Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Φ.Πετσάλνικος για ΔΕΗ: "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο την δημόσια περιουσία"

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Κυβέρνηση απεφάσισε την πώληση λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και των ορυχείων στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη.
Με Νομοσχέδιο που κατατίθεται και θα συζητηθεί ταχέως.
Η πώληση των Μονάδων αυτών σημαίνει ότι άλλη μία ιδιαίτερα
σημαντική για την παραγωγή και ανάπτυξη της χώρας υποδομή θα φύγει από το Δημόσιο και θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Σε τόσο σημαντικούς, κρίσιμους και χρήσιμους τομείς για τη χώρα και το δημόσιο συμφέρον όπως είναι η παραγωγή της ενέργειας, η σχεδιαζόμενη πώληση της πιο σύγχρονης Μονάδας όπως είναι αυτή στη Φλώρινα αλλά και των ορυχείων θα σημάνει τη στέρηση ενός πολύ σημαντικού  δημόσιου μοχλού ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μια τέτοια απόφαση γιατί το ξεπούλημα με αυτή τη μορφή δεν αποτελεί καν αμετακίνητο όρο των δανειστών της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη δημόσιες υποδομές, όπως τα τραίνα, τα περιφερειακά αεροδρόμια, μεγάλα λιμάνια φεύγουν από το Δημόσιο με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και να χάνονται για το ελληνικό κράτος ιδιαίτερα αναγκαίοι μοχλοί ανάπτυξης, ενώ παράλληλα κάθε άλλο παρά βελτιώνονται οι συνθήκες που αφορούν τους χρήστες αυτών των υποδομών, δηλαδή τους απλούς πολίτες.
Όχι μόνο για τον Νομό Φλώρινας, αλλά για όλη τη Δυτική Μακεδονία το ξεπούλημα της Μονάδας και του ορυχείου φοβάμαι ότι θα σημάνει εκτός των άλλων μείωση της απασχόλησης σε μια Περιφέρεια που τα τελευταία χρόνια έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.
Έστω και την τελευταία στιγμή οι Κυβερνώντες πρέπει να ακούσουν την κραυγή αγωνίας  που διατυπώνεται όχι μόνο από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ή από στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εκτιμώ από το σύνολο των πολιτών της Περιφέρειάς μας και όπως βλέπω το ίδιο συμβαίνει και στην Πελοπόννησο με τις παρόμοιες αποφάσεις που αφορούν τη Μεγαλόπολη.
Έστω και την τελευταία στιγμή πριν από την προώθηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει  την απόφασή της και να προχωρήσει σε ειλικρινή και ουσιαστικό  διάλογο για αυτό το θέμα.
Εναλλακτικές λύσεις όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Αυτές πρέπει να συζητηθούν αντί για το ξεπούλημα της Μονάδας της ΔΕΗ.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η προωθούμενη πώληση.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο την δημόσια περιουσία και τις υποδομές που απαίτησαν πολύ χρόνο, μεγάλες προσπάθειες και σημαντικά κονδύλια για να δημιουργηθούν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Φίλιππος Πετσάλνικος
Πρ. Πρόεδρος της Βουλής
Αθήνα, 17/4/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου