Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

"Στα όπλα" οι Αλβανοί της π.Γ.Δ.Μ


Σε διαδήλωση κατέβηκαν οι Αλβανοί του Μοναστηρίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν τηρεί την γνωστή ως Συμφωνία της Αχρίδας και επιμένει σε διακρίσεις εις βάρος τους. 
Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, η Συμφωνία, που
προβλέπει διδασκαλία της γλώσσας, διατήρηση των εθνικών συμβόλων, συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση και πρωτοβουλίες για σχέδια ανάπτυξης, εξακολουθεί να παραμένει γράμμα κενό. 
Στην ΠΓΔΜ υπάρχουν πάνω από 19 δήμοι, κοινότητες και οικισμοί όπου το αλβανικό στοιχείο παραμένει κοινωνικά απομονωμένο, σημειώνει ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΙΝΑ, Φεργκίμ Δεμίρι από το Μοναστήρι (Μπίτολα). 
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του, οι Αλβανοί σε Μοναστήρι, Ρέσνα, Κρούσεβο, Βέλες, Αχρίδα και Ντόλνενι αποτελούν το 20% του πληθυσμού και επομένως έπρεπε και σ’ αυτούς να εφαρμόζεται η Συμφωνία της Αχρίδας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. 
Όπως καταγγέλλουν, αν δεν μάθεις τη σλαβική γλώσσα δεν μπορείς να αποκτήσεις δημόσια θέση. 
Την ίδια ώρα, οι προσκολλημένοι στη γλώσσα τους Σκοπιανοί, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν – παραβιάζοντας και την Ενδιάμεση Συμφωνία για την «υπεράσπιση» της οποίας κατέφυγαν στη Χάγη – το αστέρι της Βεργίνας. 
Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε πως στα πτυχία του κρατικού πανεπιστημίου της πόλης Στιπ, υπάρχει το αστέρι της Βεργίνας. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη από την πρυτανεία, με το αιτιολογικό ότι το σύμβολο υπάρχει σε εικόνα της Παναγίας σε μια εκκλησία της πόλης! 
Ο τοπικός Τύπος υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να αποβεί εις βάρος της χώρας, καθώς το θέμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας συζητείται αυτές τις μέρες στο Δικαστήριο της Χάγης, ενώ ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι υποστηρίζει πως πρόκειται για απόφαση του πανεπιστημίου και πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμιξη. 


Γράφει ο Τ.Κόκκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου