Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πολιτισμικές δράσεις, εκπαιδευτικές πρακτικές ξενάγησης στα μνημεία


Στα πλαίσια της Δομής Δια Βίου Μάθησης του ΠΔΜ θα πραγματοποιηθεί το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο:  «Πολιτισμικές δράσεις, εκπαιδευτικές πρακτικές ξενάγησης στα μνημεία» σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα.
Στο πρόγραμμα θα διδάξουν καθηγητές/τριες  ΑΕΙ, ειδικοί/ές επιστήμονες, ερευνητές/τριες  με 

επαρκή ερευνητική ή συγγραφική ή εν γένει επιστημονική δραστηριότητα, επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι/ες διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή εμπειρία στο αντικείμενο και αναγνωρισμένοι/ες επαγγελματίες, εξωτερικοί συνεργάτες και καλλιτέχνες. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να επιμορφωθούν σε θέματα εκπαιδευτικής πρακτικής και ξενάγησης στα δημόσια μνημεία. Με στόχο να συνδεθούν οι πολιτισμικές αξίες με την ανάπτυξη του τουρισμού και τη διαχείριση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης απευθύνεται:
Α) Σε άνεργους πτυχιούχους ιστορικών, αρχαιολογικών, εικαστικών, παιδαγωγικών και τουριστικών σπουδών
Β) Σε ελεύθερους επαγγελματίες,  εργαζόμενους σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς,  πολιτιστικούς οργανισμούς, δημοτικές και τουριστικές επιχειρήσεις
Γ) Σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες του εξωτερικού με αντικείμενο τον πολιτισμό και τον τουρισμό που μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.
Δ) Σε εργαζόμενους της αλλοδαπής, που μιλούν την αγγλική και δραστηριοποιούνται σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΓΓΛΙΚΗ
Αιτήσεις θα κατατίθενται από την 15-11-2012 εως 15-12-2012 στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://sea.nured.uowm.gr/applications/ppsta_2012.php
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
  1. Υπεύθυνη δήλωση ότι τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι αληθή
  2. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Τα αρχεία θα υποβάλλονται σε μορφή zip ή rar και το μέγεθος τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5ΜΒ
όσοι επιλεγούν για την παρακολούθηση του προγράμματος θα κληθούν να καταθέσουν:
  1. Αντίγραφο πτυχίου, ή βεβαίωση σπουδών, βεβαίωση εργασίας
  2. Αντίγραφο ταυτότητας,
  3. Φωτογραφία
Για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι/ες να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, τα μαθήματα και οι πρακτικές θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο. Η διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος θα είναι τριμηνιαία. Η έναρξη του προσδιορίζεται στις αρχές Ιανουαρίου 2013. Τα μαθήματα και οι πρακτικές θα υλοποιούνται  σε πανεπιστημιακούς και άλλους επιλεγμένους  χώρους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Οι εκπαιδευόμενοι/ες υποχρεούνται να παρακολουθούν τις εισηγήσεις, παραδόσεις, εργαστήρια ή άλλες δραστηριότητες του Προγράμματος. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα στο ποσό των 550 ευρώ που καταβάλλεται μέσω της Επιτροπής Ερευνών στον λογαριασμό του ΠΔΜ σε δύο δόσεις, μια προκαταβολή 200 ευρώ με την εγγραφή και μια δεύτερη δόση 350 ευρώ.
Πληροφορίες
ΑΘΗΝΑ  ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, λέκτορας Κοινωνιολογία των πολιτισμικών και εκπαιδευτικών πρακτικών  τηλ.6937129774
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεότερη ελληνική ιστορία και πολιτισμός τηλ.6972078354
Ανδρομάχη Σολάκη, 2385055103 γραμματεία προγράμματος, email: machisolaki@gmail.com
Μαρίνα Βέζου υπεύθυνη  οικονομικών του προγράμματος,  Διοίκηση Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  ΤΗΛ. 2461056200 email: mvezou@uowm.gr

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική διδασκαλία και εκπαιδευτικές επισκέψεις / πολιτισμικές πρακτικές και δράσεις σε δημόσια μνημεία.  Η πιστοποίηση του επιμορφωτικού, Δια Βίου Εκπαίδευσης Προγράμματος, αντιστοιχεί σε 20 ECTS.

Ανακοινώσεις και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα θα αναρτώνται στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση http://blogs.uowm.gr/ppsta2012/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου