Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η μήνυση στην ΔΕΗ: Κίνηση ΜΑΤ ή πυροτέχνημα;


Όταν διάβασα τα νέα της μήνυσης του δημάρχου Αμυνταίου κ. Ιωσηφίδη εναντίον της ΔΕΗ για την κάπνα που μας έπνιξε πριν περίπου 20 ημέρες, αρχικά θεώρησα ότι ήταν μια καλή κίνηση. Ψάχνοντας όμως για τις λεπτομέρειες έφτασα στο προφανές σε όλους  συμπέρασμα ότι για την κάπνα της ΔΕΗ υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.
Αιτία λοιπόν είναι το γεγονός ότι η ΔΕΗ 

έκανε εκκίνηση της μονάδας.  Εκκίνηση της μονάδας γίνεται μόνο με πετρέλαιο γεγονός που σημαίνει κάπνα. Πολλή κάπνα. 
Υπάρχει λύση για να μην βγει κάπνα στην εκκίνηση; Ναι, μόνο αν δεν γίνει εκκίνηση!  Δηλαδή θα πρέπει αφού η μονάδα έχει κλείσει, να μην ξαναγίνει εκκίνησή της, δηλαδή να μην ξαναλειτουργήσει ποτέ! Αυτό προφανώς δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη χωρίς προετοιμασία της τοπικής οικονομίας για την μεταλιγνητική εποχή, και θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Ιωσηφίδης δεν έχει κάτι τέτοιο στο νου του. Εκτός αν παραμονεύει στη σειρά η ΤΕΡΝΑ…
Αυτό το γεγονός μας οδηγεί σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Η μήνυση, σαν πυροτέχνημα, θα καταλήξει σε μια από τις τέσσερις εκδοχές:
  1. Θα καταπέσει ως απορριπτέα πριν καν εκδικασθεί. Τζούφιο πυροτέχνημα. Οι ανυποψίαστοι θεατές μένουν ευχαριστημένοι από την προσπάθεια.
  2. Πριν εκδικασθεί, θα αποσυρθεί από τον Δήμο Αμυνταίου. Τζούφιο πυροτέχνημα επίσης.
  3. Θα εκδικασθεί και θα την χάσει πανηγυρικά ο Δήμος Αμυνταίου στα δικαστήρια, πληρώνοντας μια περιουσία για δικαστικά έξοδα. Είναι δεδομένο ότι μια τέτοια δίκη θα χαθεί. Τι θα πουν στο δικαστήριο; Να μην έκανε εκκίνηση η μονάδα; Τρισμέγιστο και ακριβό πυροτέχνημα. Βγάζει δυνατό κρότο και πολύχρωμη λάμψη. Αφήνει όμως πικρή γεύση.
  4. Θα εκδικασθεί αλλά ο Δήμος Αμυνταίου θα την αφήσει να χαθεί με το κόλπο της κακής υπεράσπισης. Το κόλπο έχει εφαρμοσθεί επιτυχημένα από την τωρινή κυβέρνηση στο δικαστήριο της Χάγης για προσφυγή που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τρισμέγιστο και ακριβό πυροτέχνημα. Βγάζει δυνατό κρότο και πολύχρωμη λάμψη. Οι ανυποψίαστοι θεατές μένουν ευχαριστημένοι.

Γιατί λοιπόν ο κ. Ιωσηφίδης να κάνει μια τέτοια κίνηση;
Η ιστορία έχει ως εξής:
Προ εβδομάδων, ο κ. δήμαρχος κάλεσε τους πρώην δημάρχους να του πούνε την γνώμη τους και τις προτάσεις τους για το πώς να χειρισθεί κάποιες καταστάσεις.
Σε εκείνη την συνάντηση λοιπόν, ο πραγματικά ευφυής πρώην δήμαρχος Αετού, κ. Μιχάλης Δόνες, πρότεινε μια καλή ιδέα: Δικαστική επίθεση στην ΔΕΗ και όχι καταλήψεις και διαδηλώσεις, γιατί όπως είπε ο ίδιος είναι κοροϊδία για τον κόσμο.
Ο κ. Ιωσηφίδης λοιπόν, σκέφθηκε να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα. Υπάρχουν δυο εκδοχές:
  1. Ο κ. δήμαρχος έχει καλές προθέσεις αλλά με λάθος αφορμή και με αποτέλεσμα η δίκη να χαθεί πανηγυρικά.
  2. Ο κ. δήμαρχος έχει πρόθεση να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου δείχνοντας ότι κάνει προσπάθειες για το καλό των πολιτών. Φαίνεται ως η πιθανότερη εκδοχή.  Σε αυτό συνηγορεί και το άλλο πυροτέχνημα, η κατάληψη της μονάδας της ΔΕΗ. Αυτό κι αν είναι πυροτέχνημα. Η κατάληψη, για να μπορέσει να φέρει αποτέλεσμα, πρέπει να γίνει εδώ της Κερατέας. Οτιδήποτε λιγότερο είναι εντελώς άχρηστο.

Αληθεύει άραγε ότι θα πάνε με πούλμαν και τα ΚΑΠΗ στην κατάληψη; Η κίνηση αυτή, εκτός του ότι θα κάνει πολλούς να γελάσουν με την ψυχή τους,  μπορεί να αποβεί και μοιραία, και να μας μείνει κανένας παππούς στον τόπο. Τι θα πει μετά ο κ. δήμαρχος; Ότι ο παππούς έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπέρ βωμών και εστιών;  Αυτό το πυροτέχνημα είναι και πιο επικίνδυνο: Μπορεί να σκάσει στα μούτρα αυτού που το ρίχνει.
Κύριε Δήμαρχε, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει μια εμπεριστατωμένη και σοβαρή μήνυση στην ΔΕΗ για τις καταστροφές που προκαλεί αυτή στον τόπο μας.  Μπορεί να γίνει για παράδειγμα για τις καταστροφές που προκαλεί η ΔΕΗ στα υπόγεια και υπέργεια νερά μας, για το θέμα των Αναργύρων, για την γενικότερη μόλυνση αέρα, νερών και εδάφους. Όχι όμως για το ότι η ΔΕΗ έκανε εκκίνηση στην μονάδα της και μας έπνιξε. Τι θα πούμε ως επιχείρημα; Να την άφηνε σβηστή; Κάθε άλλη περίπτωση κ. Δήμαρχε, θα είναι σαν να ρίχνουμε νερό στον πισινό ενός ελέφαντα. Το μόνο που μπορούμε να καταφέρουμε, είναι να τον τσατίσουμε, να ορμήσει κατά πάνω μας και να μας τσαλαπατήσει. Το κλείσιμο του ρεύματος στο δημαρχείο από την ΔΕΗ που έκανε τον γύρο των ΜΜΕ πανελλαδικώς, είναι ένα μόνο μικρό δείγμα τσαλαπατήματος, το οποίο έφερε λύπη στους φίλους του δημάρχου και γέλια στου αντιπάλους του.
Α! Έφερε και την Ανάσταση νωρίτερα στο δημαρχείο Αμυνταίου. Οι λαμπάδες και τα κεριά άναψαν από την Μεγάλη Δευτέρα…
Άρχοντας Δημήτρης

1 σχόλιο:

  1. Xaxaaa! Άψογο!
    Γιατί ρε κότες κανείς σας δεν μιλάει και μόνο ο Άρχοντας έγραψε γι αυτό;
    Όλοι οι χέστες του Αμυνταίου το συζητάνε αλλά στο γραπτό τουμπεκί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή