Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ενεργειακή Φτώχεια στη Δυτική Μακεδονία


H Ενεργειακή Φτώχεια οδηγεί σε βέβαιο θάνατο τα άτομα με αναπηρία στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα νοικοκυριά της θα πρέπει να χαρακτηριστούν «ενεργειακά φτωχά» και να στηριχτούν από το κράτος.
Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία «Π.ΟΑ.μεΑ» Δυτικής 

Μακεδονίας σας ενημερώνει ότι οι περιφερειακές ενότητες Δυτικής Μακεδονίας πλήττονται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα είχε κατέβει ο υδράργυρος στους – 27 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα για μια εβδομάδα!!!) και φυσικά η κακοκαιρία που πλήττει τους κατοίκους των περιοχών αυτών συνεχίζεται με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους.
Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ειδικά με αυτή την κακοκαιρία, ο οικογενειακός προϋπολογισμός του κάθε νοικοκυριού έχει πληγεί, όταν απαιτείται πολύ μεγαλύτερη  ποσότητα καυσίμων για να θερμάνει  ο καθένας το σπίτι του λόγω του πολικού ψύχους.
Σας δίνουμε ένα  παράδειγμα για την θέρμανση σε τυπικές κατοικίες (έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχειά από έρευνα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας):

ΕΙΔΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
2011 - 2012 (lt/έτος)
Θερμομονωμένη μονοκατοικία 100 – 120m2
2000 – 3000
Αμόνωτη μονοκατοικία 100 – 120m2
3500 – 5500
Διαμέρισμα 90m2 σε θερμομονωμένη πολυκατοικία 4 – 6 διαμερισμάτων
1000 – 1800
Διαμέρισμα 90m2 σε αμόνωτη πολυκατοικία 4 – 6 διαμερισμάτων
1650 – 2800

Λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα τιμή πετρελαίου θέρμανσης, που κυμαίνεται περί του 1,4€/lt, τότε η συνολική ετήσια δαπάνη θέρμανσης των τυπικών νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία, με χρήση πετρελαίου θέρμανσης, διαμορφώνεται για την φετινή περίοδο αντίστοιχα ως εξής:

ΕΙΔΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (€/έτος)
Θερμομονωμένη μονοκατοικία 100 – 120m2
2800 – 4200
Αμόνωτη μονοκατοικία 100 – 120m2
5250 – 7700
Διαμέρισμα 90m2 σε θερμομονωμένη πολυκατοικία 4 – 6 διαμερισμάτων
1400 – 2520
Διαμέρισμα 90m2 σε αμόνωτη πολυκατοικία 4 – 6 διαμερισμάτων
2310 – 3920



Το πρόβλημα όμως επεκτείνεται περισσότερο διότι οι οικογένειες αυτές είναι ήδη επιβαρημένες οικονομικά, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι υπάρχει εντός της, ένα άτομο με αναπηρία.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι πολλά από τα άτομα με αναπηρία ζουν αποκλειστικά από επιδόματα (πρόνοιας) που είναι σε αρκετές των περιπτώσεων 580 ευρώ το δίμηνο.
Αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών των επιδομάτων τους, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να καλύψει τις
ανάγκες, από τα χαράτσια που καλούνται να πληρώσουν, τους λογαριασμούς, τις προσωπικές τους, (φάρμακα ,νοσήλια κλπ), πολύ περισσότερο δε τις επιπρόσθετες που προκύπτουν.
Σύμφωνα με τον ορισμό της ενεργειακής φτώχειας, όταν ένα νοικοκυριό δαπανά περισσότερο του 10% του ετήσιου οικογενειακού του εισοδήματος για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, θεωρείται ότι πλήττεται από την ενεργειακή φτώχεια. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σ’ αυτό είναι αφενός τα χαμηλά εισοδήματα, αφετέρου οι υψηλές τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού.
Εάν ληφθεί υπόψη και μέση ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε νοικοκυριό, 700€/έτος, προκύπτει με βάση και τα προηγούμενα ότι τα περισσότερα νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι και 60.000€/έτος (!!!) θα πρέπει να χαρακτηρισθούν ενεργειακά φτωχά.
Τα ποσοστά ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ασφυκτιούν και να είναι σε απόγνωση.
Σας παρακαλούμε πολύ να λάβετε σοβαρά υπόψη το μεγάλο αυτό πρόβλημα  που αντιμετωπίζουμε στη συγκεκριμένη περιφέρεια και να μας δοθεί η σημασία που μας πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική θέση των περιοχών αυτών και τη μεγάλη διάρκεια του  βαρύ χειμώνα  στις περιοχές αυτές, το γεγονός ότι κάθε οικογένεια έχει και έναν  τουλάχιστο άνεργο στους
κόλπους της, όπως επίσης και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι αυτή των ατόμων με αναπηρία, η οποία έτσι και αλλιώς  οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες διαβίωσης για αυτούς είναι τουλάχιστον «απαράδεκτες».
Σας κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου προτού θρηνήσουμε θύματα λόγω της κρατικής αναλγησίας.
Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας και σας ορίζουμε υπευθύνους από τώρα και στο εξής .

                                     Για Το Διοικητικό Συμβούλιο

                          Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

                  Παπαδόπουλος Βασίλειος                 Μητσιάκος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου