Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η Τέχνη της ''ατιμωρησίας'' στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας



Με αφορμή τις αποκαλύψεις του vetonews.gr για τον πακτωλό χρημάτων του προγράμματος τεχνικής στήριξης του ΠΕΠ, που διακινήθηκε σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Κίρκος, είχε διατάξει ΕΔΕ της οποίας τα συμπεράσματα ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου το Ιούλιο του 2010.

Στην συνέχεια πάρθηκαν απολογίες των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων και το Δεκέμβριο του 2010 συνεδριάζει το πειθαρχικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλλει ποινές σε συγκεκριμένα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής. Αλλά απ' ότι φαίνεται, κάποια στελέχη της περιφέρειας, ανάμεσα τους και ένας γνωστός Πασόκος, αποφάσισαν να τείνουν χείρα βοηθείας:
- στους συναδέλφους τους που κατηγορούνται,
- στον Γ. Δακή που ισχυριζόταν προεκλογικά ότι γίνονται πολιτικές διώξεις
- και φυσικά σε ποιόν άλλον; μα στον Α. Λεούδη.
Τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου ήταν οι Μιχελάκης Βασίλης, Γαζής ΔημήτριοςΤσιμηνάκη Αναστασία, ο Δ. Καραγιάννης και ο Χ. ΚαμπουρίδηςΠρόεδρος του συμβουλίου. Την Τρίτη ημέρα της συνεδρίασης ετέθη αιφνιδίως θέμα συμπληρωματικής ανάκρισης για την υπόθεση. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιθυμούσαν το γνωστό ροκάνισμα του χρόνου και την αναβολή της διαδικασίας αφού λίγες μέρες αργότερα θα έληγε η θητεία των συμβουλίων.
Τελικά το αίτημα έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Αποφασίσθηκε να υπάρξει συμπληρωματική ανάκριση με ψήφους των (Μιχελάκη, Τσιμηνάκη και Καραγιάννη. Η κρίσιμη ψήφος προήλθε ως μάνα εξ ουρανού από τον πρόεδρο των εργαζομένων στην περιφέρεια Β. Μιχελάκη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και της γραμματείας ΠΑΣΚ ΔΥ. Για τον συγκεκριμένο υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα της περιφέρειας θα αναφερθώ στην συνέχεια.
Με αφορμή τον Καλλικράτη η θητεία των υπηρεσιακών συμβουλίων έληξε στις 31/12/10. Έτσι θα πρέπει να συσταθούν νέα συμβούλια για να εξετάσουν τα πιθανά πειθαρχικά παραπτώματα των εμπλεκομένων υπαλλήλων. Εάν από την 1/1/11 παρέλθει χρονικό διάστημα 6 μηνών και δεν έχουν συσταθεί τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος παραγραφής του πειθαρχικών παραπτωμάτων των στελεχών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Άλλοι διατείνονται ότι η παραγραφή των πειθαρχικών αδικημάτων για τα υπηρεσιακά συμβούλια, έχει συντελεστεί μόλις τον περασμένο Μάρτιο.
Τελικά, δύο ανώτατοι υπάλληλοι της περιφέρειας (τα ονόματα τους είναι γνωστά στο vetonews.gr.) που μελέτησαν τον ογκώδη φάκελο, έκριναν ότι δεν υπάρχει θέμα συμπληρωματικής ανάκρισης, αφού δεν παρουσιάσθηκε κάποιο καινούργιο στοιχείο από την πλευρά των υπαλλήλων που ελέγχονται για παραπτώματα. 
Είναι πολύ πιθανό στα πλαίσια της περίφημης συναδελφικής αλληλεγγύης ακόμη και της υπόγειας πολιτικής συναλλαγής να μην τιμωρηθούν (σε υπηρεσιακό επίπεδο) έστω για τα μάτια του κόσμου, όσοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, που αποδεδειγμένα έκαναν τα στραβά μάτια, στον πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκε με αναθέσεις ''έργων'' σε συγκεκριμένους αποδέκτες, επιχειρηματίες ακόμη και στις συζύγους αυτών.
Για το όλο θέμα φαίνεται να είναι ενήμερη τόσο η γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Γεωργακοπούλου - Μπάστα όσο και ο περιφερειάρχης Γ. Δακής.
Τέλος ρώτησα τον Β. Μιχελάκη, γιατί ψήφισε συνέχιση της προανακριτικής διαδικασίας ενώ γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανόν τα πειθαρχικά παραπτώματα των εμπλεκομένων να παραγραφούν, επίσης εάν δεν έχει πειστεί ότι έγιναν όσα περιγράφονται στις ΕΔΕ. Δεν κατάλαβα ποτέ την απάντηση του, μισά λόγια και περίεργες κουβέντες. Ίσως ο γραμματέας του τοπικού ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι της ΝΕ να τον καταλάβουν καλύτερα, εάν επιθυμούν να τον ρωτήσουν.
Ο συγκεκριμένος κύριος που δεν πείστηκε από τις απολογίες των εμπλεκομένων, ούτε από το περιεχόμενο της ΕΔΕ, έχει υπηρετήσει επί μακρόν στο βουλευτικό γραφείο του Λ. Λωτίδη και αργότερα στο βουλευτικό γραφείο του Α. Αθανασιάδη. Ο Μιχελάκης δηλώνει ότι παραμένει έως και σήμερα συνεργάτης του γραφείου (του Αθανασιάδη) χωρίς όμως έντονη παρουσία, ενώ ο βουλευτής δηλώνει ακόμη και μπροστά του ότι δεν είναι συνεργάτης του και ότι οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει!!!
Όσο το πολιτικό προσωπικό θα φωνάζει ότι ''το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο'' και στο ακροατήριο θα χειροκροτούν οι γνωστοί κομματικοί σκελετοί, τόσο το καθεστώς της ατιμωρησίας θα απλώνεται και θα μεγαλώνει.
Σπύρος Κουταβάς
Πηγή: vetonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου