Γεμιστή με τυριά, ρύζι και μυρωδικά, ψητή με λαδόξιδο… Όπως και να την απολαύσει κανείς, γεγονός είναι ότι η πιπεριά Φλωρίνης θεωρείται ένα από τα must της μεσογειακής διατροφής.
Καλλιεργείται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Φλώρινα και μάλιστα, η ποικιλία αυτή πήρε το όνομά της από
τον νομό που την ανέδειξε. Άλλωστε η παραδοσιακή καλλιέργεια της «ντροπαλής» πιπεριάς ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό στην Φλώρινα και πάντα υπήρχε ενδιαφέρον να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Όπως είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Φλώρινας, Κοσμάς Ρούφας, αυτές τις ημέρες ξεκινά η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων, προκειμένου να σταλεί εμπεριστατωμένος φάκελος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να πάρει το δρόμο προς τις Βρυξέλλες, για την τελική έγκριση.
Τα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν, επισημαίνει ο κ. Ρούφας, και είναι αποτέλεσμα ερευνών των μελών του Γεωπονικού Συλλόγου. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει γεωπονικά δεδομένα και στοιχεία που θα αποδεικνύουν χωρίς αμφιβολία την καλλιέργεια του φυτού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον νομό.
Το πετυχημένο παράδειγμα άλλων πιστοποιημένων προϊόντων της περιοχής όπως είναι τα φασόλια Πρεσπών ΠΓΕ, έδωσε αφορμή στον Γεωπονικό Σύλλογο να ξεκινήσει τις προσπάθειες σύνταξης φακέλου. Παράλληλα, η πιστοποίηση θα δώσει υπεραξία στο προϊόν, και οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές της Φλώρινας θα έχουν ένα πάρα πολύ καλό όπλο στα χέρια τους. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο κ. Ρούφας, θα μπορεί να επεκταθεί η καλλιέργεια στα όρια του νομού, ώστε να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα των ημερών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η πιπεριά Φλωρίνης είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο μικροκλίμα της περιοχής ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ρούφα, διαθέτει καταπληκτικά οργανοληπτικά στοιχεία όπως το γλυκό της άρωμα, την ωραία γεύση και το έντονο κόκκινο χρώμα. Επίσης, στα θετικά των στοιχείων την καθιστούν ξεχωριστή είναι και το ότι μπορεί να μεταποιηθεί εύκολα.
Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος θα επιχειρήσει να συνδέσει τον κοινωνικό ιστό της Φλώρινας, με το φυτό, μέσα από τη συλλογή παραδοσιακών συνταγών.
Πηγή: agronews.gr
Έχει γραφτεί στην Florine@ ένα καλό άρθρο για το Μπούκοβο και την πιπεριά Φλωρίνης. Ένα άρθρο με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία,που θα σας βοηθήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή