Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ο «Εφέτης» (η γέννηση)

Την εποχή των Ολύμπιων Θεών ο γόνιμος κεραύνιος άφθαρτος Δίας έβλεπε με πόνο ψυχής τους ανθρώπους να κυριεύονται από το πάθος της αδικίας, ο ισχυρός αδικούσε τον αδύνατο… η έννομη τάξη κινδύνευε να ανατραπεί· έτσι αποφάσισε να δώσει στην Θέμιδα την εξουσία της ισορροπίας του νόμου και της τάξης, να αντιπροσωπεύει το δίκαιο!

Η Θέμιδα, κόρη του ουρανού και της γης γέννησε τον «Πρωτοδίκη», η Ήρα βλέποντας τα θετικά αποτελέσματα στην απονομή της δικαιοσύνης γέννησε την «Προκατάληψη».
Η «Προκατάληψη» έστησε ραδιουργίες και σύντομα «ρίζωσε» στο μυαλό του «Πρωτοδίκη», το αποτέλεσμα ήταν να αδικούνται πολλοί άνθρωποι, να παίρνονται λανθασμένες αποφάσεις και να καταδικάζονται  αθώοι.
Ο γαιοσείστης Δίας δεν ανέχτηκε αυτή την απρόσμενη εξέλιξη, την ψυχή του πλημμύρισε μένος, βόγκηξε η θάλασσα και σείστηκε η γη έριξε βροντές και αστραπές στον ουρανό και στις υψίβουες ράχες των βουνών προκειμένου να ξεσπάσει την οργή του.
Όταν ηρέμησε, μέσα από την κεφαλή του όλα τα θεία φάνηκαν και ως σκηπτούχος γενναιόψυχος γέννησε τον «Εφέτη», τον προίκισε με τέσσερις πολύτιμες αρχές, την πραότητα την ηθική την αρετή και τόλμη· τέλος του επέβαλε να μην γνωρίσει ποτέ την «Προκατάληψη» για να μπορεί να παίρνει αλάνθαστες αποφάσεις σε ανώτερες γόνιμες μορφές!.-

Ηθικό δίδαγμα: Η απονομή της δικαιοσύνης πρέπει να είναι «θεμελιωμένη» με την νομοθεσία και όχι με την προκατάληψη.
Σπύρος Α. Ηλιάδης
Δημοσιογράφος  Εκδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου