Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η μείωση του κόστους μετακίνησης με ΤΑΞΙ στα χέρια της Περιφέρειας


Με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις δύο διοικητικές μεταρρυθμίσεις της Χώρας μας (σχέδιο Καποδίστριας και σχέδιο Καλλικράτης) τα δεδομένα για τις επιβατικές μετακινήσεις έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Οι Δήμοι έχουν διευρυνθεί γεωγραφικά και περιλαμβάνουν το σύνολο των παλαιών Κοινοτήτων και επίσης οι ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων εντός των ορίων των Δήμων αυτών έχουν αυξηθεί. Και αυτό όχι μόνο λόγω 

της διασποράς των Δημόσιων Υπηρεσιών στους νέους Δήμους αλλά και λόγω των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αναγκών των κατοίκων.
Τα «αγοραία» ΤΑΞΙ που υπήρχαν προ των μεταρρυθμίσεων αυτών βρέθηκαν να είναι εγκλωβισμένα στις παλιότερες διοικητικές μονάδες (Κοινότητες) για τις οποίες είχαν άδεια και πολλές φορές αντιμετώπισαν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής λόγω της μείωσης του τομέα δραστηριότητας τους καθώς ο πληθυσμός των περιοχών αυτών μειωνόταν συνεχώς. Ταυτόχρονα δε, υπήρχε το παράδοξο να μπορούν να μεταφέρουν κόσμο προς την Φλώρινα αλλά να μην επιτρέπεται να μεταφέρουν επιβάτες προς γειτονικούς με την έδρα τους προορισμούς.
Με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των ΤΑΞΙ (νόμος 4070/12, άρθρο 83 παρ.3), ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας τις παραπάνω συνθήκες, δίνει την δυνατότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ορίσει αν τα όρια της έδρας των ΤΑΞΙ μιας περιοχής θα διευρυνθούν και θα καθοριστούν σύμφωνα με τα όρια των νέων  Καλλικρατικών Δήμων ή όχι. Τα οφέλη που θα υπάρξουν από μια τέτοια απόφαση για την Φλώρινα είναι πολλαπλά:
1. Μείωση του κόστους μεταφοράς για τους επιβάτες. Λόγω της διευρυμένης έδρας θα γίνεται χρήση του απλού τιμολογίου (μονής ταρίφας) για όλες τις μετακινήσεις εντός του Καλλικρατικού Δήμου. Π.χ για μετάβαση Φλώρινα-Κ.Κλεινές ή προς το Πέρασμα (9 χλμ) σήμερα το κόστος είναι 11 με 12 ευρώ ενώ με την διεύρυνση θα διαμορφωθεί στα 6 με 7 ευρώ περίπου. Για Φλώρινα-Μελίτη τα αντίστοιχα ποσά είναι 22 έναντι 12 ευρώ περίπου.
2. Μείωση του κόστους μεταφοράς για το Δημόσιο Με τις ενοποιήσεις σχολικών μονάδων που πραγματοποιήθηκαν το σχολικό έτος 2011-12 προέκυψαν νέες ανάγκες μετακίνησης μαθητών και προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες.  Τα έξοδα αυτών των μετακινήσεων, αρκετές από τις οποίες γίνονται με ΤΑΞΙ,  καλύπτονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.  Στις μετακινήσεις αυτές θα γίνεται χρήση του απλού τιμολογίου με συνέπεια να γίνουν πιο οικονομικές για το Δημόσιο.
3. Ξεκάθαρη και ενιαία ρύθμιση της έδρας των ΤΑΞΙ. Σήμερα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ τα ΤΑΞΙ της Φλώρινας κινούνται ανεμπόδιστα προς-από όλους τους προορισμούς του νέου Δήμου, οι επαγγελματίες των Περιφερειακών ΤΑΞΙ αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερης κατηγορίας που έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά όχι δικαιώματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά από «ανώνυμες» καταγγελίες, ΤΑΞΙ συναδέλφων μας ελέγχτηκαν από τα αρμόδια όργανα για να διαπιστωθεί η προέλευση και ο προορισμός των επιβατών τους. Εκτός από την ταλαιπωρία επιβατών και ιδιοκτητών, αυτό τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους και σε οικονομική καταστροφή.
4. Τόνωση και αύξηση της επιβατικής κίνησης με ΤΑΞΙ. Λόγω του αυξημένου κόστους μετακίνησης που υπάρχει αυτή την στιγμή, η χρήση των ΤΑΞΙ από τους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Φλώρινας έχει μετατραπεί από είδος ανάγκης σε είδος πολυτελείας, ιδίως για τους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους και τους νέους.  Άνθρωποι που έχουν ανάγκη να μετακινηθούν με ΤΑΞΙ δεν μετακινούνται λόγω κόστους. Με την χρήση μονής ταρίφας το κόστος θα διαμορφωθεί και πάλι σε επιτρεπτά επίπεδα με συνέπεια την αύξηση της επιβατικής κίνησης.
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατικών Δ.Χ αυτοκινήτων η «ΟΜΟΝΟΙΑ» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010. Αντιπροσωπεύει τους ιδιοκτήτες των πρώην «Αγοραίων» ταξί της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Στόχος τους είναι η ένωση και η κοινή αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων που για πολλά χρόνια ταλαιπώρησαν άδικα τα μέλη του. Στόχος του επίσης είναι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους επιβάτες, με γνώμονα τις νέες διοικητικές και κυρίως τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας να λάβει υπόψη του τα παραπάνω δεδομένα και να διευρύνει την έδρα των ΤΑΞΙ για τον Δήμο Φλώρινας. Μια απόφαση που θα ωφελήσει στο μέγιστο τις επιβατικές μετακινήσεις εντός του νέου, διευρυμένου Δήμου παρέχοντας αναβαθμισμένες και κατά πολύ οικονομικότερες υπηρεσίες στους Πολίτες της Φλώρινας και θα φέρει την επαγγελματική ισότητα στον τομέα των επιβατικών μεταφορών.
Σωματείο Ι.Ε.Δ.Χ αυτοκινήτων «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
Ο Πρόεδρος
Πανόπουλος Κων/νος

1 σχόλιο: