Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η φύση της Πρέσπας, ιδιαίτερα γενναιόδωρη, συναντά την τέχνη…


Αφήσαμε την ψυχή μας ελεύθερη να καθρεφτίζεται στα νερά των λιμνών, μυρίσαμε το χώμα μετά τη βροχή, αφήσαμε το χιόνι να καθίσει στα μαλλιά μας δίπλα σ’ ένα γέρικο άρκευθο, ζηλέψαμε τα πουλιά που 

πετούσαν πάνω από το Βαρνούντα και το Ντέβας, προσπαθήσαμε να μετρήσουμε τα χρώματα ανάμεσα στα νούφαρα, τους νάρκισσους και τις ορχιδέες και νιώσαμε μικροί, ασήμαντοι, μπροστά στο μεγαλείο της Πρέσπας.
Δικαιολογημένοι είναι τόσοι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τούτο τον Άγιο τόπο. Δικαίως τον επέλεξαν άλλοι τόσοι, αιώνες πριν, για να κοσμήσουν βυζαντινούς ναούς με αγιογραφίες ανεκτίμητης πλέον αξίας. Παίρνοντας χρώματα από τις λίμνες και τα βουνά αποτύπωσαν την ψυχή της Πρέσπας.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ξεκινά μια σειρά εκθέσεων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2012. Φύση, τέχνη & ιστορία συναντιούνται σε ένα εικαστικό γεγονός στο Θεματικό Κέντρο Πύλης. Εικαστικοί διαφορετικών γενεών, τεχνοτροπιών και προσεγγίσεων μεταμορφώνουν τα μονοπάτια της ιστορίας σε εικόνες, τα συναισθήματά τους σε πίνακες, μεταδίδοντας στον επισκέπτη «μυρωδιές» της ντόπιας φύσης και των ανθρώπων αυτής της γης. Κάθε μήνα ένας καλλιτέχνης συνθέτει και δημιουργεί με το δικό του ύφος την Πρέσπα.
Συμμετέχουν οι Βαγγέλης Ταμουτσέλης, Νίκος Ταμουτσέλης, Γιώργος Χατζής, Ντάνα Παρασκευοπούλου, Παντελής Ταμουτσέλης, Παναγιώτης Στεργίου, Βασίλειος Στρεμπένης, Νικηφόρος Στυλιάδης, Νικόλαος Ζωγράφος, Σταύρος Τώνας, Δημήτριος Χαρίσης και πολλά άλλοι. Συμμετέχουν επίσης εικαστικοί φορείς, που μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και προβολές αξιολογούν και καταγράφουν τα δρώμενα του τόπου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης της Ιορδάνας Παρασκευοπούλου με θέμα «Τοπία & Ανάγλυφα» θα γίνουν τη Τρίτη 10 Απριλίου στις 19:00 στο Θεματικό Κέντρο Πύλης.

Η Ιορδάνα Παρασκευοπούλου γεννήθηκε το 1989 στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών και είναι τελειόφοιτη της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Ν. Φλώρινας. Συμμετείχε σε συμπόσια ζωγραφικής & γλυπτικής στον Άγιο Αχίλλειο το 2007 και το 2008, σε ομαδική έκθεση με τίτλο «Δρόμοι της ελιάς» στη Γιάλοβα το 2007, σε έκθεση ζωγραφικής στον αρχαιολογικό χώρο Αιανής Ν.Κοζάνης το 2010, σε εικαστική έκθεση της Σχολής Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Ν.Φλώρινας στην Αθήνα το 2010, στην έκθεση Biennale το 2011 των Σχολών Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αθήνας, Θεσ/νίκης και Φλώρινας, όπου διακρίθηκε με έπαινο, στην Εικαστική Πορεία στις Πρέσπες το 2009 και 2010, καθώς και στο σεμινάριο «Όρια, φύση, υλικά» στη Δροσοπηγή Φλώρινας το 2011. Τα έργα της αποτελούν μία προσεκτική παρατήρηση των μοτίβων που συναντώνται μέσα στη φύση, παρουσιάζοντας εικόνες και εντυπώσεις, που έχουν αποτυπωθεί ενδόμυχα από το περιβάλλον της Πρέσπας.
Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, η Ιορδάνα Παρασκευοπούλου δήλωσε τα παρακάτω: «Το μέρος που μεγάλωσα συνέβαλλε στην αγάπη μου για το τοπίο. Σαν πρώτη εικόνα οι Πρέσπες μοιάζουν με φάτνη, δικαιολογώντας τη σημασία της λέξης. Αυτό το πλήθος ωραίων εικόνων δε μπορεί να με κρατήσει ανέπαφη στο τοπίο, το είδος ζωγραφικής το οποίο αποτελεί ένα βασικό μέρος της δουλειάς μου. Δουλεύω τις εικόνες που αντικρίζω καθημερινά, βλέποντάς τες προσεκτικά απ΄ όλες τις οπτικές γωνίες και κυρίως από ψηλά, σαν να πετώ. Αναλύοντας περισσότερο τα χρώματα, τις ποιότητες, την επιφάνειά τους και την πυκνότητα των αντικειμένων που εμφανίζονται μέσα στην εικόνα. Οι ακουαρέλες, τα μελάνια, καθώς και άλλα μέσα και υλικά, όπως οι πάστες ή γενικώς τα υλικά που δίνουν μια ανάγλυφη όψη, με βοηθούν να δώσω μια άλλη αίσθηση στα τοπία μου. Πολλά από τα υλικά που επιλέγω είναι όσο το δυνατόν πιο φυσικά όπως π.χ. το κοκκινόχωμα, οι πέτρες, το κερί, ο καφές, το κάρβουνο και τα στάχυα, με στόχο να εναρμονίζονται απόλυτα με το τοπίο της Πρέσπας».


2 σχόλια:

  1. Καλά όλα αυτά αλλά με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών; Γιατί οι υπόλοιποι τελειόφοιτοι ή τέλος πάντων όσοι παράγουν καλλιτεχνικό έργο στη Φλώρινα δεν έμαθαν τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί αγαπητέ/τη μου φίλε/λη πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια αρχή, ένα ξεκίνημα.

    Και αυτό το ξεκίνημα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών δημιουργεί από μόνο του ένα προηγούμενο. Αυτό είναι και ένα ζητούμενο, μετά από αυτές τις συναντήσεις.
    Να δηλώσεις μια δράση με εικαστικό περιεχόμενο, σε ένα χώρο, σε ένα τόπο με εντελώς διαφορετική σημειολογία. Άλλωστε ο τίτλος από μόνος του «Θεματικό Κέντρο Πύλης» μας παραπέμπει σε άλλες θεματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
    Φαντάσου όταν θα επιλέξεις να συμμετέχεις σε μια ανάλογη μελλοντική δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο, ατομικά ή μαζί με ένα σχήμα καλλιτεχνών, τα βήματα σου, και η περπατησιά στο χιόνι, θα είναι σε ένα ήδη διαμορφωμένο μονοπάτι.
    Οι διακρίσεις, τα επιλεκτικά κριτήρια, οι δήθεν φωτισμένες δημοκρατικές καλλιτεχνικές επιλογές, να ψάξεις να τις αναζητήσεις σε άλλα κέντρα, και σε άλλες παρέες, και όχι σε αυτές που προσφέρθηκαν να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν μια εντύπωση, σε αυτήν την ακριτική γωνιά της Φλώρινας.
    Όσο για τα κριτήρια, εάν εξαιρέσεις τρεις καλλιτέχνες, οι υπόλοιποι ανήκουν σε μια ιδιαίτερη πολιτισμική ομάδα δημιουργών τους «Δροσοπηγιώτες Καλλιτέχνες».
    Ποίοι είναι οι Δροσοπηγιώτες καλλιτέχνες;
    και πιο είναι το πολιτισμικό τους φορτίο;
    Ίσως είναι μια ευκαιρία, και μια αφορμή να τους συναντήσεις μέσα από τις διαφορετικές θεματικές ενότητες, και το ειδικό περιεχόμενο των εργασιών που θα παρουσιάσουν.
    Ζωγραφικές, Αγιογραφικές, και σύγχρονες εντυπώσεις, οι οποίες παντρεύουν το σήμερα με το παρελθόν, το χθες με το αύριο.
    Δημιουργίες καλλιτεχνών οι οποίες με την δυναμική της εικαστικής τους παραγωγής, έχουν μεταμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τα μονοπάτια τις πολιτισμικής και καλλιτεχνικής τόπο ιστορίας στην περιοχή της Φλώρινας και όχι μόνο.

    Νίκος Ταμουτσέλης.
    Εικαστικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή