Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Φλώρινας στη Ν. Ιταλία

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκπαιδευτική επίσκεψη του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου - Γυμνασίου Φλώρινας στη Νότια Ιταλία (Καλαβρία και Απουλία), από τις 16 έως και τις 21 Απριλίου 2018.
Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Κλασικό Λύκειο Francesco La Cava Bovalino, στο Έργο The culture of Ancient Greek cities in Southern Italy: travelling back to time through Art and History, επισκεφθήκαμε το Σχολείο της Καλαβρίας, της δικής μας Magna Crecia. Η υποδοχή και η φιλοξενία από τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, το Σύλλογο Γονέων, αλλά και τις τοπικές αρχές (Δήμαρχος, Μητροπολίτης κ.ο.κ.) ήταν συγκινητική.
Όπως θα διαπιστώσετε και από το πλούσιο εποπτικό υλικό που ακολουθεί, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε πτυχές του αρχαιοελληνικού όσο και του σύγχρονου πολιτισμού μας σε μία βιωματική συνάντηση όσο και μία γόνιμη συνεργασία. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Έργου μας και προκειμένου να αναδειχθούν οι στενοί δεσμοί δύο χωρών και λαών, οι μαθητές και των δύο Σχολείων εκφράστηκαν μέσω της τέχνης. Μετά την απόδοση αμφότερων των Εθνικών Ύμνων από τους μαθητές, η λογοτεχνία, η μουσική και οι παραδοσιακοί χοροί αποτέλεσαν την in vivo συνεργασία μας, ενώπιον ενός πολυπληθούς όσο και ενθουσιώδους κοινού. Όπως ήταν φυσικό, αναχωρώντας ανταποδώσαμε την πρόσκληση στο Σχολείο του Bovalino και τους περιμένουμε, το επόμενο σχολικό έτος 2018-19, να επισκεφθούν τον τόπο μας, δίνοντας μας την ευκαιρία να ανταποδώσουμε έστω και μέρος της αγάπης που μας έδειξαν.
Τιμήσαμε με τον τρόπο αυτό και την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει το τρέχον έτος 2018 ως ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΕΕΠΚ) και να το αφιερώσει στην ανάδειξη και διάσωσή της. Με το σύνθημα «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον», έχουν προγραμματιστεί διάφορες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, που έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της. Στο Σχολείο μας θεωρήσαμε τη συγκυρία αυτή ως πρόκληση για επανασύνδεση με τις βαθιές προγονικές μας ρίζες, θρησκευτικές και πολιτισμικές, στην Νότια Ιταλία.
Το επόμενο διήμερο της παραμονής μας στην Ιταλία, 19 & 20 Απριλίου 2018, το αφιερώσαμε στην ιχνηλάτηση του ορθόδοξου παρελθόντος της Απουλίας και της Καλαβρίας, με την επίσκεψη-προσκύνημα σε πολλά μνημεία μοναδικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας όσο και ανείπωτης ομορφιάς.
Λαμβανομένου υπόψη ότι η πολυήμερη όσο και πολυδάπανη αυτή εκπαιδευτική μας επίσκεψη δεν επιχορηγήθηκε από κάποια ελληνική ή ευρωπαϊκή πηγή, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, κατά βάση Ιερές Μητροπόλεις και τους Ιερούς Ναούς, όπου υπηρετούν και πολλοί απόφοιτοι του Σχολείου μας.
Στο αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψή μας και στο πλούσιο αρχείο εικόνων που ακολουθούν, μπορείτε να συμ-βαδίσετε νοερά μαζί μας στα «μονοπάτια» αυτού του σπάνιου οδοιπορικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου