Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Κοινωνιολογίας της International Visual Sociology Association (IVSA)


Τον Ιούλιο του 2012 o Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (TEET) Γιάννης Ζιώγας συμμετείχε στο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Κοινωνιολογίας της International Visual Sociology Association (IVSA) που διεξήχθη στο St Francis College (Brooklyn, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Η θεματική του Συνεδρίου ήταν Revisualising the City (Οπτικοποιώντας εκ νέου την Πόλη) και εξέτασε τους τρόπους που οπτικοποιείται 

η σύγχρονη «πόλις» και έναν εκ νέου προσδιορισμό της ως ενός κοινωνικού τοπίου με δυνατότητες μεταμόρφωσης.
Στο Συνέδριο ο Γιάννης Ζιώγας συμμετείχε  στο πάνελ EXIT CITIES/BORDER CITIES & CINEMATIC PRESENTATIONS OF THE CITY,  όπου παρουσίασε την Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες, μια διαδικασία που διεξάγεται από το 2007 στην περιοχή των Πρεσπών.  H παρουσίαση αυτή ήταν μέρος της διαδικασίας NORTH/NORTHWEST OF BROOKLYN που συντόνισε ο Γιάννης Ζιώγας και διεξήχθη καθ’ όλη την διάρκεια των τριών ημερών του συνεδρίου. Στο πλαίσιο της NORTH/NORTHWEST OF BROOKLYN την πρώτη μέρα παρουσιάστηκε η Εικαστική Πορεία σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες LANDS ART PROJECT που διεξάγονται στα σύνορα Μεξικό/Νέο Μεξικό (την παρουσίασε ο καθηγητής Bill Gilbert, University of New Mexico) και το Appalachian Project στα Απαλάχια όρη στην West Virginia (το παρουσίασε η Erica Osborne, University of West Virginia). Οι τρεις αυτές διαδικασίες στα τρία διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του πλανήτη διερευνούν έννοιες όπως σύνορα, σχέση αστικού/φυσικού τοπίου, όριο. Οι τρεις φορείς εργάζονται σε διαφορετικές περιοχές, ωστόσο χρησιμοποιούν κοινές μεθόδους με βασικότερη την κριτική σκέψη και τη βιωματική κατανόηση του σύγχρονου κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Τα τρία αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΤΕΕΤ,  University of New Mexico, University of West Virginia) επιδιώκουν επίσης να  προτείνουν ένα νέο μοντέλο εκπαιδευτικής πρακτικής στην ανώτερη εικαστική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα καθιερώνουν τον αρχικό πυρήνα ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών, όπου φορείς με αντίστοιχες κατευθύνσεις θα ανταλλάσουν τεχνογνωσία, ιδέες και πληροφορίες. Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο Revisualising the City.
Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου οι Bill Gilbert, Erica Osborne, Γιάννης Ζιώγας και η κριτικός Nina Felshin πραγματοποίησαν το δεύτερο μέρος της  διαδικασίας NORTH/NORTHWEST OF BROOKLYN. Οι τέσσερεις συμμετέχοντες/ουσες περπάτησαν επί έξι ώρες από τις 6 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, διασχίζοντας διάφορες περιοχές του Brooklyn,πραγματοποιώντας καταγραφές, παρατηρήσεις, συζητήσεις. Το υλικό που συγκέντρωσαν παρουσίασαν σε μια πρώτη εκδοχή την τρίτη ημέρα του Συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν το υλικό και θα το παρουσιάσουν σε μια ολοκληρωμένη μορφή κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της φετινής Εικαστικής Πορείας στις αρχές Οκτωβρίου 2012.
Το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Οπτικής Κοινωνιολογίας της International Visual Sociology Association Revisualising the City, αποτέλεσε μια δυνατότητα να παρουσιαστεί σε διεθνές επίπεδο το έργο που δημιουργείται στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας. Η περιοχή της Φλώρινας και οι Πρέσπες παρουσιάστηκαν ως χώροι δημιουργικής καλλιτεχνικής διαδικασίας και επιπλέον ως χώροι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα η διαδικασία επιτρέπει στη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου φορέων με παρόμοιες προσεγγίσεις που θα έχουν ως συντονιστή το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου