Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Πρόβλημα με το λιγνίτη, από το "δεν πληρώνω" στους εργολάβους στα ορυχεία


Σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες καθώς από την 

περασμένη Τετάρτη έχουν σταματήσει να εργάζονται οι ανάδοχοι εργολάβοι στα λιγνιτωρυχεία.
Αιτία το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις εργασίες εξόρυξης λιγνίτη.
Σήμερα ωστόσο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εταιρειών με τη ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθούν εγγυήσεις - πιθανόν να καταβληθούν και ποσά - για την εξόφληση των οφειλών στις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φαινόμενο ακουμπά τη συντριπτική πλειοψηφία των αναδόχων τεχνικών εταιρειών, ενώ οι εργασίες εξόρυξης έχουν σταματήσει από την περασμένη Τετάρτη.
Έτσι για περίπου 5 ημέρες, οι μονάδες της περιοχής δεν προμηθεύονται νέο λιγνίτη και λειτουργούν με το στοκ που υπάρχει αποθηκευμένο στις αυλές των μονάδων και το οποίο επαρκεί για διάστημα περίπου 10 ημερών.
Σημειώνεται ότι οι εργολάβοι είθισται να πληρώνονται με δίμηνη καθυστέρηση, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν μέχρι πέρυσι.
Το πρόβλημα που επιβεβαιώνεται και από τη ΔΕΗ, φαίνεται πάντως ότι θα λυθεί άμεσα μετά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρευστότητας της επιχείρησης.
Μάλιστα πηγές της εταιρείας αναφέρουν ότι την Παρασκευή δόθηκε στη Γ.Δ. Ορυχείων ποσό της τάξης των 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εργολάβοι  και να ξεκινήσουν ξανά οι εξορύξεις λιγνίτη.
Πηγή: energypress.gr

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ.
    ΑΦΟΥ Η ΕΤΑΙΡΙΑ 'ΓΑΙΑ' ΤΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
    ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΤΑΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ
    ΔΙΑΣΤΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή