Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σε Αναστολή-Επίσχεση των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ προχώρησαν και οι Φλωρινιώτες γιατροί


Η Αναστολή-Επίσχεση των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι γεγονός.
Η εφαρμογή της από 1-12-2011. 
Ξαφνικά μια πρακτική δεκαετιών στο σύστημα περίθαλψης αλλάζει. Μία πρακτική που εξασφάλιζε αφ΄ενός μεν τη πρόσβαση των ασφαλισμένων του Δημοσίου στους ιδιώτες ιατρούς, 

αφ΄ετέρου δε ενίσχυε το εισόδημα των τελευταίων. 
Δυστυχώς η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ήταν αναμενόμενη και καταχωρήθηκε μάλιστα και Νομοθετικά
Η Νομοθεσία ορίζει σαφώς ότι, ο ΟΠΑΔ έχει παύσει πλέον να υφίσταται, αφού ενσωματώθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και το Ελληνικό δημόσιο ΔΕΝ θα χρηματοδοτήσει τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ μετά τις 31-12-2010. Επιπλέον, έρχεται και η περαιτέρω απαλλαγή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως διαδόχου του ΟΠΑΔ από τα χρέη του, με το δημοσιευμένο στο ΦΕΚ ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας, που ορίζει τη παραγραφή πέραν του έτους υποχρεώσεών του. 
Με το γεγονός λοιπόν, ότι ο ΟΠΑΔ οφείλει στους συμβεβλημένους ιατρούς δεδουλευμένα 14,15,16 μηνών και από το νόμο προκύπτει, ότι δεν θα εγκριθούν δαπάνες του λήγοντος έτους 2011, καθίσταται αυτονόητη η αναστολή των ιατρικών συμβάσεων. 
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχοντας συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης αποφάσισε την αναστολή και ΟΧΙ τη διακοπή των συμβάσεων, δίνοντας το δικαίωμα στους ασφαλισμένους του δημοσίου, να διεκδικούν από τον ασφαλιστικό τους φορέα τις ιατρικές δαπάνες τις οποίες καταβάλλουν. 
Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι ασφαλισμένοι του δημοσίου θα πληρώνουν τα ποσά που αναγνωρίζει το δημόσιο (ΟΠΑΔ) σύμφωνα με τις κρατικές τιμές στους ιατρούς, θα λαμβάνουν αποδείξεις τις οποίες θα τις υποβάλλουν στην ΥΠΑΔ προς εκκαθάριση και εξόφληση. 
Οπωσδήποτε η κατάσταση αυτή είναι δυσάρεστη και πιθανόν να έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι όμως αναπόφευκτη διότι δεν νοείται περίθαλψη χωρίς ιατρική αμοιβή. Ασφαλώς οι κρατούντες , φοβούμενοι το πολιτικό κόστος θα αντιδράσουν, επιχειρώντας να διαβάλλουν, να δυσφημίσουν τους ιατρούς και να αποπροσανατολίσουν τη κοινή γνώμη. 
Υπάρχει και το ενδεχόμενο να απειλήσουν τους ιατρούς με διακοπή των συμβάσεων (αλήθεια από ποιον οργανισμό αφού κατήργησαν τον ΟΠΑΔ;), 
Με απαγόρευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας και τέλος σε ακραία περίπτωση ν΄ αρνούνται την επιστροφή των ιατρικών δαπανών στους ασφαλισμένους. 
Τα ανωτέρω θα στρέφονται κυρίως εναντίον των ασφαλισμένων, οι οποίοι χωρίς να έχουν ευθύνη, δεν θα καρπώνονται τα οφέλη της ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ-ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ της σύμβασης με τον ΟΠΑΔ, αποκλειόμενοι έτσι από το σύστημα. 
Αυτομάτως το βάρος θα πέσει στους ασφαλιστικούς φορείς των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα πρέπει ν΄ αντιδράσουν για να προστατεύσουν τους ασφαλισμένους τους.
Υ.Γ. Υπάρχει η υποψία η αφερεγγυότητα του κράτους να είναι μεθοδευμένη, για να μας οδηγήσουν εδώ που μας οδήγησαν και να μετακιλήσουν το βάρος των ιατρικών δαπανών αποκλειστικά στους ασφαλισμένους. 

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Φλώρινας
Ο Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

1 σχόλιο: