Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Χιονάτες και... κατσαρίδες! (για την εικαστική ομάδα "Εν Φλω")

Πήγαν στην παραλία, έπαιξαν πινγκ πονγκ και βούτηξαν... στην τέχνη όσοι συµµετείχαν στο ετήσιο εικαστικό πανηγύρι στο Παλαιό Φάληρο για τέσσερις µέρες.
Μαµάδες µε το µωρό στον µάρσιπο.  Μπαµπάδες µε τα πιτσιρίκια στους ώµους. Νεαρά ζευγαράκια χέρι-χέρι και ώριµες κυρίες µε το γυαλί ανά χείρας ώστε να επιστρατεύεται όταν επιβάλλεται να δουν λεπτοµέρειες. Συλλέκτες χωρίς γραβάτα µε βλέµµα λαγωνικού. Πρωτάρηδες που χάνονται στους διαδρόµους και «έµπειροι» που έχουν άποψη και συγκρίνουν. 

Ηταν όλοι εκεί. Εβγαλαν τα κοντοµάνικα από τις ντουλάπες και πήραν τον δρόµο για την παραλία του Φαλήρου. Μόνο που αποφάσισαν να µην κάνουν βουτιά στη θάλασσα αλλά στην τέχνη, στο κλειστό του TaeKwonDo όπου φιλοξενήθηκε η Art Athina, η διεθνής εικαστική φουάρ της Αθήνας που συµπλήρωσε φέτος 17 χρόνια παρουσίας. 
Με το «καληµέρα σας» πρινκαν βγάλεις το πορτοφόλι γιανα πληρώσεις το εισιτήριο, χρήµα ζεστό σε περίµενε στην είσοδο. Γουρουνάκια, συνθήµατατύπου «χρηµατιστήριο στιγµών» και «δυστυχώς επτωχεύσαµεν» πάνω στα νοµίσµατα που τύπωναν παρουσία µας οι φοιτητές του Τµήµατος Εικαστικών και Εφαρµοσµένων Τεχνών Φλώρινας. Καιγια την προώθηση του προϊόντοςοι φοιτήτριες είχαν πιάσει µε µανταλάκια στα µαλλιά τους τα χαρτονοµίσµατα -λιθογραφίες! 
Ουρά – όχι µεγάλη – εισιτήριο και ο κόσµος της τέχνης ανοιγόταν µπροστά µας.Εµείς ψηλά, από τις θέσεις τωνθεατών του γηπέδου, και στην αρένα η τέχνη να δίνει ρέστα. 
Ένας µικρός λαβύρινθος µε διαδρόµους και 58 περίπτερα-γκαλερί από εννέα χώρες περίµεναν µε τα φώτα αναµµένα να µας «µπερδέψουν» στα µονοπάτια τους. 
«Εκεί! Στο αλογάκι», τραβάειο 4χρονος Αλέξανδρος τον µπαµπά του. ∆ιότι για τους µεγάλους µπορεί το κατακόκκινο «αλογάκι» να ήταν γλυπτό του Κωστή Γεωργίου αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ, όχι όµως και για τον Αλέξανδρο που το έβλεπεως παιχνίδι. Η µαµά πιο εκεί του διαλέγει ένα µπλουζάκι από το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. 
«Εγώ πεινάω. Εσύ;» Στο ντιζαϊνάτο καφέ ορισµένοι απολαµβάνουν τον καφέ τους, την ώρα που ακριβώς έξω από την πόρτα του η "Εν Φλω", η οµάδα των φοιτητών από τη Φλώρινα, ξαναχτυπά. 
Εχει απλώσει στον διάδροµο µεγάλα χαρτιά και τυπώνει επιτόπου µε έναν κύλινδρο διάφορες φράσεις. Σκερτσόζα η 8χρονη Κατερίνα διαβάζει τη φράση: «Γινόµαστε ξένοι» και αποφασίζει εκεί πάνω να βάλει την κατακόκκινη σφραγίδα που κρατάει και γράφει: «Εγώ πεινάω. Εσύ;». «Βιάστηκες και δεν πρόλαβα να σε βγάλω φωτογραφία», γκρινιάζει η νονά της. Και άντε πάλι από την αρχή. ∆ιαλέγει άλλη σφραγίδα. Οι φοιτητές τη βουτάνε στο χρώµα. Και η Κατερίνα παίρνει πόζαπριν ξανακατεβάσει τη σφραγίδα της πάνω στο χαρτί. 
Αραχτοί κάποιοι κοιτάζουν τα περίπτερα από τις κερκίδες καιδιαβάζουν τα αναρίθµητα φυλλάδια που µάζεψαν από τους 40 φορείς που συµµετείχαν, από µουσείαέως έντυπα τέχνης. Και κάποιοι παίρνουν µια ανάσα διότι έπαιξαν µια παρτίδα πινκ πονγκ δοκιµάζοντας τις δυνάµεις τους είτε ως γκαλερίστες είτε ως κριτικοί τέχνης είτε ως καλλιτέχνες στον χώρο της Kunsthalle. 
Στην αρένα το κλίµα διαφορετικό. Παρέες µικρές ή λίγο µεγαλύτερες, ηλικίες από δύο έως προχωρηµένα -ήντα, καρότσια µε παιδάκια και γύρω γύρω έργα τέχνης. Και άπειρες φωτογραφικές µηχανές που απαθανατίζουν µε µανία τα εκτεθειµένα έργα. 
«Ε, νοµίζω ότι κάποιος πρέπει να επιβάλει κάποια στιγµή ποινές και στην τέχνη», µας λέειη Μαρία που δεν είναι η πρώτη της φορά στην Art Athina. «Βλέπω ενδιαφέροντα έργα, αλλά µερικά νοµίζω ότι ξεφεύγουν». 
Μια Χιονάτη ποπ αισθητικής φαίνεται να τραβά την προσοχή µιας κοριτσοπαρέας. Μέχρι να ανακαλύψουν πως κρατά µια...κατσαρίδα. «Εχει πλάκα όµως», εκτιµά η Αφροδίτη. 
«Η κατσαρίδα κάνει τη διαφορά!», λέει γελώντας. Το πάντρεµα ζωγραφικής και νέον στα έργα της Χρύσας γοητεύει µια κυρία, που µοιάζει να γνωρίζει από τέχνη. «Τη λατρεύω και όπου µάθω ότι υπάρχουν έργα της σπεύδω», µας λέει. 
«Νοµίζω ότι είναι πολλά 22.000 ευρώ για ένα έργο από κολληµένες καρτ ποστάλ»,λέει ο Κωνσταντίνος που µόλις έχει βγει από το περίπτερο που σχεδίασαν οι Gilbert & George. 
«Αν λάβεις υπόψη ότι ένα από τα συνηθισµένα έργα τους κοστίζει τα διπλάσια...», απαντά ο Απόστολος µε τον οποίο έχουν έρθει παρέα.
18.000 διάβηκαν την πύλη
Στους διαδρόµους τα πηγαδάκια στήνονταν και διαλύονταν εν ριπή οφθαλµού. ∆ιευθυντές µουσείων, συλλέκτες, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης και γκαλερίστες είχαν το ίδιο θέµα: πολύς κόσµος, νέοι καλλιτέχνες, τα µικρά έργα πωλούνται, η ποιότητα των συµµετοχών υψηλή... 
Και όντως τα επίσηµα στοιχεία επισκεψιµότητας τους επιβεβαιώνουν: 18.000 επισκέπτες, αύξηση κατά 12,5% σε σχέση µε πέρυσι. 
Στο θέµα των πωλήσεων οι απόψεις διίστανται: κάποιοι δήλωναν ευχαριστηµένοι µε την εµπορική κίνηση της έκθεσης. Κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν πήγαν καλά, ότι δεν γνώρισαν νέους συλλέκτες, ότι δεν πούλησαν. Οπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το ετήσιο πανηγύρι της τέχνης έφερε στους «πάγκους» του νέα πρόσωπα, ελαφρύτερα υλικά, χαµηλότερες τιµές και µια διάθεση ανανέωσης. Τα παγιωµένα κλασικά ονόµατα, που δεν έλειψαν µεν, δεν κυριάρχησαν όµως. Η αυλαία έπεσε χωρίς τα απρόοπτα άλλων διοργανώσεων – ποιος δεν θυµάται την κατάσχεση του βίντεο της Εύας Στεφανή πριν από µερικά χρόνια από την Αστυνοµία – και το ραντεβού ανανεώθηκε για τον επόµενο Μάιο. Οικονοµίας επιτρεπούσης βεβαίως... 
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου