Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Όχι στην πώληση μονάδων και ορυχείων.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ραγδαίες και αρνητικές για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη σε ανταγωνιστικούς ομίλους, υλοποιώντας έτσι άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε, στα πλαίσια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση την συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ και λοιπόν προθύμων.
Στο απυρόβλητο φυσικά δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς υπάρχει έτοιμη οδηγία από την Ε.Ε. που προβλέπει κατ’ αρχήν τον τεμαχισμό και στην συνέχεια την ιδιωτικοποίηση του. 
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής την επόμενη μέρα θα είναι ακόμα πιο τραγικά για τον λαό αλλά και για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ και σε συνάρτηση με την γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς. 
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε η υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης για τη δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Εκείνη την περίοδο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μας έλεγαν πως η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών ομίλων θα ωφελήσει το λαϊκό καταναλωτή, ρίχνοντας το κόστος του ρεύματος, οδηγώντας δήθεν ταυτόχρονα σε χιλιάδες νέες θέσεις καλοπληρωμένης εργασίας! Διαβεβαίωναν πως οι καπιταλιστικές επενδύσεις θα έφερναν ανάπτυξη με οφέλη για όλους.
Όμως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν απ’ την αύξηση της παραγωγικότητας όλη αυτή την περίοδο, αλλά γνώρισαν και γνωρίζουν μια επιταχυνόμενη πορεία σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης. Την τελευταία δεκαπενταετία η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ, απ’ τη χαμηλή και τη μέση τάση, φτάνουν τα 1,65 δισ. και αφορούν σε μεγάλο βαθμό χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. Η ίδια εικόνα εμφανίζεται σε όλες τις χώρες, όπου προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς.
Απ’ την άλλη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα και φθηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, με νέες μορφές έκπτωσης, ενώ η κυβέρνηση μεθοδεύει νέες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, μετακυλύοντας όλο το βάρος για τις εκπτώσεις στο βιομηχανικό ρεύμα.
Τώρα είναι η ώρα να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί και στην χώρα μας εδώ και δεκαετίες από την Ε.Ε. 
Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. 
Μόνο με αυτό το πλαίσιο διεκδίκησης και καλά οργανωμένους αγώνες κάθε μορφής μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους καθυστερήσουμε, να αποτρέψουμε σήμερα την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, αύριο των υδροηλεκτρικών και του ΔΕΔΔΗΕ.
Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα αγαθό για την εργατική τάξη, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
Συμμετέχουμε στην  κινητοποίηση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) την Τρίτη 17 Απρίλη στις 7μμ στην Κεντρική Πλατεία της Φλώρινας ενάντια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων
                                                                              Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας
                                                                               Μέλος ΟΓΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου