Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Άκυρος ο διαγωνισμός για το Φράγμα Τριανταφυλλιάς μετά από 3 δημοπρατήσεις


Στροφή 180 μοιρών κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών δείχνοντας ίσως για πρώτη φορά  …τα δόντια του.
Με απόφαση που εκδόθηκε μόλις προχθές ακύρωσε τον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση των έργων του φράγματος Τριανταφυλλιάς στη Φλώρινα.

Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που ένα τόσο μεγάλο έργο ακυρώνει την δημοπρασία για την κατασκευή του στηριζόμενο σε υπόνοιες «συνεννόησης» των συμμετεχόντων καθώς ο βασικός λόγος ακύρωσης του ήταν η πολύ μικρή έκπτωση που έδωσε η ανάδοχος εταιρεία (ΜΕΤΚΑ) με 8,06% ήταν 3 φορές μικρότερη από την αρχική έκπτωση του πρώτου διαγωνισμού που ήταν 25,07%.
Ο αρχικός διαγωνισμός ήταν τον Δεκέμβριο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Δημοπρατήθηκε δεύτερη φορά μέσα στον Φεβρουάριο όπου αναδείχθηκε μειοδότης η ΜΕΤΚΑ αλλά ένσταση της εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ που έγινε δεκτή υποχρέωσε σε ακύρωση της διαδικασίας και όρισε νέα ημερομηνία δημοπράτησης τις 3 Απριλίου 2012 όπου αναδείχθηκε και πάλι μειοδότης η εταιρεία ΜΕΤΚΑ.
Ο διαγωνισμός κρίθηκε άκυρος καθώς κρίθηκε μη ικανοποιητική η οικονομική προσφορά. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ήταν σύμφωνα με το Υπουργείο:
1.Οι λόγοι που ακυρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός δεν έχουν καμία σχέση με τις προσφερθείσες εκπτώσεις, ούτε συνέβη κάποιο γεγονός στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τον δεύτερο διαγωνισμό που να επηρέασε τις προσφερθείσες εκπτώσεις.
2.πως οι 3 από τις 5 εταιρείες έδωσαν για το ίδιο έργο (ίδιο αντικείμενο, ίδιος προϋπολογισμός και ίδιοι όροι) μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ποσοστά έκπτωσης που είναι λιγότερα από το 1/3 των προσφορών του πρώτου διαγωνισμού.
3.Η οικονομική προσφορά του τελικού μειοδότη με ποσοστό έκπτωσης 8,06% διαφέρει κατά πολύ της έκπτωσης του 25,07% που έδωσε ο ίδιος στον 1ο διαγωνισμό.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 29.000.000 ευρώ και τη δημοπράτηση του έργου ανέλαβε να διεξάγει το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δημοπράτηση έργου ύδρευσης για το 2012. Αν όλα πάνε καλά το καλοκαίρι που έρχεται θα υπογραφεί η νέα σύμβαση για την ολοκλήρωση του φράγματος. 
Το έργο αυτό κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί καταραμένο καθώς η πρώτη εργολαβία είχε ξεκινήσει πριν χρόνια από την εταιρεία Κ.ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ η οποία λόγω προβλημάτων διαλύθηκε έχοντας ολοκληρώσει το 60% των εργασιών.
Η επαναδημοπράτηση του έργου είναι επεισοδιακή καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω διεξήχθη τρεις φορές και τελικά ανακηρύχθηκε άκυρος με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα 4η επαναδημοπράτηση το επόμενο διάστημα!
 Το Υπουργείο Υποδομών έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνη την παραμονή της ημιτελούς κατάστασης του έργου και η επαναδημοπράτηση του ήταν αναγκαία. Παράλληλα ολοκληρώνονται και οι μελέτες για τα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα έτσι ώστε να είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί με την ολοκλήρωση του φράγματος.
Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου