Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Οικολόγοι Πράσινοι: Το πραγματικό κόστος του Κάρβουνου


Μια βαρυσήμαντη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, καταγράφει αναλυτικά και κοστολογεί τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον των ΗΠΑ από κάθε στάδιο του κύκλου ζωής του κάρβουνου: εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία και καύση.

Η μελέτη του P. Epstein, διευθυντή του Κέντρου για την Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον της Ιατρικής Σχολής του Harvard, και άλλων 10 ειδικών επιστημόνων, εκτιμά το συνολικό ετήσιο κόστος που επιβαρύνει την κοινωνία των ΗΠΑ στα 345 δις δολάρια, με άνω όριο της εκτίμησης τα 523 δις. Η μελέτη αναφέρει πως αν τα κόστη αυτά ενσωματώνονταν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό θα ισοδυναμούσε με αύξηση αντίστοιχα κατά 17,8 και 26,9 σεντς για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από κάρβουνο, τη στιγμή που η τιμή της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι σήμερα περίπου 12 σεντς.
Οι ερευνητές τονίζουν πως τα νούμερα αυτά αποτελούν μια βέβαιη υποεκτίμηση του συνολικού κόστους του κάρβουνου καθώς δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα από τοξικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα καθώς και ο ευτροφισμός υδάτινων πόρων, ενώ μεγάλη αβεβαιότητα παραμένει γύρω από τις πραγματικές επιπτώσεις ενός ασταθούς παγκόσμιου κλίματος.
Σύμφωνα με τον P. Epstein, «όλα αυτά τα κόστη που πληρώνει σήμερα η Αμερικάνικη κοινωνία αντιστοιχούν σε υπερδιπλάσια τιμή του ηλεκτρισμού που παράγεται από κάρβουνο, γεγονός που καθιστά την ενέργεια από ΑΠΕ σημαντικά φθηνότερη. Η χάραξη ενεργειακής πολιτικής θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις αυτές. Η εξάρτησή μας από το κάρβουνο και τα άλλα ορυκτά καύσιμα αποδεικνύεται μια ακριβή επιλογή για την κοινωνία, επηρεάζοντας αρνητικά την τσέπη και την ποιότητα ζωής μας.»
Η μελέτη συνεχίζει με προτάσεις που περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση του κάρβουνου στην παραγωγή ηλεκτρισμού, το σταδιακό κλείσιμο των ορυχείων ανοιχτού ορύγματος κ.α., προτάσεις δηλαδή που υποστηρίζει το οικολογικό κίνημα, τοπικό και μη, εδώ και είκοσι χρόνια.
Δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια, για να μην κουράζουμε. Θα κρατήσουμε μόνο το νούμερο που είναι πολύ κοντά στη δική μας πραγματικότητα. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από κάρβουνο είναι διπλάσια της πραγματικής. Οι καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα μισοτιμής, ενώ τη διαφορά πληρώνουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω της καταστροφής των νερών, της υποβάθμισης της αξίας και της αειφορίας της γης, της απώλειας των φυσικών πόρων, των επιπτώσεων στην υγεία κλπ.
Κι ένα δεύτερο: Ενώ σε όλο τον κόσμο μελετούν και υπολογίζουν το πραγματικό κόστος του άνθρακα (προσθέτοντας και το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος»), στην Ελλάδα η ΔΕΗ (και η Πολιτεία) δεν διαθέτει ούτε μια σοβαρή μελέτη υπολογισμού του. Και καλά η ΔΕΗ παθαίνει αλλεργία όταν ακούει για εξωτερικό κόστος, επειδή θα πρέπει να το πληρώσει στις τοπικές κοινωνίες ή σε «επανορθωτικά μέτρα». Οι δικοί μας όμως εντόπιοι άρχοντες, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, σύμβουλοι και μεγαλοσυνδικαλιστές γιατί δεν βάζουν ποτέ το θέμα επί τάπητος;
«Μούγκα» διαρκείας ....
ΠΚ Οικολογων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου