Σάββατο 16 Απριλίου 2011

"Ο θησαυρός των λιμνών των Πρεσπών"


Με κεντρικό μήνυμα «Μάθε όλα όσα πρέπει για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο θησαυρός των λιμνών μας».
Τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας στην
οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των σπάνιων ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους, αποκαλύφθηκαν στους επισκέπτες μέσα από τα θεματικά πάνελ της έκθεσης. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι και κάτοικοι των Πρεσπών τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να συζητήσουν για αυτή την πολύτιμη, αλλά λιγότερο γνωστή,  πτυχή του φυσικού πλούτου της περιοχής.
Η  Εταιρία Προστασίας Πρεσπών επιμελήθηκε την προετοιμασία του εκθεσιακού υλικού, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Πρεσπών και οι δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Ποσειδών». Οι φορείς της Πρέσπας συνεργάζονται και διαδίδουν από κοινού το μήνυμα της προστασίας του σπάνιου αυτού φυσικού πλούτου. Η  προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων˙ των ψαράδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων αλλά και όλων των πολιτών. Ο καθένας, ως ενεργός μέλος της κοινωνίας, μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλλει στην προστασία της ιχθυοπανίδας και του οικοσυστήματος των Πρεσπών. 
Η έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών». Πρόκειται για κινητή έκθεση η οποία στη διάρκεια του προγράμματος θα ταξιδέψει στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου