Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Η Φλώρινα που αργοπεθαίνει και πρέπει να αντισταθεί!


Η περιοχή της Φλώρινας υποφέρει, πονάει, χρόνο με το χρόνο αργοπεθαίνει και μόνο η δύναμη των γενναίων κατοίκων της δε φτάνει για να την κρατήσει ζωντανή.
Είμαστε μια ακριτική περιοχή που συνορεύει με δύο χώρες.
Μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί 7 με 8 μήνες ετησίως, με ακραία καιρικά φαινόμενα και απόλυτα χαμηλές θερμοκρασίες, που μας δίνουν ακόμα και αρνητικές ευρωπαϊκές πρωτιές, 

κάνοντας το κόστος διαβίωσης - λόγω των εξόδων θέρμανσης - τεράστιο και ίσο με τα ¾ του μέσου ετήσιου εισοδήματος των πολιτών της.
Μια περιοχή αποκομμένη από όλα τα μεγάλα οδικά δίκτυα, που η μετακίνηση από και προς αυτήν γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Μια περιοχή που καθημερινά αιμορραγεί οικονομικά, καθώς εκατοντάδες πολίτες κάνουν τις αγορές τους από τη γειτονική χώρα των Σκοπίων, και όχι από τη δική μας αγορά. Αγορές που αφορούν τρόφιμα, καύσιμα, ρουχισμό και πολλά αλλά, εξάγοντας έτσι ζεστό ευρωπαϊκό χρήμα που ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ το μήνα αθροιστικά μαζί με τη Βουλγαρία, στερώντας αυτά τα έσοδα τόσο από την περιοχή μας, αλλά και άμεσα από τη Πολιτεία.
Αυτή είναι η ακριτική περιοχή της Φλώρινας, μια περιοχή που αν και πληγωμένη πασχίζει μόνη της να σταθεί στα πόδια της, πράγμα όμως που πλέον είναι ακατόρθωτο και ανέφικτο.
Η τεράστια οικονομική κρίση, οι παράλογες περικοπές και οι υπερβολικοί και άδικοι φόροι σε οριζόντια βάση, σε όλους ανεξαιρέτως και χωρίς κριτήρια, μη στοχεύοντας στους έχοντες που ακόμα και σήμερα χαίρουν ασυλίας, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης που απλά μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα χειρότερο και μη αναστρέψιμο.
Τέρμα πια, φτάνει! Ήρθε ο καιρός και η Πολιτεία να μεριμνήσει επιτέλους για το λαό της, όπως τόσα χρόνια κάνει αυτός για την Πολιτεία.
Δεν υπάρχουν πλέον αντοχές, αλλά ούτε και ανοχές από την πλευρά μας.
Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης των οικογενειών μας και των παιδιών μας. Ή αλλάζουν κάποια πράγματα ή πεθαίνουμε.
Δεν επιθυμούμε το μονόλογο αλλά το διάλογο. Δε δρούμε σπασμωδικά αλλά κατόπιν ώριμης σκέψης, παρουσιάζοντας τόσο τα προβλήματα, αλλά και μερικές προτάσεις για την λύση τους.
Ιδού μερικές προτάσεις, που θα πρέπει να γίνουν και διεκδικήσεις μας:
1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μέσω της παράλληλης μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου η διαβίωση το χειμώνα να είναι εφικτή.
2. Εντατικότερος και ουσιαστικότερος έλεγχος από τους εργαζόμενους στο τελωνείο της Νίκης, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης εισόδου αγαθών και άλλων.
3. Φορολόγηση των αγαθών και αντικειμένων που εισέρχονται μέσω του τελωνείου της Νίκης από το πρώτο ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη εισαγωγή τους από τη γείτονα χώρα.
4. Τελευταία και σημαντικότερη η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο νόμο μας, ιδίως με το άνοιγμα των ορυχείων και το μεγάλο ρόλο της ΔΕΗ.
Και άλλες πολλές προτάσεις θα μπορούσαμε να καταθέσουμε,  (π.χ. οι οδικοί άξονες που κρατάνε την περιοχή στην απομόνωση) για συζήτηση, προβληματισμό και διεκδίκηση, οι πολικές όμως συνθήκες που ζούμε, ιεραρχούν ως πρώτες τις παραπάνω προτάσεις.
Δε νομίζω ότι τα παραπάνω είναι ανέφικτα ή δύσκολα στην υλοποίησή τους. Το κυρίαρχο που απαιτείται είναι η Πολιτεία να δείξει επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό και τη θέληση για την ορθή εξεύρεση λύσεων στα τόσο σοβαρά προβλήματα της περιοχής μας.
Δε γνωρίζω για πόσο ακόμα, λόγω των συνθηκών, μπορούμε να κάνουμε υπομονή γιατί τίθεται πια θέμα επιβίωσης για τις οικογένειες μας, για τα παιδιά μας.
Όλα εξαρτώνται από την Πολιτεία, η οποία πρέπει και επιβάλλεται να πάρει μέτρα τώρα περισσότερο από ποτέ.
Εμείς μάθαμε να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε, και αυτό θα πράξουμε με κάθε τρόπο και στο μέλλον.
Είναι ώρα για έργα από όλους μας, είναι ώρα και για διεκδικήσεις.
Είναι ώρα να φέρουμε τα πράγματα στη σωστή και πρέπουσα σειρά.
Είναι   η ώρα να ξαναβάλουμε τη Φλώρινα και τους Φλωρινιώτες στο χάρτη της Ελλάδας, γιατί κάποιοι από τη βολή τους το ξέχασαν.
Είναι η ώρα των πράξεων και μόνο αυτών, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο πάνω από τον τόπο μας.
Νίκος Δημητρόπουλος
Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας
Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας

13 σχόλια:

  1. Καλα ολα αυτα Νικο αλλα ζητάμε περισσότερα!

    εκεινη η ερημη Τηλεθέρμανση;
    εκείνο το έρημο το Τρένο;
    Εκεινη η έρημη η επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα επιχειρήσεων με ένα βήμα; Η μείωση της γραφειοκρατίας; Η φορολογική "ασυλία" των νέων επιχειρηματιών για 1 χρονο;
    Ανοιγεις μια επιχειρηση για οτιδηποτε και το κράτος λέει "να ο Μ@κ@κΑσ" που θα τον αρμέξω με ΤΕΒΕ, ΚΛΕΒΕ, ΦΑΠ, φάπες και οτι μπορει να φανταστει κανείς!

    Ζώνη ελευθερης επιχειρηματικότητας, φυτώριο επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές, κινητρα!

    Οχι αλλες επιδοτήσεις για λαμογιές, κίνητρα αληθινά επιτέλους !!

    Η λύση δεν ειναι να κλεισουμε τα σύνορα μας αλλα να κανουμε τις συνθήκες τετοιες ετσι ωστε να έρχεται χρήμα στην Φλώρινα απο παντού αντι να βγαίνει προς διάφορες κατευθύνσεις. Και πίστεψε με, προς τα Σκοπια πάνε τα λιγότερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οκ, ωραία ολα τα παραπάνω αν και τα χουμε ακουσει αρκετες φορες (και δυστυχως δεν εχουμε δει να γινεται και τιποτα)...
    αυτο που χρειαζομαστε μηπως ειναι κατι ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ???? !!!!
    ΙΔΕΕΣ ικανες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να μας βγαλουν απο το στενο μας το μυαλο και ενδεχομένως απο την κριση... αυτο που χρειαζομαστε ειναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από που να έρθουν οι ιδέες ο τόπος είναι στείρος από ιδέες, μόνο φωνές,κριτική και μετά σιωπή.
      Στις ημερίδες να δεις τι γίνεται προβολή και μόνο προβολή και καμια τεκμηριώμενη άποψη, καμία πρόταση βιώσιμη και σοβαρή.
      Τετριμένες απόψεις και γνωστά κλισέ.

      Διαγραφή
  3. και μια και λέμε για ΤΕΒΕ, ΟΑΕΠ δηλαδή..

    Ωραια, ενας δημόσιος υπάλληλος δουλευει, εχει εναν μισθό και εχει τις οσες κρατησεις εχει για την ασφαλιση του και την συνταξη. Ενας ιδιωτικός το ίδιο με το ΙΚΑ.
    Αν ομως ενας ιδιωτικός υπάλληλος δεν δουλέψει δεν πληρώνει και ΙΚΑ (μεσω του εργοδοτη του). Αντιθετα παίρνει και ταμειο ανεργίας (και πολυ σωστα)

    ΓΙΑΤΙ λοιπόν για ενα μαγαζί που πολλές φορές δεν κανει τζίρο ουτε για το ρευμα και το πετρέλαιο του ο ελευθερος επαγγελματίας να πρεπει σωνει και καλα, δουλεύει δεν δουλεύει να πληρώνει σταθερό ποσο καθε μήνα, μονο και μονο που ανοιγει την επιχειρηση;

    Λες και εχει και την σοβαρή ιατροφαρμ. κάλυψη..

    ΑΠΑΛΛΑΓΗ εδω και τώρα απο εισφορά όταν η επιχείρηση κλεινει τον μηνα με εσοδα κατω απο ενα πλαφόν! Σταθερη πληρωμή μόνο των εισφορών για συνταξη.
    Αυστηρός έλεγχος για τυχόν λαμόγια και αν υπάρχουν λουκετο στην επιχείρηση και κατάσχεσεις μεχρι του ποσου που έπρεπε να πληρωθεί.

    Δωστε αέρα στην επιχειρηματικότητα, κατασκευές, βιοτεχνίες, εμπόριο, οτιδηποτε ! Να ανοιξουν επιχειρήσεις να δουλέψει ο κοσμος, να μην περιμενει να διοριστεί απο απόφοιτος Δημοτικού μέχρι απόφοιτος Πολυτεχνείου για να δεί ασπρη μέρα.. Να επιλέγει να ανοίξει την δικιά του δουλειά πρώτα, μετα Ιδ. υπάλληλος και στο τελος στο δημόσιο ! Αυτη ειναι η σειρά αν θελουμε να εχουμε ανάπτυξη, τέρμα τα ψέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αντι για μειωση της τιμης του πετρελαιου θερμανσης γιατι δεν ζητατε τοσα χρονια να γινει πχ. ενα εργοστασιο συλλογης αποριμματων και μετατροπης τους σε καυσιμη υλη
    (μαζι μάυτο θα ειχαμε και νεες θεσεις εργασιας) ... ας σκεφτουμε ολοι λιγο πιο "πρασινα" και sustainable... γιατι δεν προσανατολιζομαστε λιγο στο μελλον αντι να ζουμε στη μιζερια του παρελθοντος ...
    πραγματικα βαρεθηκαμε!!!! υπαρχουν πολλες λυσεις αρκει να ανοιξουμε τα ερμητικα κλειστα ματια μας και να δουμε τι γινεται στον εξω κοσμο... ας ξοδεψουμε επιτελους τα λεφτα που δινονταν για εκπαιδευτικες εκδρομες σε Δημους κλπ σε πραγματικα εκπαιδευτικους σκοπους!!!!.... χρειαζεται πραγματικα οραμα!!!! και τα λεφτα των επιδοτησεων σε πραγματα που αξιζουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ κύριε τάδε μας... Τουλάχιστον ο Ευστάθιος φρόντισε να μπεί στο πολιτικό γραφείο, να αποκτήσει γνωριμίες και κονέ και απέφευγε, όπως ο διάλος το λιβάνι, τις δημόσιες απόψεις. Δεν υπήρχε τότε ούτε αυτόματος διορθωτής ορθογραφίας... Του την έλεγε συνεχώς κι ο άλλος: αρε μη τον φουσκώνετε εκείνο τον ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. logia logia kai mono golia apo ton monimo ANTI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά | Πρωτοβουλίες κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ του Εμπορκού Συλλόγου Φλώρινας προκειμένου να ισχυροποιηθεί η φωνή της Φλώρινας σχετικά με τα ειδικά μέτρα τα οποία επιβάλλεται να πάρει η κυβέρνηση για την τιμή του πετρελαίου στη περιοχή μας. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει μία σειρά επαφών με όλους τους φορείς, ενημέρωση και οργάνωση της τοπικής κοινωνίας για μία σειρά δημόσιων συναντήσεων, επαφή με πανελλήνια ΜΜΕ προκειμένου να δοθεί επιτέλους μία λύση. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο παγετός φαίνεται πως μας αφύπνισε. Η Φλώρινα έχει αντέξει πολλούς χειμώνες. Δεν αντέχει άλλο! ΝΙΚΟΛΑΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΣΤΗΣ 19-1-2012 ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ???? ΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΙ ΗΤΑΝ??? ... ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εμπορικός σύλλογος να ελέγξει πρώτα τα μέλη του που εξάγουν περισσότερο συνάλλαγμα από άλλες κατηγορίες πολιτών. Οι εκδότες τοπικών εφημερίδων ας φροντίσουν να ασκήσουν βάσιμη και ουσιαστική κριτική, χωρίς να κατασκευάζουν ειδήσεις. Όλοι οι δημότες της περιοχής να απεμπλακούν από προσωπικές, συγγενικές και άλλες εξαρτήσεις όταν εκλέγουν τους τοπικούς άρχοντες. Αυτούς που υποτίθεται ότι εκλέγονται για να διαχειρισθούν τα συμφέροντά μας προς όφελός μας.

      Διαγραφή
  8. ο ''Νικολάκης'', έκανε μερικές σκέψεις- προτάσεις . Δεν υπάρχει λόγος να τον φάτε. Όλοι μας [και εγώ ] είχαμε τις δουλείες μας. Αλλά η ανεργία, η ακρίβεια , οιπερικοπές βαράει ενεξαρτήτως χρώματος. Ενδεχομένως να ''επιβιώσουν'' μερικοί κολλητοί. [ έρποντας ,γλύφοντας και με τα κερατά τους που λέει και κάποιος ποητής].ΑΛΛΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα είπες όλα με το: "Αλλά αξίζει να ζεις προσκυνημένος;".

      Praetorian.

      Διαγραφή
  9. Αλλος ενα που θα σωσει την Φλώρινα...
    Next please!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2. Εντατικότερος και ουσιαστικότερος έλεγχος από τους εργαζόμενους στο τελωνείο της Νίκης, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα παράνομης εισόδου αγαθών και άλλων.
    3. Φορολόγηση των αγαθών και αντικειμένων που εισέρχονται μέσω του τελωνείου της Νίκης από το πρώτο ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η αλόγιστη εισαγωγή τους από τη γείτονα χώρα.

    Διαβάζω από την ενδιάμεση συμφωνία που υπογράψαμε με τη FYROM το 1993 νομίζω:

    "Το άρθρο 8
    1. Τα μέρη θα απόσχουν από την επιβολή κάθε εμπόδιο στην κυκλοφορία των ατόμων ή των εμπορευμάτων μεταξύ των εδαφών τους ή μέσω του εδάφους ενός από τα μέρη στο έδαφος του άλλου. Και τα δύο μέρη συνεργάζονται για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις αυτές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το έθιμο."

    Αυτή είναι η ενδιάμεση συμφωνία που ισχύει με τη FYROM και πάνω σε αυτή βασίζονται οι σχέσεις μας με τη γειτονική χώρα. Με τις λίγες γνώσεις μου νομίζω ότι οι προτάσεις του Αντιπροέδρου του Eμπορικού συλλόγου και ΕΒΕ είναι στον αέρα...

    Ας με διορθώσει κάποιος νομικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή