Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Έως και 1,60 € το πετρέλαιο


Το βαθμό στον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης καλείται να οριστικοποιήσει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που θα 

καθορίσει το πόσο «τσουχτερός» θα είναι από φέτος ο εφοδιασμός με καύσιμα για θέρμανση.
Στην ίδια σύσκεψη, όπως αναφέρουν Τα Νέα, θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το εάν και πώς θα δοθεί επίδομα θέρμανσης ή εάν η κυβέρνηση στραφεί στην εναλλακτική της κλιμακωτής επιστροφής φόρου για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.
Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όσον αφορά το θέμα του ΕΦΚ, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και στα 1,60 ευρώ το λίτρο -στην τιμή δηλαδή που διατίθεται κατά μέσο όρο το diesel κίνησης αυτήν την περίοδο- εάν επικρατήσει το σενάριο για εξίσωση του φόρου στο 100%.
Άμεση σχέση έχουν οι αποφάσεις για το αν θα δοθεί και από πότε επίδομα θέρμανσης ή θα προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση κλιμακωτών επιστροφών φόρου σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το βασικό πρόβλημα στο οποίο φαίνεται να κολλάει η παροχή επιδόματος θέρμανσης είναι το γεγονός ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό.
Έτσι, εξετάζεται εναλλακτικά ένα σύστημα στο οποίο οι καταναλωτές αγοράζοντας πετρέλαιο θέρμανσης θα περνούν ταυτόχρονα τα στοιχεία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα Ηφαιστος και λαμβάνοντας έναν μοναδικό προσωπικό κωδικό θα δικαιούνται επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν σε σχέση με πέρυσι, με τον συνυπολογισμό εισοδηματικών, κλιματικών και στεγαστικών κριτηρίων.
Εάν περάσει αυτή η πρόταση, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι η εξίσωση των φόρων πρέπει να γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός αφορούσε εξίσωση των δύο φόρων στο 80% του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, επομένως στα 329 ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η τιμή πετρελαίου θέρμανσης και κί νησης θα ήταν κοντά στα 1,40 ευρώ.
Πηγή: enikos.gr

5 σχόλια:

  1. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΨΗΦΊΖΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ! ΚΑΙ 2 ΚΑΙ 3 ΕΥΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ...ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΡΑΧΜΕΣ ΕΤΣΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε 4:48 που νομίζεις οτι είσαι έξυπνος, ανάλυσε λίγο καλύτερα τα εκλογικά αποτελέσματα και μετα βάλε την χαιρεκακία σου εκει που γνωρίζεις καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στους μακάκες προφανώς συμπεριλαμβάνεις και τους ψήφους του αντιμνημονιακού σύριζα με βουλευτή στην Φλώρινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΔ πήρε 34%
    ΠΑΣΟΚ πηρε 16%
    ΔΗΜΑΡ πηρε 4,6%
    ΣΥΝΟΛΟ 54,6% ΜΝΗΜΟΝΙΟΟΟΟΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΣΤΕ!!! ΕΕΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΡΑΖΕΤΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΞΕΧΝΑΕΙ....ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΠΙΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΩΧΕΣ Η ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΡΑΤΣΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΤΟΥΝ ΟΛΟΙ....ΜΠΡΑΒΟ 4.48 ΚΑΙ 10.14

    ΑπάντησηΔιαγραφή