Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Χωματόδρομος στη Φλώρινα


O Λάζος ο βουνίσιος επισημαίνει...
Στον έρημο (από αμαξοστοιχίες εμπορικές ή επιβατικές) σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης υπάρχει ένας τεράστιος χωματόδρομος με τεράστιες και διάσπαρτες λακκούβες στην χάραξη του. Παλαιόθεν αποτελούσε 

ανισόπεδο επίπεδο εδάφους εκ του οποίου φορτώνονταν τα βαγόνια του τρένου με διάφορα βαριά προϊόντα ή φόρτωναν οι νεοφώτιστοι συνδημότες μας άλογα ή μουλάρια στα βαγόνια των εμπορικών αμαξοστοιχιών. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει φαρδιά πλατιά, εν έτος 2012, ένας δημόσιος χωματόδρομος γεμάτος λακκούβες οι οποίες όταν βρέχει μετατρέπονται σε λιμνούλες και ο χωματόδρομος μετατρέπεται μέσα σε λίγα λεπτά σε έναν λασπώδες βούρκο τον οποίον για να διασχίσεις χρειάζεσαι... γαλότσες. Στο πλάι υπάρχουν νεόχτιστα συγκροτήματα μοντέρνων πολυκατοικιών με πολλά γκαράζ αυτοκινήτων στο ισόγειο τους. Ο δρόμος αυτός οδηγεί στην δεξιά λωρίδα της λεωφόρου 7ης Νοεμβρίου η οποία αποτελεί την κύρια έξοδο - είσοδο της πόλης. Στον χωματόδρομο αυτό υπάρχει δίπλα και η γνωστή παιδική χαρά της "κάτω μπουάτ" με το αμμώδες έδαφος στο αναψυκτήριο "ο σταθμός" όπου πάνε οι οικογένειες τα παιδάκια τους για να παίξουν. Παραπλεύρως της "οδού" αυτής υπάρχει και ο πολιτιστικός σύλλογος Κρητικών στην Φλώρινα.
Σύμφωνα με την επέκταση του πολεοδομικού χάρτη στην πόλη ο χωματόδρομος αυτός εβαπτίσθη (καλώς) με το ιστορικότατο όνομα της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου την Ευρυδίκη η οποία μεγάλωσε τον μικρό Αλέξανδρο και έχει την καταγωγή της από το αρχαίο βασίλειο των Λυγκηστών, στην σημερινή Φλώρινα και ευρύτερο λεκανοπέδιο της Πελαγονίας. Και πολύ καλώς έπραξαν οι αρμόδιοι στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς μας. Ο λόγος που ενοχλήθηκα αφάνταστα σήμερα καθώς περνούσα με την μοτοσυκλέτα μου, ήταν όταν είδα σε έναν "δρόμο" με τόσο ένδοξο όνομα να δεσπόζει αυτός  ο... χωματόδρομος που αντικρίζουμε οι δημότες κάθε φορά που διερχόμαστε από εκεί. Καταντά  βούρκος όταν βρέχει, και δημιουργεί τεράστια σύννεφα σκόνης τα καλοκαίρια όταν φυσάει. Από τον χωματόδρομο αυτόν διέρχονται καθημερινά πολλά αυτοκίνητα για την οικονομική εφορία που υπάρχει σε έναν παράπλευρο δρόμο και προφανώς οι κάτοικοι παραπονιόμαστε για την υποβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη εικόνα του Σ.Σ. Αυτός ο χωματόδρομος και ο σταθμός γενικότερα έχει καταντήσει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων τριαξονικών φορτηγών και λεωφορείων του κτέλ ή διαφόρων τουριστικών πούλμαν που βρίσκουν άνετο πάρκινγκ σε αυτόν. Ούτε άσφαλτος υπάρχει ούτε ηλεκτροφωτισμός υπάρχει και μάλιστα τις νύχτες μετατρέπεται σε διάδρομο όπου διέρχονται περίεργοι τύποι μεταμεσονυχτίως ή έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο (να με συγχωρήσετε για την έκφραση)... αφοδευτήριο ή σκουπιδότοπος από τους διερχόμενους νταλικέρηδες που σταθμεύουν εκεί για να περάσουν τον έλεγχο από το Τελωνείο πλησίον του Σ.Σ..
Καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να ανασκουμπωθούν να βρουν τα απαραίτητα κονδύλια που χρειάζονται δια την ασφαλτόστρωσιν της οδού και να μην σπαταλούν 230 χιλιάδες σε σχέδια, σε μελέτες, σε έριδες  δια αμφιβόλου χρησιμότητος για εμάς τους απλούς πολίτες δαπάνες εις διάφορες ημερίδες, έντυπα, γιγαντοαφίσες, γλέντια, δημοσιεύσεις, εκθέσεις, (αυτο)προβολές και λοιπαί δημόσιες σπατάλες. Αντιθέτως μάλιστα να ασφαλτοστρώσουν τάχιστα φέτος το καλοκαίρι την οδό αυτή με την ένδοξη ονομασία. Το δικαιούνται οι πολυπληθείς νοικοκυραίοι δημότες της περιοχής αλλά και όλοι εμείς που πληρώνουμε τα ασήκωτα τέλη του δημοτικού ύδατος που καταναλώνουμε λες και ζούμε εις την... τουριστικότατην πόλη της Ρόδου ή σε θέρετρο των Κυκλάδων. Ιδού η οδός ιδού και ο χωματόδρομος κυρίες και κύριοι. Αλλά θα μου πείτε εδώ όλοι οι δρόμοι της πόλης ενθυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίον την οδό Ευρυδίκης θα προκάνουν να  μεριμνήσουν? Έχετε δίκιο...η υπομονή μας εξηντλήθη.

7 σχόλια:

  1. Γιατί δε λέτε πώς είναι το πεζοδρόμιο απέναντι από τον σύλλογο Κρητικών;Πώς εξαφανίστηκε το πεζοδρόμιο και έγινε Γκαράζ;Πού ήταν ηπολεοδομία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το χειμώνα η περιοχή γίνεται ένας απέραντος βούρκος.
    Οι Φλωρινιώτες διασχίζουν με ακροβατικές κινήσεις το βούρκο προσπαθώντας να φτάσουν στην εφορία για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.Τόσα χρήματα πληρώνουμε στην εφορία δεν θα έπρεπε να μας σέβονταν λιγάκι; αν όχι κόκκινο χαλί τουλάχιστον λίγη άσφαλτος.

    Ο δήμος τι κάνει; Ας αφήσει τα πανηγυράκια και τις προβολές και ας στρώσει άσφαλτο και ας διαμορφώσει το χώρο. Την ίδια ευθύνη έχει και η προηγούμενη δημοτική αρχή.

    Χαίρομαι κύριε βουνίσιε που πέρα από τα μεγαθέματα υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται για θέματα ποιότητας ζωής στο μικρόκοσμο της πόλης μας.

    Σημείωση: Οταν μιλάτε για σιδηροδρομικό σταθμό να αναφέρεστε στον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό. Ο Βορίδης δεν το έφερε το τρένο.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρεμβάλω των σχολίων. Διαπιστώνω συμπλευση σκέψεων .Είναι ενθαρυντικό να υπάρχουν ενεργοί πολίτες στην χαραδροπεδινή περιοχή .

      Ο Σ.Σ. Φλώρινας υπάρχει και θα υπάρχει. Ο κάθε "Βορίδης ή ο κάθε βούγιας" που υποβίβασε τον τόπο μας έρχονται και παρέρχονται σάν τα καρυδότσουφλα της μανιασμένης Θαλάσσης να το πώ ευγενικά . Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός οι άνθρωποι και η Φλώρινα είναι ακέραια στην θέση τους ούτε παρέρχονται στις ε΄λλειματικότητες ή παραλείψεις ή τυχοδιωκτισμούς κάποιων....Θα σφρίξει μπούμερανγκ σε Βούγια και Βορίδη ειδικά στην Φλώρινα

      Στο Θμα μας ..Δήμαρχε θα ασφαλωστρώσεις τον δρόμο? ΝΑΙ ή ΟΧΙ ?

      Διαγραφή
    2. Μαλλον όχι!! σλάκα σλούκα έμαθε με τις λάσπες στην Παλαίστρα..

      Διαγραφή
  3. Μάλλον εμείς οι ενεργοί πολίτες πρέπει να περάσουμε απο την παθητικότητα στην ΔΡΑΣΗ.Να συγκροτήσουμε Ανεξάρτητων Φλωριναίων ψηφοδέλτιο ενεργών πολιτών στις επόμενες δημοτικές και να τους πάρουμε τα...σώβρακα!Θα δείς όλους αυτούς τους σημερινούς δημοτικούς ρεμπεσκέδες σλάκα σλούκες λεπέσκες να σφυρίζουν σάν τα τραίνα προς αναχώρηση...Δέν θα ήταν και κακή ιδέα.Εσείς τι λέτε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μονο που εχω να πω ειναι κοιταξτε την δημοσιευση μου στις 30 Μαρτιου 2011. Τα 100.000,00 Ευρω που δωθηκαν γι' αυτο το δρομο απο το προγραμμα θησεα που πηγαν?....τα email μου στον Δημαρχο και η δημοσιευση στην εφημεριδα Ηχω...οι υπογραφες που μαζεψαμε απο τους κατοικους της περιοχης...τα τελη που πληρωνουμε...την καταναλωση νερου που πληρωνουμε για να ποτιζουμε τον δρομο για να μην γεμιζουν τα σπιτια μας σκονη...τα φορτηγα και λεωφορεια που μας πριζουν πρωι, μεσημερι βραδυ...οι οδηγοι που κατουραν μπροστα στα ματια μας...τη αλλο να σας πω, ζουμε σε μια τριτοκοσμικη πολη και ο Δημαρχος μας...τη να πω ετσι χωρις να βλαστιμω...ο Δημαρχος μας..ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ..ΣΚΕΤΗ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΣΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή