Δεν υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα που να μην έχει συνειδητοποιήσει τη δυσμενή οικονομικά κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι οι κάτοικοι της Ελληνικής επικράτειας. Η άποψη για το τι φταίει και ποιοι είναι οι υπόλογοι νομίζω ότι διαφοροποιείται ελάχιστα μεταξύ όλων μας.
Όλοι μας συνηγορούμε στο ότι τα κύρια αίτια είναι: αφενός μεν η μεγάλη ύφεση της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας η οποία βρίσκεται ενώπιον μιας αλυσιδωτής
χρηματοοικονομικής αστάθειας και πιθανής κατάρρευσης της ζήτησης, σε συνδυασμό με τη σχετικά ανεξέλεγκτη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αφετέρου δε η κάκιστη, κοντόφθαλμη και ασύδοτη διακυβέρνηση αυτής της χώρας κατά τα έτη της μεταπολίτευσης.
Έτσι λοιπόν με τους επερχόμενους επαχθείς όρους της συμφωνίας για το λαό και τη χώρα, οι οποίοι θα μας καταδυναστεύουν επί χρόνια, προδιαγράφεται ένας δρόμος που είναι γεμάτος αγκάθια, αφού μονιμοποιούν τη λιτότητα, οδηγούν στην πλήρη καταστροφή του ισχνού κοινωνικού κράτους και συμβάλλουν στη θεαματική αύξηση της ανεργίας.
Επίσης ρέπουν στην απόλυτη υπονόμευση των ασφαλιστικών ταμείων, των συντάξεων και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ δρομολογούν επιδρομή και λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύοντας την κυριαρχία της χώρας, διευρύνοντας την ύφεση, τη φτώχεια, και την υπερφορολόγηση των πιο αδύνατων στρωμάτων.
Ακολουθώντας αυτά τα στενά οικονομικά πλαίσια το εισόδημα των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων έχει συρρικνωθεί κατά 35% σε σχέση με αυτό της προηγούμενης διετίας και ειδικά το εισόδημα των νεοδιόριστων και αυτών που αποπληρώνουν κάποιο δάνειο έχει φθάσει στα Τάρταρα !!! Αξιοσημείωτο είναι ότι από το σύνολο των 550 περίπου μονίμων καθηγητών που εργάζονται στα Σχολεία της Φλώρινας το 60% αυτών έχουν μηνιαίο μισθό κάτω των €1000 και μάλιστα πολλοί εξ αυτών κάτω των €800. Υπάρχουν και περιπτώσεις μισθών (που έχουν δανειακές υποχρεώσεις) με διψήφιο αριθμό!!!
Μέσα σε όλα αυτά και ο Φλωρινιώτικος Χειμώνας !!! Δεν ξέρω πόσο εξαπλώνεται παγκοσμίως το «φαινόμενο θερμοκηπίου» αλλά φέτος η πόλη μας θυμίζει την «εποχή των παγετώνων». Πλήγμα ψυχοσωματικό και οικονομικό για όλους τους πολίτες του νομού.
Πλήγμα και στην εκπαίδευση που πέρα από τα εγγενή προβλήματα αυτής (όπως στελέχωσης εκπαιδευτικών, ελλείψεων βιβλίων, χαμένων ωρών λόγω καταλήψεων, επιμόρφωσης καθηγητών, πειραματισμών του υπουργείου στα αναλυτικά προγράμματα του νέου Σχολείου και στο εξεταστικό του Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κλπ.) προστέθηκαν και τα κλειστά Σχολεία λόγω καιρού.
Δε γνωρίζουμε την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες εβδομάδες αλλά το σίγουρο είναι ότι τα Σχολεία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα αφού η φετινή επιχορήγηση των Δήμων μας προς αυτά είναι η μισή, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, ενώ τα έξοδα θέρμανσης φέτος αυξήθηκαν. Βλέπουμε λοιπόν ότι και τα Σχολεία (όπως και οι πολίτες αυτού του Νομού) αντιμετωπίζονται όπως αυτά της Ιεράπετρας και της νότιας Ελλάδας γενικά !!!.
Παρά την θεαματική πτώση του μισθολογίου των εκπαιδευτικών όμως και την υπονόμευση της υγειονομικής περίθαλψης και της συνταξιοδότησης αυτών, το επάγγελμα τους θα παραμένει ως ένα λειτούργημα. Πάντα θα προασπίζονται το ότι η γνώση και η μόρφωση παραμένει η σπουδαιότερη αξία για τον άνθρωπο και θα προάγουν την δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη καλλιέργεια της ψυχής στους μαθητές τους.
Αυτό φαίνεται και από την προσπάθεια κάποιων συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ προσφέρθηκαν να κάνουν βοηθητικά μαθήματα δωρεάν σε μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι ετοιμάζονται για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και οι οποίοι δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να καταφύγουν σε άλλες μορφές βοήθειας. Είναι δυστυχώς γνωστό ότι εδώ και δύο χρόνια τα προγράμματα στήριξης σε μαθητές, η Π.Δ.Σ. στο Λύκειο και η Ενισχυτική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο έχουν ουσιαστικά καταργηθεί.
Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η διαδικασία των φροντιστηρίων αλληλεγγύης από τον Δεκέμβριο του 2011 στη Φλώρινα και από τον Ιανουάριο 2012 επιχειρείται και στο Αμύνταιο, και φυσικά ελπίζουμε να βρει περισσότερους μιμητές.
Ευχόμαστε αισιοδοξία σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στον εκπαιδευτικό κλάδο και τους μαθητές όλων των βαθμίδων και υποσχόμαστε από μέρους της Διεύθυνσής μας να συμπαραστεκόμαστε σε οποιοδήποτε πρόβλημά τους.
Ο Διευθυντής
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Φλώρινας
Ph.d. Τζώτζης Ιωάννης
εξαιρετικό το άρθρο σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Γιάννη, το κείμενό σου συμπυκνώνει τόσο τα οικονομικοπολιτική όσο και τη ψυχοκοινωνική επικαιρότητα και αντικατοπτρίζει το ήθος και την ανθρωπιά σου.
ΔιαγραφήΜπράβο και στους καθηγητές που προσφέρουν στα παιδιά απλόχερα τον χρόνο και της γνώσεις τους, σε μια εποχή που δεν είναι τίποτα αυτονόητο. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Χρυσούλα Νεδέλκου
Αυτοί που τόσα χρόνια κάναν ιδαίτερα που είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε καθαρη κριση παρουσιαζεις το καπιταλιστικο,το Ελληνικο και το τοπικο προβλημα της Φλωρινας.Το ελπιδοφορο ειναι η πρωτοβουλια των καθηγητων του νομου.Συγχαρητηρια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Τζώτζη συγχαρητήρια για την αξιέπαινη πρωτοβουλία των καθηγητών της Φλώρινας. Η αλληλεγγύη είναι απολύτως αναγκαία στη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Ελπίζω το παράδειγμά σας να βρει μιμητές και σε άλλες δραστηριότητες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απόλυτα μαζί σας πλην ενός, αυτού για τη στελέχωση της Εκπαίδευσης. Εάν όλοι μας εργαζόμασταν ευσυνείδητα και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά μας, θα λύνονταν πολλά προβλήματα επάρκειας προσωπικού και αναφέρομαι στον δημόσιο τομέα γενικότερα. Το ελληνικό Δημόσιο δεν πάσχει από προσλήψεις, αλλά από πραγματικά εργαζόμενους και από ανακατανομή του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού του.
Π.Π. Δημόσιος υπάλληλος.
ευκαιρια τα κλειστα σχολεια για "ιδιαίτερα" απο τους "καημένους" χαμηλόμισθους καθηγητές.Άν δέν μπορείτε να ανταπεξέλθετε δημόσιοι λειτουργοί της εκπαίδευσης και διευθυντάδες που συνηγορήσατε για το κλείσιμο των σχολείων μας "όχι λόγω χιονιού" παλαιότερα, τότε να παραιτηθείτε και να βάλετε τα πτυχία σας στο ράφι.είμαστε ήδη πίσω απο την υπόλοιπη Ελάδα σε όλα, τώρα και σε χαμένες 'ωρες και δεν σας φταίνε οι καταλήψεις αλλά η ανοργανωσιά. και ρωτάω γιατί δέν προτείνετε κυριε προϊστάμενε την περίοδο αυτή να λειτουργήσουν κάποια σχολεία για τους τελειόφοιτους, και τί θα κάνετε για αυτές τις χαμένες ώρες; Μήπως θα προτείνετε ή θα υποχρεώσετε τους υφιστάμενούς σας να δουλέψουν Σαββατοκύριακα για τις μέρες και ώρες που δέν ήταν στις Θέσεις τους λόγω Κακοκαιρίας; και τί θα γίνει με τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες και τόσο πολύ κόπτεστε για αυτούς. Δώστε λύση ΣΗΜΕΡΑ και αφήστε τα συνδικαλιστικά και τις αναλύσεις με τα ευχολόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήπρώην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΩΡΙΣ PHD
Ναι το ξέρω, είναι πολύ σκληρό να είσαι εκπαιδευτικός (συχνά "σπουδαγμένος" στη Πρίστινα, στο Γκνίλανι ή σε κάποιο άλλο έγκυρο ΑΕΙ και να έχεις ξεσκιστεί να πληρώνεις για να αγοράσεις τελικά το πτυχίο σου), τα σχολεία να είναι κλειστά, να πληρώνεσαι κανονικά από το πτωχευμένο ελληνικό κράτος, να κάΘεσαι και να μη ξέρεις πως να σκοτώσεις την ώρα σου...
ΑπάντησηΔιαγραφή