Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η υποδοχή του ξένου


Γράφει η Φοίβη
«Ν’αγαπήσεις τον ξένο σαν τον εαυτό σου»: κανένας δεν είπε ποτέ ότι είναι εύκολο να υπερβείς τους φόβους, τις αντιπαραθέσεις, τις απογοητεύσεις, αυτό δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη όμως αυτός είναι ο ορίζοντας 

προς τον οποίο θέλουμε να κατευθυνθούμε, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι πιο δυνατό από τις διαφορές μας.
Το διαχρονικό πρόβλημα των ανθρώπων για τη σχέση διαφοράς και ενότητας, για τη σχέση ανάμεσα στο ένα και τα πολλά, περιμένει για μια ακόμη φορά απάντηση. Η υποδοχή του ξένου αποτελεί την ιδρυτική πράξη της ζωής. Μέσω της προσωποκεντρικής αγωγής, ο πνευματικός άνθρωπος καλείται να συνεισφέρει στη δημιουργία όλων εκείνων των απαραίτητων συνθηκών που θα επιφέρουν την αληθινή ενοποίηση του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, η αγωγή αυτή καλείται να δείξει τον τρόπο υπέρβασης των δοκιμασιών, στις οποίες υποβάλλουν τους ανθρώπους τα έθνη, οι πολιτισμοί, οι ιδεολογίες, οι θρησκείες. Η προσωποκεντρική αγωγή καλείται να καταθέσει μια πρόταση ζωής που να υπερβαίνει τα διάφορα ψευτοδιλήμματα που ταλαίπωρησαν και ταλαιπωρούν την ιστορία` καλείται να δείξει την περιχώρηση διαφοράς και ενότητας, την αρμονία της συνύπαρξης.
Πλησίον μας είναι όλοι όσους το πεπρωμένο έφερε κοντά μας όταν είχαμε ανάγκη βοήθειας και μας την προσέφεραν χωρίς να το ζητήσουμε, που μας συνέδραμαν, χωρίς καν να το αποθηκεύσουν στη μνήμη τους. Μας έδωσαν από το πλεόνασμα της ζωτικότητάς τους. Πλησίον μας υπήρξαν όλοι όσοι, αδελφικά και ανιδιοτελώς, μας πήραν υπό την προστασία τους και ύστερα μας άφησαν ελεύθερους να συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο. Ο μόνος τρόπος να ξεπληρώσουμε το χρέος αγάπης και ευγνωμοσύνης απέναντι στον γνωστό η άγνωστο που μας βοήθησε είναι να κάνουμε όπως εκείνος, με άλλους. Αν ο «φιλάνθρωπος» απαιτεί ενδόμυχα κάτι από εκείνον που κάποτε βοήθησε, αν περιμένει αναγνώριση, αποδεικνύει ότι μόνος σκοπός του ήταν να τον εξαγοράσει.
Η ευσπλαχνία δημιουργεί διαψυχική επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχει η μέριμνα, η φροντίδα για το σώμα κάποιου, και γι’αυτό χρειάζονται οι αρμόδιοι, που αμoίβονται άλλωστε, υπάρχει όμως και η συμπόνοια, που κάνει κάποιον ανθρώπινο. Αν λείψει, σημαίνει ότι η υπηρεσία προς τον άλλο έχει γίνει θεσμός η ότι είναι ρουτίνα, «βιοπορισμός» η συναρπαστικό επάγγελμα. Τότε αυτός που δεχεται την βοήθεια γίνεται αντικείμενο. Δεν υπάρχει ανθρώπινη σχέση. Γίνομαι πρόσωπο σημαίνει ότι παύω σ’ένα βαθμό να είμαι εγωϊστής και φίλαυτος. Δηλαδή αποδέχομαι τον άλλο ως έτερο. Στον βαθμό που αυτό θα συμβεί, έχει και συνέπειες στην καθημερινότητα. Υπάρχει πιο δημιουργικό γεγονός στη σχέση? Η σχέση ενοποιεί τα πάντα και τότε ο άνθρωπος μπορεί να αποδώσει, ενδεχομένως και μέσα στην ιστορία, το «μάξιμουμ», χωρίς να αφήνει τίποτε απέξω και χωρίς να είναι αυτό το ζητούμενο.

4 σχόλια:

  1. Πάρε τον ξένο στο σπίτι σου κα Φοίβη,έτσι κι αλλιώς από..τζάκι είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φανταστώ πως οι αυτόκλητοι "σωτήρες" του έθνους,βάσει της δικιάς τους "λογικής" , δεν θα είχαν πρόβλημα να πάρουν στο σπίτι τους ορδές τυχαίων Ελλήνων και Λευκών ε ; Και επειδή αναπαράγεται πολύ αυτό το δήθεν επιχείρημα , η επιλογή για το ποιον θα βάλει ο καθείς στο σπίτι του είναι προσωπική , όχι πολιτική. Ο αντιρατσισμός έγκειται στο να μην κρίνουμε τους ανθρώπους βασιζόμενοι στο χρώμα,τη φυλή , το φύλο τους κλπ αλλά βασιζόμενοι στο χαρακτήρα τους . Συνεπώς , μπορούμε να βάζουμε στα σπίτια/κρεβάτια μας/κουζίνες μας Έλληνες και ξένους εφόσον είναι σωστοί άνθρωποι και αντίστοιχα να τους αντιπαθούμε , Έλληνες και ξένους , αν είναι σκάρτοι χαρακτήρες. Αυτό είναι το νόημα και όχι μια δεδομένη a priori συμπάθεια/αντιπάθεια σε οποιαδήποτε φυλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υποψία ότι ο κατευθυνόμενος δήθεν αντιρατσισμός γίνεται ακριβώς από ρατσιστικά σατανιστικά κέντρα, που θέλουν μεν να μαγαρίσουν τις φυλές των άλλων(χρησιμοποιώντας βαλτά κουτοπόνηρα μικροοραγνάκια)αλλά τη δική τους τη σατανιστική φυλή να την κρατήσουν καθαρή,γίνεται όλο και μεγαλύτερα αποδεδειγμένη βεβαιότητα.
      Οπότε, αφήστε τα δήθεν αντιρατσιστικά βαλτά σας κόλπα κ.εργολάβοι της παγκοσμιοποίησης..
      Σας πήραμε χαμπάρι, εδώ και καιρό, υπηρέτες των ρατσιστών σατανιστών της γής, δήθεν κ.αντιρατσιστές μας...
      Αλλού να πάτε να πουλήσετε τις σκοπιμότητες της παγκοσμιοποίησής σας...

      Διαγραφή
  3. Μαζί με τη Φοίβη πάρ' τους και συ σπίτι σου 7.54. Μετά νίψατε τας χείρας σας από το αίμα και τα δάκρυα των χιλιάδων ληστευμένων, γρονθοκτυπημένων, βιασμένων και δολοφονηθέντων συμπατριωτών(;) σας. Μετά κυττάξτε στον καθρέπτη σας και βεβαιώστε τον εαυτό σας ότι είστε φιλάνθρωποι και δεν συμμετέχετε στην εθνοκτονία που συντελείται με την κατευθυνόμενη εισβολή εκατομμυρίων αλλοδαπών σε μία μικρή πληθυσμιακά εθνική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή