Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη στα ΜΜΕ από τους δασκάλους της Φλώρινας

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ έδωσε χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Πρόεδρος των εκπαιδευτικών Ι.Μπάτσιος είπε:
Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση του Συλλόγου για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, αλλά κυρίως οι γονείς των μαθητών μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας αλλά γενικότερα η εκπαίδευση.
Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη υποβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και των λειτουργών της.
Η φετινή σχολική χρονιά  ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, αφού άφησε τα Δημόσια Σχολεία χωρίς βιβλία και τις σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση.
  •  Όσον αναφορά  το πρώτο με τη συγγνώμη της Κυρίας Υπουργού όλα λύθηκαν. Σ αυτόν τον τόπο όλα με μια συγγνώμη λύνονται. Ούτε καν την πολιτική ευθύνη δεν ανέλαβε η κυρία Υπουργός μας. Είναι ανεπίτρεπτο να ξεκινά η σχολική χρονιά χωρίς βιβλία , ένα φαινόμενο που είχε συμβεί πριν πολλές δεκαετίες.
  • Με τη μείωση των δαπανών  κατά 50% των σχολικών επιτροπών, θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και θα δούμε ακραία φαινόμενα κατάληψης σχολικών μονάδων από γονείς ή ακόμη και αποχή των μαθητών μας από τα μαθήματα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η θέρμανση των σχολικών μονάδων. Πώς θα ανταποκριθούν τη στιγμή που ο χειμώνας χτύπησε την πόρτα μας από το μήνα Οκτώβρη; Είναι δυνατόν να έχουν την ίδια χρηματοδότηση τα σχολεία της Νότιας  Ελλάδας με τα σχολεία της περιοχής μας τη στιγμή που εμείς εδώ πάνω έχουμε 8 μήνες χειμώνα;
  •  Η δραματική μείωση των διορισμών Δασκάλων και Νηπιαγωγών έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι συνάδελφοι μας που αποφοιτούν από τα Παιδαγωγικά τμήματα να διορίζονται μετά από 10 ή ακόμη και από 15 χρόνια. Μάλλον η κυβέρνηση θέλει μία γερασμένη γενιά εκπαιδευτικών, που στα 70 χρόνια της, θα είναι ακόμη στις σχολικές τάξεις.
  •  Την κατάργηση πολλών Ολοήμερων Σχολείων. Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Ολοήμερα Σχολεία θα λειτουργούν μόνο στα 6/θέσια και άνω. Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επιλεκτική μόρφωση και σπουδή των Ελλήνων μαθητών. Κι αυτό γιατί έπρεπε να γίνει περικοπή εκπαιδευτικών και ειδικά των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων.
  • Δέκα χρόνια ομηρίας των συναδέλφων Ειδικής Αγωγής. Οι συνάδελφοι της Ε.Α. εργάζονται ως αναπληρωτές 10 χρόνια, περιμένοντας να διεξαχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ένα αίτημα που ο κλάδος μας το έχει στα πάγια αιτήματά του.
  •  ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
Ο μισθός του Έλληνα Εκπαιδευτικού συρρικνώθηκε κατά 40%, με την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, τα απανωτά χαράτσια, την κατάργηση των επιδομάτων, την έκτακτη εισφορά, το φόρο αλληλεγγύης, το φόρο ακίνητης περιουσίας και πολλά από αυτά με αναδρομική ισχύ.
 Το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο μειώνει τις αποδοχές μας και τις μετατρέπει σε προνοιακό επίδομα και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους κάτω από το επίπεδο φτώχειας. Μηνιαίες αποδοχές των 660 € για τους νέους συναδέλφους, 1000 € μετά από 12 χρόνια αλλά και 1340 € μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας μόνο ως ντροπή και αίσχος μπορούν να χαρακτηριστούν.
Για παράδειγμα, με μισθό 1600 ευρώ συνάδελφος μας είχε ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του και είχε πάρει δάνειο αγοράς κατοικίας πληρώνοντας 600 ευρώ τραπεζική δόση, ώστε να μένουν τα 1000 ευρώ στην οικογένεια του.
Αυτός ο συνάδελφος σήμερα έφτασε στα 1.100 ευρώ, με τις συνεχείς μειώσεις και φορολογίες και του απομένουν 500 ευρώ για να βγάλει το μήνα δηλαδή για να πληρώσει τη θέρμανση, τα φροντιστήρια των παιδιών του ή τα έξοδα σπουδών, το φόρο για το σπίτι του, την έκτακτη εισφορά, το φόρο αλληλεγγύης, το ηλεκτρικό ρεύμα και βέβαια τη διατροφή και την ένδυση της οικογένειάς του.
Πώς θα ανταπεξέλθει;
Πώς θα εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών τα χαράτσια που επιβάλλει, όταν τα 500 ευρώ δε φτάνουν για τις ανάγκες επιβίωσης και τα πάγια έξοδα;
Ποιο φωτεινό μυαλό σκέφτηκε ότι μπορούν να εισπράξουν από το φορολογούμενο περισσότερα από όσα ο ίδιος φορολογούμενος εισπράττει;
Με δύο λόγια η φορολογία ξεπέρασε τις δυνατότητες των μισθωτών.
Θα μου πείτε πως υπάρχουν μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα με αποδοχές στα 600 και στα 700 ευρώ. Έχετε δίκιο και ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα, αλλά αν οι αποδοχές μας ήταν σε αυτό το επίπεδο θα είχαμε ρυθμίσει διαφορετικά τις υποχρεώσεις μας.
Τώρα μας βγάζουν εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού και μας λένε κόψτε το κεφάλι σας και βρείτα τα.
Στο κάτω – κάτω οι περικοπές δεν πηγαίνουν στην ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων, αντιθέτως μάλιστα, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στον Ιδιωτικό Τομέα, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να εξαφανίζονται και η μεσαία τάξη να εξαθλιώνεται.
Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αναδρομική περικοπή του εφάπαξ κατά 20%, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 50%, τους φραγμούς στη βαθμολογική εξέλιξη που θέτει το νέο σχέδιο βαθμολόγιο, αλλά και την πρόβλεψη για εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στους εργαζόμενους  και πρέπει να βρει απέναντι της την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.
Ο Σύλλογος μας μετά την απόφαση της Δ.Ο.Ε. για εβδομάδα δράσης ξεκινά με ενημέρωση όλων των συναδέλφων, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
Θέλουμε μαθητές με βιβλία και όχι με φωτοτυπίες, θέλουμε σχολεία με εκπαιδευτικούς και όχι κενά στην εκπαίδευση.
Θέλουμε να πάψουν να παίζουν με την αξιοπρέπεια μας.
Συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Δ.Ο.Ε και της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και προχωράμε σε  κατάληψη των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε Φλώρινας.
- Για να ανατραπεί ΤΩΡΑ αυτή η πολιτική και η κυβέρνηση που την εφαρμόζει.
- Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο της εξαθλίωσης.
- Αγώνας για την ανατροπή της βαρβαρότητας, αγώνας ανυποχώρητος μέχρι την     ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου