Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας



Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του Ο.Η.Ε για θέματα Υγείας.
Η φετινή 7η Απριλίου (2011), Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι αφιερωμένη σε ένα ζήτημα
μείζονος σημασίας για τον άνθρωπο, στη Μικροβιακή αντοχή και την εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας καλεί σε δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα, εισάγοντας ένα πλαίσιο πολιτικής έξι σημείων προς όλες τις χώρες ώστε να καταπολεμήσουν την αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Τα 6 καίρια σημεία έχουν ως ακολούθως:
1. Πολιτική δέσμευση για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής
2. Εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης
3. Διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων
4. Ορθολογική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων
5. Αποτελεσματικός έλεγχος λοιμώξεων
6. Ενίσχυση της έρευνας
Η αντοχή στα αντιμικροβιακά ενισχύεται μέσω της αλόγιστης χρήσης των φαρμάκων – π.χ. όταν λαμβάνουμε μικρότερες από τις συνιστώμενες δόσεις ή όταν δεν ολοκληρώνουμε μια αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός. Τα χαμηλής ποιότητας φάρμακα, η λανθασμένη συνταγογράφηση και ο ελλιπής έλεγχος των λοιμώξεων επίσης ενισχύουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση της αντοχής στα αντιμικροβιακά φάρμακα.
Η απουσία δέσμευσης από τις κυβερνήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα, η ελλιπής επιτήρηση και ένα μειούμενο οπλοστάσιο εργαλείων για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη, επίσης δημιουργούν εμπόδια στον έλεγχο της μικροβιακής αντοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου