Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

«Ναι» υπό όρους λένε οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας


Η απόφαση των κατοίκων των Αναργύρων για επιλογή του χώρου της περιοχής για μετεγκατάσταση του χωριού τους όταν και αυτή γίνει, δεν άφησε αδιάφορους τους κατοίκους της Ολυμπιάδας οι οποίοι το Σάββατο πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση με την παρουσία της Δημάρχου και όχι μόνο για να συζητήσουν το θέμα.

Αυτό που βγήκε από την συζήτηση είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά να υπάρχουν και να εφαρμοστούν και κάποιοι όροι με πιο σημαντικό να έχει την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση στις προσλήψεις της ΔΕΗ η Ολυμπιάδα όπως οι Ανάργυροι.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Φίλιππος Δίγκας στην ομιλία του προς τους κατοίκους τόνισε «σε εμάς σαν τοπική κοινότητα δεν ήρθε κανένα έγγραφο ούτε από το δήμο Εορδαίας ούτε από το Δήμο Αμυνταίου. Εμείς τους θέλουμε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να έρθουν αλλά όχι εκεί που τους υποδείχθηκε από το δήμο. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ψηφίσουμε όλοι για το αν θέλουμε να γίνει αυτή η μετεγκατάσταση και αν γίνει όπως έχουν οι Ανάργυροι ευνοϊκή μεταχείριση στις προσλήψεις στη ΔΕΗ  να έχουμε και εμείς».
Στη συνέχεια στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε «όπως ακούσατε αναβάλαμε την απόφαση μέχρι να διευκρινιστεί νομικά το ζήτημα. Οι κάτοικοι είναι πρόθυμοι να δεχτούνε εάν γίνουν δεκτοί οι όροι μας. Αν γίνει αυτό θα ξανακάνουμε συνέλευση και θα αποφασίσουμε. Ο πιο σημαντικός  όρο μας είναι να μπει η κοινότητα μας στην Α΄ Ζώνη προσλήψεων της ΔΕΗ όπως οι Ανάργυροι»
Ο Χαράλαμπος Πετρογιάννης πρώην πρόεδρος Ολυμπιάδας τόνισε με την πλευρά του «εγώ είχα τονίσει πως έπρεπε να κάνουμε και εμείς γενική συνέλευση να αποφασίσουμε και ύστερα να γίνει αυτό που έγινε», ενώ ο Ευάγγελος Μάνος κάτοικος του χωριού και πρώην πρόεδρος ρώτησε πως αν δεν εγκριθεί ο νέος οικισμός από το συμβούλιο της Επικρατείας γιατί είναι  σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, γιατί να μπουν οι κάτοικοι σε μια περιπέτεια και να «μαλώσουν» μεταξύ τους.
 Ο Στέφανος Τσίκας πρότεινε (και τελικά αυτό υπερίσχυσε) να μην παρθεί τώρα μια απόφαση (η οποία μπορεί να παρθεί ανά πάσα στιγμή) και η οποία μπορεί να είναι αρνητική και να διαταράξει τις σχέσεις των χωριών για πάντα χωρίς λόγο.
Ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Στέφανος Μπίγγας που ήταν και αυτός παρών στη συνέλευση ανάγνωσε την απόφαση που ήταν «προτείνετε να αναβληθεί η λήψη απόφασης για άλλη ημερομηνία που θα αποφασιστεί από την τοπική κοινότητα και θα τεθεί υπόψη του χωριού με μορφή δημοψηφίσματος. Ο λόγος της αναβολής έχει σχέση με την διευκρίνιση από νομικής πλευράς του αιτήματος των κατοίκων των Αναργύρων, για το αν δηλαδή μπορεί να μεταφερθεί το χωριό τους σε άλλη περιφερειακή ενότητα. Αυτό γίνεται και για να αποφευχθεί η διατάραξη των κοινωνικών σχέσεων των 2 γειτονικών κοινοτήτων».
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου από την πλευρά της δήλωσε «ο δήμος πήρε απόφαση δημοτικού συμβουλίου να υποείξει ποιες είναι οι κοινόχρηστες εκτάσεις για μετεγκατάσταση οικισμού εάν και εφόσον τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις από νομοθετικής πλευράς και μετά από διερεύνηση από μελετητές και τεχνικούς αν είναι εφικτή αυτή. Επειδή οι κάτοικοι των Αναργύρων φαίνεται να τείνουν στην περιοχή της Ολυμπιάδας, οι κάτοικοι της έθεσαν τους δικούς τους όρους. Εγώ θα τους λάβω υπ΄ όψη θα μιλήσω με το δήμαρχο Αμυνταίου να δούμε τα δεδομένα. Στη συνέχεια θα ζητήσουμε επίσημα από τους κατοίκους να δουν όλες τις νομικές πλευρές του ζητήματος και αν είναι εφικτή η δημιουργία οικισμού εμείς στη συνέχεια να το θέσουμε προς συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες, να πάρουμε απόφαση δημοτικού συμβουλίου και να προχωρήσουμε».
Πηγή: eordaia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου