Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Σκληρή κριτική από το Γ.Δακή για την αναστολή χρηματοδότησης του πανεπιστημίου


Ως καινοφανή στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης χαρακτήρισε την λέξη «αναστολή» που χρησιμοποίησε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δ. Μακεδονίας ως αιτιολογία για την ανάκληση δύο «ώριμων» έργων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ύψους 7,8 εκ. ευρώ, o περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ένα επίσημο κρατικό έγγραφο, ουσιαστικά αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των τμημάτων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή που με κυβερνητική απόφαση έχουμε κατά χιλιάδες μείωση του αριθμού των εισακτέων», ανέφερε ο Γ.Δακής, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι: «Αδυνατώ να κατανοήσω αν υπάρχει έλλειψη συνεννόησης, αν υπάρχει διγλωσσία και πραγματικά είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και περισσότερο μάλιστα όταν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως είναι εκτός στόχου 1, είναι στις εντεταγμένες περιφέρειες που έχουν αναλάβει την υποχρέωση με το μνημόνιο, επιπλέον από τον προγραμματισμό του Ν+3 απορροφήσεων πόρων για να καλύψει τις ανάγκες των συμφωνιών με την Τρόικα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ι.Παπαιορδανίδης ανέφερε: «To θέμα που με ευθύνη του κ.Δακή ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης είναι πράγματι από τα πιο σημαντικά θέματα στην ουσία του. Ο τρόπος όμως και οι λόγοι τους οποίους χρησιμοποίησε για να το αναδείξει ο κ.Δακής απέχουν μακράν της αλήθειας. Το έγγραφο το υπηρεσιακό έχει ρητή αναφορά α) στην σημαντικότητα και σπουδαιότητα της συγκεκριμένης πρότασης β) στη θετική αξιολόγηση της πρότασης από την πλευρά της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα το έγγραφο διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικό των διαθέσιμων πόρων όσο και τη επιλεξημότητα και τη νομιμότητα. Αυτό που ζητάει από το ΤΕΙ είναι εάν από το διάστημα που υπέβαλε την πρόταση δηλ. το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι και σήμερα δεδομένης της κατάστασης σε σχέση με ότι αφορά αυξήσεις - μείωσης φοιτητών ανά τμήμα και σχολή, μηδενικό αριθμό εισακτέων σε κάποια τμήματα του ΤΕΙ στην τρέχουσα ακαδημαική περίοδο, τις ενδεχόμενες συγχωνεύσεις, ισχύει η πρόταση όπως κατατέθηκε. Η πρόταση τίθεται σε αναστολή, εννοείται μέχρι να απαντηθεί το αίτημα της υπηρεσίας από το ΤΕΙ».
Πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου