Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Εντός Απριλίου η λίστα με τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ


Εντός του Απριλίου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα πωληθούν, καθώς και για τη διάθεση λιγνιτικής 
ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έχουν ολοκληρωθεί και ότι μόλις η σχετική εισήγηση εγκριθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν προς πώληση τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, τη «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα και μία μονάδα στη Μεγαλόπολη, είπε όμως ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση.
Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι οι σύμβουλοι εξετάζουν τη δυνατότητα συνδυασμένης πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων ή ενός πακέτου μονάδων στο μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την πώληση, καθώς και τη δυνατότητα εισόδου επενδυτή στα δίκτυα της ΔΕΗ.
Ξεκαθάρισε, πάντως ότι, δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η πώληση μετοχών της ΔΕΗ, λόγω της χαμηλής αποτίμησής της στην τρέχουσα συγκυρία.
Έρευνες για πετρέλαιο
Mετά τις εκλογές αναμένεται να ανακοινωθούν οι ανάδοχοι των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπως άφησαν να εννοηθεί τόσο ο υπουργός όσο και υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης.
Ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης των οκτώ προσφορών που κατατέθηκαν έχει ολοκληρωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα ίσως ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, που θα διαρκέσουν γύρω στις 15 ημέρες.
Ο Γ.Μανιάτης πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται οι διαδικασίες για την παραχώρηση της έρευνας και εκμετάλλευσης των τριών περιοχών, μόλις ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες ενώ στη διακομματική επιτροπή της Βουλής θα δοθεί, εντός των ημερών, το σχέδιο σύμβασης για την ανάθεση των σεισμικών ερευνών. Κατόπιν θα δοθεί και το σχέδιο σύμβασης για τις παραχωρήσεις.
Παράλληλα, προετοιμάζονται οι παραχωρήσεις 10-12 χερσαίων οικοπέδων, που καλύπτουν σχεδόν όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να γίνουν έρευνες σε όλη τη χώρα.
Ο κ.Μανιάτης εκτιμά ότι όταν ξεκινήσει η εκμετάλλευση τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου μπορεί να φθάσουν στα 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ έως το τέλος του 2012 υπολογίζεται να εισπραχθεί το πρώτο εκατομμύριο από την πώληση των σεισμικών δεδομένων.
Τέλος, ο υφυπουργός διαμήνυσε ότι οι ελληνικές θέσεις όσον αφορά την περιβαλλοντική προστασία από τις γεωτρήσεις πρέπει να είναι οι αυστηρότερες παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη σύγκρουση των γεωτρήσεων με την τουριστική δραστηριότητα.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου