης και ενημέρωσης καθώς και την υλοποίηση μίας πιλοτικής δράσης η οποία αφορά αφενός στην αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών με 478 νέα φωτιστικά τελευταίας τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED και στην εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας σε κτίρια του Νοσοκομείου.
Η εφαρμογή παρεμβάσεων, σε υποδομές φωτισμού και εγκαταστάσεων, αποβλέπουν στην εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση ενέργειας στο Νοσοκομείο Καστοριάς, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά 30% και κατά συνέπεια τα λειτουργικά έξοδα ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Περάτωση του έργου «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Καστοριάς»
Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση, το έργο «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Καστοριάς», που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013.
Έγινε αναμόρφωση του χώρου, που καταλάμβανε η Μαιευτική Κλινική και καταλαμβάνει πλέον εμβαδόν 702,10 m2, από 466,10 m2, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με νέο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και με δικό της συγκρότημα χειρουργείου. Έγινε αναμόρφωση και επέκταση του χώρου του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, εμβαδού 200 m2 και επίσης κατασκευάστηκε κτιριακό συγκρότημα, εμβαδού 86,40 m2, όπου τοποθετήθηκαν δύο δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης 25 m3 έκαστη.

Προτάσεις για κάλυψη των αναγκών του Γ. Ν. Καστοριάς μέσω Έργων  Προμήθειας Εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020
Έχει υποβληθεί η πρόταση και αναμένεται η έγκριση του έργου «Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για τις ανάγκες του Γ.Ν. Καστοριάς», στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ύψους 192.800,00 ευρώ, για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Επίσης το Νοσοκομείο προτίθεται να καταθέσει πρόταση, για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την προμήθεια λοιπού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 876.100 ευρώ.

Προτάσεις έργων Υποδομών στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020
Έχει διασφαλιστεί μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μετά από συνομιλίες με τον κ. Καρυπίδη Θεόδωρο, Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και τον κ. Γιαννακίδη Σταύρο, Αντιπεριφερειάρχη υγείας, ποσό περίπου 3.000.000,00 ευρώ, από την αναθεώρηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2018 – 2020 του άξονα 9, για την ανάπτυξη έργων & υποδομών, με την κατασκευή νέων κτιριακών μονάδων και με την αναμόρφωση, αλλαγή χρήσεων και βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Επίσης δουλεύουμε πάνω στον άξονα 2 του ΕΣΠΑ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση. Το Νοσοκομείο ετοιμάζεται για την κατάθεση πρότασης παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο Γ.Ν. Καστοριάς και στο Κ.Φ.Ι.Α. Άργους Ορεστικού, που περιλαμβάνουν την θερμομόνωση των υφισταμένων κτιρίων κατά ΚΕΝΑΚ, εγκατάσταση ηλιοθέρμων, αναμόρφωση των λεβητοστασίων και επέκταση εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια των λειτουργικών εξόδων», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.
Στη συνέχεια, μίλησε για   την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που έγινε κατά την τελευταία διετία για το Νοσοκομείο, με χρηματοδότηση είτε μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, είτε από δωρεές.
Μεταξύ άλλων έγιναν προμήθειες φυγόκεντρου 48 θέσεων για το μικροβιολογικό, ζυγού και ανακινητή ασκών αίματος για το τμήμα αιμοδοσίας, ενός καρδιογράφου για τη μαιευτική κλινική, πολυθρόνας αιμοκάθαρσης για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, χειρουργικής – μαιευτικής τράπεζας, σκιαλιτικής λυχνίας με δορυφόρο, αναισθησιολογικού μηχανήματος και αντλίας έγχυσης σύριγγας, μονάδας ανάνηψης νεογνών, Doppler ανίχνευσης παλμών εμβρύου και άλλων απαραίτητων μηχανημάτων για τη μαιευτική και άλλες κλινικές του Νοσοκομείου.
«Επίκεινται οι προμήθειες ενός τυμπανομετρητή και ενός ακουομετρητή για το Εξωτερικό ιατρείο ΩΡΛ.
Τέθηκε σε λειτουργία ο μαγνητικός τομογράφος στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο και πλέον στέλνονται εκεί τα περισσότερα προγραμματισμένα περιστατικά και γίνεται προσπάθεια, καθημερινά, για μείωση της προκλητής ζήτησης.
Έγινε αίτημα για εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών από την πόλη ως το νοσοκομείο, γιατί το νοσοκομείο συνδέεται ασύρματα με το σύζευξης και υπάρχουν προβλήματα, ενώ δρομολογείται η αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου, ώστε να υπάρχει σήμα κατειλημμένης γραμμής όταν το κέντρο είναι απασχολημένο.
Επισκευάστηκαν τα τρία ασθενοφόρα του νοσοκομείου ώστε να κινούνται με ασφάλεια, προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η πόλη της Καστοριάς θα στελεχωθεί κι μ’ ένα μικρό ασθενοφόρο 4Χ4, ώστε να μπορεί να κινείται στα στενά της πόλης τον χειμώνα κι άλλο ένα ένα ασθενοφόρο, πάλι μικρού τύπου για να κινείται μέσα στη πόλη.
Γίνεται έλεγχος και τακτοποίηση της περιουσίας του νοσοκομείου.
Υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Νοσοκομείου και τον Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ που εκπροσωπεί η κ. Βαρδινογιάννη και πλέον το νοσοκομείο μας είναι κέντρο για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση του πληθυσμού και λήψη δειγμάτων για δότες μυελού των οστών», σημείωσε.
Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοσηλευτικού ιδρύματος ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε: Δόθηκε από το υπουργείο επιχορήγηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 2.511.961,22 ευρώ και εξοφλήθηκαν όλα τα χρέη του Νοσοκομείου μέχρι τις 31-12-2016 , τα οποία προϋπήρχαν από το 2010.Έγιναν, μετά από χρόνια, πληρωμές έναντι νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1.326.988,82 ευρώ  και καταβάλλεται προσπάθεια για την εξόφληση των προμηθευτών πριν οι οφειλές του νοσοκομείου καταστούν πλέον ληξιπρόθεσμές (60 ημέρες). Τα αντίστοιχα ποσά υπάρχουν σε ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να γίνουν οι εξοφλήσεις».
Έκανε επίσης αναφορά, στις αλλαγές που έγιναν με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
«Καταργήθηκε ο αριθμός προτεραιότητας στα εξωτερικά ιατρεία και πλέον αναρτάται η λίστα των ραντεβού έξω από κάθε ιατρείο ώστε να υπάρχει διαφάνεια, να γνωρίζει ο κάθε ασθενής την σειρά του και να μην χρειάζεται να περιμένει στην σειρά στην γραμματεία των ΕΙ για να πάρει τον αριθμό προτεραιότητας.
Ξεκίνησε η λειτουργία δεύτερου εξωτερικού ιατρείου Ορθοπεδικής και εξυπηρετούνται εβδομαδιαίος 130 ασθενείς περίπου.
Γίνεται ήδη αναμόρφωση – αναβάθμιση του γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας με πλήρη στελέχωσή του, ώστε να ανταποκρίνεται άριστα στο ρόλο του ως προς τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ξεκίνησε και εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο η λίστα χειρουργείου τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας των ασθενών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενισχύοντας τις διαφανείς διαδικασίες και προασπίζοντας αξιοκρατικά τα δικαιώματα των ασθενών». Επισήμανε και πρόσθεσε ακόμη ότι: «Γίνονται εργασίες στο Κέντρο Φυσικής & Ιατρικής.
Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) για την λειτουργία της πισίνας και έχει εκπονηθεί ο σχεδιασμός για την 24ωρη λειτουργία του.
Γίνεται διαπραγμάτευση με εταιρείες που υπάρχουν στον χώρο επί πολλά χρόνια ως προς το τίμημα και τους όρους των συμβάσεων.
Μελετούνται τρόποι εξοικονόμησης πόρων, ως προς τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, πχ αποστολή ασκών αίματος κλπ, σωληνάρια για έλεγχο, με δικό μας μεταφορικό μέσο, σε συνεννόηση με τα πέντε νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο της τάξης του 70% και πλέον του κόστους των συμβάσεων.
Μελετάται έργο εγκατάστασης μονάδας για την παρασκευή ιατρικών αερίων στο νοσοκομείο, με στόχο την άμεση υλοποίησή του, όπου το όφελος θα είναι μετά από ενάμιση περίπου χρόνο τουλάχιστον 80.000 ευρώ ετησίως».
Μίλησε ακόμη και για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν και γι΄αυτές, οι οποίες προγραμματίζονται να γίνουν.
«Η αύξηση της στελέχωσης του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε με: Τον διορισμό ενός ειδικού επικουρικού καρδιολόγου με τριετή θητεία για την ενίσχυση της κλινικής από τον Σεπτέμβριο 2016.Τον διορισμό ενός ειδικού επικουρικού καρδιολόγου με τριετή θητεία, ο οποίος ανέλαβε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2017, έπειτα από τη συνταξιοδότηση της γενικής γιατρού στα ΤΕΠ στις 31/12/2016. Τον διορισμό επικουρικού Γενικού ιατρού στα ΤΕΠ και επικουρικής Παιδιάτρου με τριετή θητεία στις αρχές Ιουνίου 2017. Τον διορισμό μόνιμου Νευρολόγου και Αναισθησιολόγου τον Μάιο 2017. Την ανανέωση της θητείας του επικουρικού Ακτινολόγου ενώ πήραμε μία νέα θέση από το Υπουργείο για προκήρυξη ενός μόνιμου ακτινολόγου, επιμελητή Β, η οποία προκηρύχτηκε και βρίσκεται ήδη στο στάδιο αξιολόγησης των υποψηφίων. Τον διορισμό 3 ΔΕ Διοικητικών γραμματέων, 1 ΤΕ ιατρικών εργαστηρίων, 1 ΤΕ ραδιολογίας Ακτινολογίας και 2 ΔΕ βοηθών νοσηλευτικής. Επίσης προσλήφθηκαν ως επικουρικό προσωπικό μια βοηθός φαρμακείου για ένα έτος, 1μια επικουρική μαία. Την πραγματοποίηση μετατάξεων 6 ΔΕ νοσηλευτριών και 1 ΔΕ βοηθών ιατρικών εργαστηρίων. Επίσης, από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήρθε μια επικουρική Νοσηλεύτρια με διετή σύμβαση.
Στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της στελέχωσης του Νοσοκομείου με προσλήψεις 18 εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου διάρκειας 1 έτους, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανέργους, 11 έχουν ήδη τοποθετηθεί και 7 θέσεις θα προκηρυχθούν άμεσα. Ακόμη, προχωρούν για διορισμό 4 μόνιμες θέσεις ιατρών επιμελητών Β ειδικοτήτων Παιδιατρικής, Οφθαλμολογίας (περιμένουμε το ΦΕΚ Διορισμού), Καρδιολογίας και ιατρού ειδικότητας ορθοπεδικής για τα ΤΕΠ. Τέλος, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς προσλήψεις 13 ατόμων προσωπικού καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας», τόνισε ο κ. Αντωνιάδης.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κατέληξε λέγοντας: «Υπάρχει πράγματι ασυμμετρία στις ανάγκες και τους πόρους. Δεν είμαστε όμως διαχειριστές της μιζέριας αλλά θέτουμε τις βάσεις για την αναμόρφωση του Νοσοκομείου Καστοριάς με τον απαιτούμενο σχεδιασμό και τις κατάλληλες παρεμβάσεις με βάση την αρχή της ισότητας, της καθολικότητας και της διαφάνειας.
Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του Νομού Καστοριάς, μέσα από την συνεχή βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, και καθημερινά χτίζεται σχέση συμμαχίας, συνεργασίας και συντονισμένης δράσης με όλους τους φορείς και τους πολίτες. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πληροφόρηση και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και προστασίας από επιδημίες ή άλλες μορφές ασθενειών, και διατίθενται όλοι οι υπάλληλοι που ζητούνται για προγράμματα σε σχολεία, όπως η Διατροφολόγος, η Ψυχολόγος κα».

Ελένη Ψωμαδάκη
Πηγή: fonikastorias.gr

1 σχόλιο:

  1. Οι Φλωρινιώτες εκτός Φλώρινας διαπρέπουν . Εντός μας τρώει η μαρμάγκα και η μιζέρια !

    Μπράβο κύριε Βασίλειε Αντωνιάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή