Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Κάθετοι άξονες της Εγνατίας προς υλοποίηση


Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας οδού επικεντρώνεται η προσπάθεια του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και της «Εγνατία Οδός ΑΕ», προκειμένου να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης πενταετίας στο σύνολό τους. Συνολικά οι κάθετοι άξονες είναι εννέα, πλην όμως οι πέντε είναι οι
σημαντικοί και αποτελούν τμήματα πανευρωπαϊκών διαδρόμων, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση της χώρας μας με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Αλλος ένας άξονας προωθείται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας» του υπουργείου.

Με την ολοκλήρωση των αξόνων μειώνονται σημαντικά η απόσταση και ο χρόνος απόκρισης, με αποτέλεσμα σε περίπου τρεις ώρες να μπορεί κάποιος να φτάσει από τις πρωτεύουσες των χωρών της νότιας Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη χώρα και ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα.
Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή (Αλβανία- Πανευρωπαϊκός Διάδρομος VIII): είναι συνολικού μήκους 72 χλμ., με κόστος κατασκευής 320 εκατ. ευρώ. Εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades – Cafasan – Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας. Θα έχει δυο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση.
Μέχρι τα μέσα του 2011 αναμένεται ο διαγωνισμός για το τμήμα Κορομηλιά - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή. Αν τα έργα ξεκινήσουν αρχές του 2012, τότε ενδέχεται μέχρι το τέλος του 2014 να παραδοθεί και το τελευταίο τμήμα αυτού του δρόμου. Σε κυκλοφορία είναι τα 18 χλμ. Σιάτιστα - Ράχες - Αλιάκμονας και τα 25 χλμ. Βογατσικό - Κορομηλιά. Στα 8 χλμ. Αλιάκμονας - Βογατσικό είναι σε κυκλοφορία ο ένας κλάδος και ολοκληρώνεται ο δεύτερος. Στο ΕΣΠΑ αναμένεται να ενταχθούν τα 13 χλμ. Κορομηλιάς - Ιεροπηγής (αυτοκινητόδρομος) και τα 8 χλμ. της σύνδεσης με Κρυσταλλοπηγή (δίιχνη διατομή).
Οπως είπε ο κ. Μουρατίδης, το τμήμα που απομένει των 21 χλμ. έχει πλέον περιβαλλοντική αδειοδότηση και κηρυγμένες απαλλοτριώσεις και εντός της εβδομάδας υποβάλλεται η αίτηση ένταξης και τα τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση του έργου με 110 εκατ. ευρώ στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας»).
Νίκη - Φλώρινα - Πτολεμαΐδα - Κοζάνη: το έργο εξαγγέλθηκε πέρσι. Είναι 14 χλμ. και προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Ηδη κατόρθωσε η «Εγνατία Οδός ΑΕ» να πάρει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και να κηρύξει τις απαλλοτριώσεις και υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση Προσπελασιμότητας» του υπουργείου για ένταξη και χρηματοδότηση.
Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου