Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

"Με δάκρυ, με αίμα και όραμα"



Ξεκίνησαν χθες το βράδυ, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό.  Στο 

χώρο μπροστά από το μητροπολιτικό ναό, πραγματοποιήθηκε η μουσικο-θεατρική παράσταση, με τίτλο: «Με δάκρυ, με αίμα και όραμα».
Τη γενική επιμέλεια της εκδήλωσης, στην οποία πήραν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, είχε ο Αρχιμανδρίτης π.Ιουστίνος Μπαρδάκας, το κείμενο έγραψε ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία έκανε η Αναστασία Ζαφειροπούλου. 







21 σχόλια:

  1. ΖΗΤΩ Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
    500!!!....ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ!!!
    ...ΑΛΛΑ...ΚΡΑΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΥΡΙΕΣ ΘΥΣΙΕΣ!!!
    ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ!
    ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!
    ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΙΑ ΓΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ¨ΑΛΛΟΥΣ¨!
    ¨ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ¨!!
    ....ΠΟΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική δουλειά!!! Συγκίνησε βαθύτατα τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η αποθέωση του κιτς!!! απλά απαράδεκτο και προκλητικό.

      Διαγραφή
    2. ..κιτς-ξεκιτς κάτι ήταν....ΚΥΡΙΕ των 6:16 μ.μ.
      ¨απαράδεκτο¨ για τα γούστα σας μπορεί να ήταν..μια και είστε μεγαλωμένος με όπερες και υψηλού επιπέδου δραματοποιήσεις...να μας συγχωρείτε!!!!...στα 200! θα τα κάνουν καλύτερα!

      ...το ¨προκλητικό¨ δεν κατάλαβα ποιο ήταν και απέναντι σε ποιον και σε τι?...
      ...μπορείτε να μας το κάνετε πιο ¨λιανά¨!!!

      Διαγραφή
    3. Αν είναι αυτή η αποθέωση του "κιτς",αναμένουμε εναγωνίως τις υπόλοιπες εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα.
      Ποια η πρόκληση και ποιοι θίχτηκαν; Επιτέλους κάποτε στην "κοιλάδα" πρέπει να κοιτάξουμε πάνω από τους τοίχους που μόνοι μας ορθώνουμε και να παραδεχτούμε τα αυτονόητα. Μία τέτοιου μεγέθους προσπάθεια, είναι καινοφανής για τα δεδομένα της περιοχής μας. Ποικιλία φορέων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να τιμήσουν αγώνες αιώνων από τους "κιμπάρηδες" και έντιμους προγόνους μας, οι οποίοι πακτωμένοι σε τούτο το μετερίζι κράτησαν επί σειρά ετών άσβεστη τη φλόγα της Ορθοδοξίας και το Ελληνικό φρόνημα.
      Αν υπάρχουν προτάσεις ή αντιρρήσεις, εμπρός λοιπόν σε διάλογο, έτσι ώστε η επόμενη εκδήλωση να είναι ακόμη καλύτερη και ακόμη πιο αντιπροσωπευτική για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας.
      Αν όχι, φτάνει η "καρμοιριά" και ας χαρούμε αυτά, που συμπολίτες μας έχουν πετύχει.

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια στον τρίτο ανώνυμο.Επιεικώς καρακιτσαριό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επιεικώς καραμητσαριό η κριτική σου...

      Διαγραφή
    2. τα γιουσουφάκια 7.37 καλά θα κάνετε να μάθετε την αληθινή ιστορία του τόπου και όχι τα παραμύθια που σας σερβίρουν

      Διαγραφή
    3. γιατί δεν μας λες την αληθινή ιστορία? πες μας να μάθουμε!!!

      Διαγραφή
    4. Και εσύ που την έμαθες την ¨αληθινή ιστορία¨ του τόπου ρε Κ.Τ 1:18?
      Για ρίξε μας 2-3 ιστορικά στοιχεία έτσι για να ξεπαραμυθιαστούμε!

      Διαγραφή
  4. Αναρωτιεμαι...ποιος προκαλει ποιον..Συγχαρητηρια στους διοργανωτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο Κίτσος 2.51 καμαχτύπησε σε όλα τα ΄μπλόγκς και έγραψε τα γνωστά κεφαλαία ορνιθοσκαλίσμα απόφοιτου δημοτικού σχολείου . Κίτσο ή Τάνια ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΣΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ...Ακούς Κιτς -ο και Κίτς-Οι "Μακεδόνα" ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν πολύ μικρός - κάπου στις αρχές της δεκαετίας του '60 - όταν είχε γίνει πιστή αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης, με πλήρη Ίλη ιππικού. Αλλά τότε υπήρχε στρατός με μουλάρια. Εκείνες οι εικόνες επέστρεψαν στη μνήμη μου. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους ερμηνευτές των ρόλων. Όσο για τους πάσης φύσεως Κίτσους, ας το πάρουν απόφαση ότι το δικό τους "ποθούμενο" δεν πρόκειται να έρθει ΠΟΤΕ.

      Διαγραφή
    2. από 2.51!
      Μάλλον για ¨άλλον¨ με ¨πέρασες¨ ρε 12:47!
      ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ από [..τα γνωστά κεφαλαία ορνιθοσκαλίσμα...] παρερμήνευσες;
      ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?
      ..έχει πλάκα να είσαι από εκείνους του ΜΠΡΑΤΣΚΟΚΙΤΣΟΥΣ που όταν κάποιος αναφέρει την λέξη ¨ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ¨ ή ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ παρευρμηνεύεται ως να ανήκει στους ¨ΑΛΛΟΥΣ¨ και πρέπει να χρησιμοποιεί ως επιθετικό προσδιορισμό την λέξη -¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ¨-.
      ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΡΕ ΤΡΑΧΑΝΟΠΛΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ!!ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ!! ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΔΑΦΙΚΑ ΟΙ ¨ΑΛΛΟΙ¨!
      ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ!
      ΛΕΜΕ ΡΕ ΤΕΝΕΚΕ ΠΟΤΕ ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ¨
      ή ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ¨ ή ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ;
      ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ?...
      ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ!ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΚΕΤΟ ΤΟ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ¨ ή ΤΟ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ ΚΑΙ ΣΑΛΤΑΡΕΙΣ!
      ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΕΜΜΕΣΑ ¨ΟΝΟΜΑ¨ ΡΕ!! ΔΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?
      ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ¨ΔΙΚΑ¨ ΣΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΙ ¨ΑΛΛΟΙ¨!
      ΣΥΝΕΛΘΕ Κίτσο!
      ¨ΠΕΡΑΣΕ¨ ΤΩΝ ¨ΑΛΛΩΝ¨ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΕΣΑ ΣΟΥ!

      Τα κόπλεξ σου και τα άσχετά σου να τα ξεπεράσεις 12:47!
      Κίτσο έ Κίτσο!..[απόφοιτε σταυλικείου]!
      ΑΣΧΕΤΕ ΓΡΑΙΚΥΛΕ!

      Διαγραφή
  6. Μια εκδήλωση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τις μεγάλες εκδηλώσεις των Πρεσπείων και φυσικά συγκρινόμενη με αυτές με μηδενικό κόστος. Η μεγάλη επιτυχία συνίσταται και στο γεγονός ότι συμμετείχαν εθελοντικά εκτός από μεμονωμένα πρόσωπα και όλοι οι σύλλογοι της πόλης και αυτό ας είναι ένας οδηγός για το μέλλον όσον αφορά τη συνεργασία όλων μας. Η τοπική εκκλησία απέδειξε ότι έχει τις δυνατότητες να αναλάβει και να φέρει εις πέρας τέτοια μεγάλα εγχειρήματα. Συμμετείχα στην εκδήλωση και χαίρομαι πολύ γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο σχόλια για την εκδήλωση. α) Μίλησαν πολλοί και είπαν πολλά. Ο κόσμος κουράστηκε πολύ πριν την έναρξη της εκδήλωσης. β) Στο κεφάλαιο του "εμφυλίου" αναφέρθηκε: "ένας πόλεμος χωρίς νικητές και ηττημένους". Μέγα ιστορικό λάθος. Ίσως ήθελαν να "χαϊδέψουν" αυτιά, αλλά στον εμφύλιο υπήρξε νικητής και αυτός ήταν ο Εθνικός Στρατός.

      Διαγραφή
    2. Θέλει να δείξει την γενικότερη έννοια με το "δεν υπήρξε νικητής". Αν θεωρείς νίκη το να πεθαινει Ελληνας απο Ελληνα, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.!

      Διαγραφή
  7. Η προσπάθεια ήταν πραγματικά αξιέπαινη! Δε θα συγκρίνω επ' ουδενί τη συγκεκριμένη προσπάθεια με τα πρέσπεια όπου και έφαγαν, έφαγαν, έφαγαν...
    Αν μου επιτρέπετε, το μόνο σημείο που με προβλημάτησε ιδιαίτερα ήταν η παντελής έλλειψη αναφοράς στη Μάχη της Φλώρινας στην ιστορική αναδρομη.
    Τέλος ο τρόπος που έκλεισε η βραδυά με το παιδάκι που κρατούσε το Σταυρό στο ένα χέρι και τη Σημαία μας στο άλλο ήταν πολύ όμορφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική προσπάθεια,συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, ανώνυμους και επώνυμους. Μια εκδήλωση από Φλωρινιώτες για τη Φλώρινά μας, τους Φλωρινιώτες κι όχι μόνο...Μια επιτυχημένη και τέλεια ενορχηστρωμένη συνεργασία όλων των φορέων και των συλλόγων της περιοχής μας που αποτελεί οδηγό για ενότητα και στην πραγματική ζωή. Την έχουμε ανάγκη στη Φλώρινα... Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 9.45 το να πεθαίνει Έλληνας από Έλληνα δεν είναι νίκη. Είναι συνέπεια ενός εμφυλίου πολέμου και την ευθύνη αυτών των θανάτων την έχει η πλευρά που τον προκάλεσε. Αλλά, όπως σε κάθε αντιπαράθεση (ένοπλη ή όχι) έτσι και τότε υπήρξε νικητής και είναι αυτός που επικράτησε επί του αντιπάλου του. Όσο για τη γενικότερη έννοια, σε παρακαλώ να μου την εξηγήσεις.

      Διαγραφή
  9. Γιατί δεν αναφέρθηκαν καθόλου στον π.Αυγουστίνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή