Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Λιγνιτικό τέλος από τη ΔΕΗ ζητάει το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων



Το θέμα της διεκδίκησης του λιγνιτικού τέλους θα θέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι πέντε δήμαρχοι, μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων που συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Αμυνταίου, Μεγαλόπολης, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας θα ζητήσουν να καταβάλλει το τέλος η ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτούνται αναπτυξιακές δράσεις για τις περιοχές τους.

«Το λιγνιτικό τέλος το πληρώνουν οι ιδιώτες ενώ η ΔΕΗ ΑΕ έχει απαλλαγεί από αυτό με διάταξη του 1975 και την αιτιολογία της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος. Από τη στιγμή όμως που η επιχείρηση μπήκε στο χρηματιστήριο, το 1993, έχει εκλείψει ο λόγος μη καταβολής του τέλους. Συνεπώς θα διεκδικήσουμε την καταβολή του στους Δήμους» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου και πρόεδρος του Δικτύου, Μάκης Ιωσηφίδης. Δηλώνει δε αισιόδοξος για τις προθέσεις του υπουργείου και επισημαίνει ότι για πολλά ακόμη ζητήματα το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει τα δίκαιά του. 
Την ίδια στιγμή αναζητούνται «καλές πρακτικές» και πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από περιοχές όπου υπάρχει δραστηριότητα εξόρυξης λιγνίτη. 
Επιπλέον θα προωθηθεί η δημιουργία γραφείου στις Βρυξέλλες για την αναζήτηση συνεργασιών με ευρωπαϊκές πόλεις. «Βασικό μας μέλημα είναι η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο ώστε να μην μείνουν οι περιοχές μας κρανίου τόπος», επισημαίνει ο κ. Ιωσηφίδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου