Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Εκδήλωση μνήμης των πεσόντων των Γαλλικών στρατευμάτων στο Ξινό Νερό


Στο Ξινό Νερό του Δήμου Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης των πεσόντων των Γαλλικών στρατευμάτων στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αμυνταίου ι.Ιωσηφίδης, ο Γάλλος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Christian Thimonier, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Δ.Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξινού νερού Ν.Χάσος και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των φορέων της περιοχής.
Στην εκδήλωση μνήμης συμμετείχε άγημα του ελληνικού στρατού, που απέδωσε τιμές και στρατιωτική μπάντα που παιάνισε τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας. Χαιρετισμούς για την ημέρα απηύθυναν ο Δήμαρχος Αμυνταίου, ο Γάλλος Πρόξενος, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Διευθυντής του σχολείου, Πρ.Γεωργιάδης.
Μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων, αποκαλύφθηκε αναμνηστική πινακίδα που αναρτήθηκε στην είσοδο του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Ξινού Νερού, που κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως Νοσοκομείο για τα Γαλλικά Στρατεύματα. Η πινακίδα που αναρτήθηκε από το Δήμο Αμυνταίου και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη αναγράφεται «ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕΚΤΟΙ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΣΤΟ ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ 1915 – 1918».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε εντός του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου του Ξινού Νερού, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία του Γ.Χρηστίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας για την παρουσία των Γαλλικών στρατευμάτων στο Ξινό Νερό και την ευρύτερη περιοχή. Δύο χορωδίες, μία γαλλική και η χορωδία του «Αμύντα» πρόσφεραν στους συμμετέχοντες μελωδικές στιγμές, ενώ στο χώρο φιλοξενήθηκε φωτογραφική έκθεση με θέμα την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την παρουσία των Γαλλικών στρατευμάτων.
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη Λαογραφική Συλλογή του Ξινού Νερού και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμυνταίου παρέθεσε δεξίωση στην αίθουσα του Κοινοτικού Καταστήματος Ξινού Νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου