Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το ΚΚΕ για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Δυτικής Μακεδονίας






Εξαγγελίες της κυβέρνησης: Προωθούν τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για προνόμια και κέρδη.


     

   Με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη (20/1/2011), την παρέμβαση της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς και του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρου Ζερβού, επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ για την αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας. Δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις, το κλείσιμο ΑΗΣ και οι παραχωρήσεις μονάδων και του λιγνίτη στο μεγάλο κεφάλαιο, με στόχο την υλοποίηση της κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράδοση του 40% της ηλεκτροπαραγωγής στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, με ρήτρα η ΔΕΗ να μην μπορεί να αγοράζει λιγνίτη από αυτά τα κοιτάσματα.
     Με βάση τα παραπάνω, αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ  κ. Ζερβού ότι η κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ «Μελίτη ΙΙ» καθυστερεί γιατί εξαρτάται από την παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο του ορυχείου της Βεύης. Ενώ η λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» στην Ενέργεια και η εξαγγελία της κατασκευής «του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο, σε έκταση 5.200 στρεμμάτων εξαντλημένου ορυχείου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή», ουσιαστικά προωθεί τις αξιώσεις των ντόπιων και ξένων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών για προνόμια και κέρδη.
     Με τη συγκεκριμένη επένδυση κρύβουν την αλήθεια από το λαό της περιοχής. Ότι, δηλαδή, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η διάθεση των χιλιάδων στρεμμάτων γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι η προίκα για το πάντρεμα του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου.
     Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (εν προκειμένω φωτοβολταϊκά), η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια απορρόφησης της παραγωγής τους, με τιμές έως και δεκαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώσει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συμπέρασμα: Ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος θα εξασφαλίσει δουλιές και κέρδη δισεκατομμυρίων, ικανό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και δύναμη επίδρασης στο σύνολο της οικονομίας, λόγω της τεράστιας σημασίας που έχει ο κλάδος της Ενέργειας.
     Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (αλλά και της ΔΕΗ ΑΕ), που όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε σε δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των


συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της Ενέργειας, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ασυδοσία του δουλεμπορίου των εργολάβων, ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, – προϋπόθεση και απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για να διευκολυνθεί η εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και εξασφαλισμένη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.
     Σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις: Έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά με πρόσφατη ανακοίνωση. Η εξαγγελία τους συνοδεύεται με την μετακύλιση του κόστους στο λαό, αφού το 50% θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή το λαό) και το υπόλοιπο 50% τη ΔΕΗ ΑΕ,  χωρίς να αποκλείεται ένα μέρος του κόστους να αποσπαστεί από τον τοπικό πόρο. Έτσι το κόστος των μετεγκαταστάσεων δεν θα βαρύνει τη ΔΕΗ ΑΕ και τους μετόχους της. Επιπλέον, η πρόβλεψη για τις εκτάσεις που θα προκύψουν από τις μετεγκαταστάσεις είναι να μεταβιβαστούν ιδιοκτησιακά, κατά 50% στη ΔΕΗ ΑΕ και κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ θα έχει τελικά και κέρδος, τόσο από την αξία της γης, όσο και από την εκμετάλλευση του υπεδάφους της.
     Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο ζήτημα των μετεγκαταστάσεων, διεκδικώντας αυτές να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν οι οικισμοί αποδιοργανωθούν κοινωνικά, σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε υποδομές και υπηρεσίες. Η κατασκευή των νέων οικισμών να γίνει από κρατικό φορέα κατασκευών που θα εγγυάται τις προδιαγραφές και την ποιότητα των κατασκευών του. Το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ ΑΕ και τα εδάφη που προκύπτουν να αποτελούν δημόσια περιουσία.
     Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αποδίδουν την αντίληψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και εξασφάλιση της κερδοφορίας του. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, προς όφελος του λαού, συνδέεται με την πάλη για ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας – λαϊκή περιουσία, – που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των πληττομένων. Προϋπόθεση για ν’ ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτόν το τύπο ανάπτυξης, είναι η απεμπλοκή του εργαζόμενου λαού από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και του «ευρωμονόδρομου», η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και η ενίσχυση του ΚΚΕ.
     Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα και προτείνει το δρόμο της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική – κοινωνική ιδιοκτησία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή της Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα, η αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.


                                                                                                22-1-2011           
                                                                                       
                                                                                Κομμουνιστικό  Κόμμα  Ελλάδας
                                                                          Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου